Τι πρέπει να προσέξω όταν ψάχνω για σπίτι

Τι πρέπει να προσέχουμε στην ενοικίαση σπιτιού; Σημειώστε δεκαοκτώ πράγματα που πρέπει να ελέγχετε επιτόπου όταν ψάχνετε για σπίτι.
Τι πρέπει να προσέξω όταν ψάχνω για σπίτι
Ψάχνετε για σπίτι, έχετε κυκλώσει και κλικάρει μερικές δεκάδες αγγελίες και τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε τις επισκέψεις σε καθένα από αυτά τα σπίτια για να διαπιστώσετε αν θα γίνει ο νέος προσωπικός σας χώρος. Συναντάτε τον ιδιοκτήτη ή τον μεσίτη και περνάτε το κατώφλι για να δείτε το διαμέρισμα προς ενοικίαση. Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξετε; Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 18 μικρές (αλλά σημαντικές) λεπτομέρειες:

*Η περιοχή
Πού βρίσκεται αυτό το σπίτι σε σχέση με τη δουλειά ή την περιοχή της καθημερινής δράσης σας; Ένα φθηνότερο διαμέρισμα, αλλά σε μεγάλη απόσταση από τη δουλειά σας, δεν θα σας εξοικονομήσει χρήματα, καθώς θα ξοδεύετε περισσότερα στις μετακινήσεις. Πρώτο και βασικότερο κριτήριο, λοιπόν, είναι η περιοχή.

*Συγκοινωνία
Όσο πιο κοντά στο μετρό ή σε στάσεις άλλων μέσων μεταφοράς βρίσκεται, τόσο το καλύτερο – ακόμη κι αν δεν κυκλοφορείτε με τα Μέσα, σίγουρα κάποιες στιγμές θα σας φανούν χρήσιμα.

*Η γειτονιά
Κάντε μια βόλτα στην υποψήφια νέα γειτονιά σας και «τσεκάρετε» την περιοχή. Αφενός για το αν σας αρέσει και την νιώθετε ασφαλή, και αφετέρου για πρακτικούς λόγους: Αν υπάρχει κάποιο bar ακριβώς κάτω από το σπίτι σας, τότε μάλλον θα υποφέρετε από καθημερινή φασαρία. Από την άλλη, χρειάζεστε σε μια λογική ακτίνα περπατήματος ένα supermarket, έναν φούρνο, ένα φαρμακείο, περίπτερο και άλλα χρήσιμα μαγαζιά για τις καθημερινές σας ανάγκες.

*Κοινόχρηστα πολυκατοικίας
Ρωτήστε για τον μέσο όρο των κοινοχρήστων στην πολυκατοικία – τα οποία άλλωστε αναρτούνται συνήθως σε πίνακα στην είσοδο της πολυκατοικίας – για να σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει κάποια εξωφρενική χρέωση.

*Είδος θέρμανσης
Υπάρχει κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση; Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Σε περίπτωση κεντρικής θέρμανσης, οι υπόλοιποι ένοικοι πληρώνουν ή ισχύει το γνώριμο τα τελευταία χρόνια μοτίβο «δεν πληρώνω, οπότε ζεσταίνεται ο καθένας με ό,τι έχει»; Και σε αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει κλιματιστικό ή κάποια άλλη πηγή θερμότητας στο σπίτι;

*Τα υδραυλικά
Είναι το πιο σύνηθες σημείο φθοράς σε κάθε σπίτι, ιδιαίτερα αν είναι παλιό. Καταπολεμήστε πιθανές ντροπές σας και ζητήστε να ανοίξετε τις βρύσες για να δείτε αν τρέχει νερό, με πόση πίεση και αν είναι καθαρό. Ελέγξτε για τυχόν διαρροές κάτω από τους νιπτήρες και για την σωστή λειτουργία όσον αφορά το καζανάκι και τον θερμοσίφωνα.

*Μούχλα ή υγρασία
Αν το σπίτι είναι φρεσκοβαμμένο, είναι πιο δύσκολο να ελέγξετε για την κατάσταση των τοίχων, αλλά ακόμη κι έτσι, αξίζει να ελέγξετε χαμηλά στους τοίχους πάνω από τα σοβατεπί και ψηλά, κοντά στο ταβάνι για τυχόν «κυματιστά» σημάδια υγρασίας, «χαλασμένο» χρώμα και μυρωδιά μούχλας. Κάντε το ίδιο μέσα στις εντοιχισμένες ντουλάπες ή στα ντουλάπια του σπιτιού.

*Τα κουφώματα
Οφείλετε να ελέγξετε πόσο θερμομονωμένο είναι το σπίτι, κοιτάζοντας τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Υπολογίστε σε περίπτωση παλιών κουφωμάτων πως οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι αυξημένες.

*Τα ηλεκτρολογικά
Τσεκάρετε την κανονική λειτουργία του ηλεκτρολογικού πίνακα του σπιτιού, καθώς και το αν διαθέτει επαρκή αριθμό πριζών – και αν φυσικά αυτές είναι σε καλή κατάσταση ή κάποια χρειάζεται επιδιόρθωση. Σε περίπτωση που το σπίτι διαθέτει δικές του ηλεκτρικές συσκευές, ελέγξτε επίσης για την καλή λειτουργία τους – συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του ενοικίου, επομένως δεν αξίζει να πληρώνετε για κάτι που δεν λειτουργεί.

*Ευάερο και ευήλιο
Για τον ίδιο λόγο που δεν θα μένατε σε ένα υπόγειο, αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν θέλετε να μένετε σε ένα σπίτι που ποτέ δεν απολαμβάνει το φως του ήλιου. Επαρκής φυσικός φωτισμός και μπαλκονόπορτες που να επιτρέπουν τον αερισμό του διαμερίσματος είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες οικιακής «ευζωίας» και υγιεινής επίσης.

*Επίσκεψη την ημέρα
Κλείστε ραντεβού για να δείτε ένα σπίτι την ημέρα, για να μπορέσετε να ελέγξετε τις λεπτομέρειες στο φως του ήλιου, τότε που είναι δύσκολο να κρυφτούν πιθανές φθορές, ρωγμές και υγρασίες. Αν δουλεύετε κατά την διάρκεια της ημέρας, προτιμήστε να κλείσετε τα ραντεβού με τους ιδιοκτήτες τα πρωινά του σαββατοκύριακου.

*Αυτοκίνητο και πάρκινγκ
Αν έχετε αυτοκίνητο, η θέση σε πάρκινγκ στην τιμή του ενοικίου είναι σημαντικό «συν». Αν πάλι δεν παρέχεται θέση πάρκινγκ, κάντε το εξής: Επισκεφθείτε την γειτονιά με το αυτοκίνητό σας μια τυχαία ημέρα, όπως θα κάνατε αν μένατε εκεί, και δείτε πόσο εύκολο είναι να βρείτε θέση για παρκάρισμα.

*Το μπάνιο
Το ξέρουμε πως εφόσον όλα τα άλλα είναι τέλεια, ίσως να προσπαθήσετε να πείσετε τον εαυτό σας πως δεν πειράζει αν το μπάνιο δεν είναι «των ονείρων σας». Αλλά μην βιαστείτε να πάρετε μια απόφαση που μπορεί να μετανιώσετε. Πέρα από το αν λειτουργούν τα υδραυλικά του μπάνιου, είναι σημαντικός ο «τύπος» του: Αν δηλαδή πρόκειται για μπανιέρα, για ντουζιέρα ή για τίποτα από τα δύο (ο μη διαχωρισμένος χώρος στο πάτωμα του μπάνιου σε πρόχειρα διαμορφωμένα διαμερίσματα δεν είναι τόσο σπάνιος όσο φαντάζεστε).

*Λοιπές φθορές
Συρόμενες πόρτες, ντουλάπια, στόρια είναι λεπτομέρειες που πρέπει να υποδείξετε στον ιδιοκτήτη εξ αρχής ώστε να τις επιδιορθώσει και να μην βρεθείτε αργότερα εσείς αντιμέτωποι με την «κατηγορία» πως χάλασαν κατά την διάρκεια της διαμονής σας στο διαμέρισμα.

*Διαρρύθμιση δωματίων
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, αν έχετε κάποιον φίλο αρχιτέκτονα, να ζητούσατε την συμβουλή του για τους χώρους που βλέπετε. Σε κάθε περίπτωση, προσέξτε αν οι χώροι ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας – π.χ. αν το σαλόνι είναι μεγάλο και η κρεβατοκάμαρα μικρή, αν αισθάνεστε ότι σας «πνίγει» το σπίτι ή συγκεκριμένα δωμάτια κ.ο.κ.

*Η εγγύηση
Δεν είστε υποχρεωμένοι από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει σαν συνήθεια της ενοικίασης, να καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη εγγύηση ενός ή δύο ενοικίων κατά τη μίσθωση, για την περίπτωση ζημιών και επιδιορθώσεων μετά την λήξη της διαμονής σας εκεί. Φροντίστε όμως να καταστήσετε σαφές αν αυτή η εγγύηση θα συμψηφιστεί με το τελευταίο ενοίκιό σας πριν φύγετε και πώς ορίζει ο ιδιοκτήτης τις φθορές που θα τον αναγκάσουν να χρησιμοποιήσει την εγγύηση.

*Διάρκεια συμβολαίου
Όσο λιγότερο είναι το διάστημα δέσμευσής σας, τόσο το καλύτερο. Ακόμη και στην περίπτωση μίσθωσης για έναν χρόνο, για παράδειγμα, προστατεύεστε για τρία χρόνια. Όταν λήγει το συμβόλαιο, και ο ενοικιαστής συνεχίζει να μένει στο σπίτι χωρίς ο ιδιοκτήτης να εναντιώνεται σε αυτό, γίνεται στην ουσία ανανέωση του συμβολαίου επ’ αόριστον. Ελέγξτε όμως το αρχικό σας συμβόλαιο πριν το υπογράψετε για να δείτε τυχόν όρους όπως οι αυξήσεις σε περίπτωση ανανέωσης.

*Διαπραγμάτευση ενοικίου
Τελευταίο αλλά σημαντικότερο, η τιμή. Σε εποχές όπως η σημερινή, με τους ιδιοκτήτες να βλέπουν τα σπίτια τους ανοίκιαστα επί μήνες, δεν αποκλείεται να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να ρίξουν το ενοίκιο σε περίπτωση που το ζητήσετε. Εδώ θα δείτε ενδεικτικές τιμές ανά περιοχή, σε πρόσφατη έρευνα του in2life για την ενοικίαση σπιτιού ανά την Αθήνα. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v