ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς να κρατήσετε πεντακάθαρη την κουζίνα σας

Έντεκα απλοί και εξαιρετικά χρήσιμοι κανόνες υγιεινής για να κρατήσετε πεντακάθαρο και ασφαλές κάθε σημείο της κουζίνας σας.

Πώς να κρατήσετε πεντακάθαρη την κουζίνα σας

Εκεί ετοιμάζετε το πρωινό σας μόλις ξυπνήσετε. Εκεί πηγαίνετε μηχανικά τα απογεύματα για ανοιγοκλείσετε το ψυγείο ψάχνοντας κάτι να τσιμπήσετε και εκεί περνάτε τις ώρες σας μόλις γυρίσετε στο σπίτι, είτε μαγειρεύοντας, είτε απολαμβάνοντας ένα ζεστό καφέ ή ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί.

Στον χώρο της κουζίνας, με λίγα λόγια, όλοι περνάμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε αρκετές ώρες της ημέρας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τον διατηρούμε πεντακάθαρο. Και για έναν λόγο παραπάνω: Τα σκεύη, τα τρόφιμα, τα υπολείμματα, τα σκουπίδια αποτελούν εστίες πιθανής συγκέντρωσης μικροβίων, που θα πρέπει να «εξορίσουμε» για λόγους υγιεινής. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 11 έξυπνους τρόπους να διατηρείτε καθαρό κάθε ξεχωριστό τμήμα της κουζίνας σας.

*Όχι πια μούχλα στο πλυντήριο πιάτων
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοικοκυριά το 2011, στο 60% των πλυντηρίων πιάτων βρέθηκε κάποιο είδος μυκήτων που αναπτύσσονταν γύρω από τις πόρτες τους. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, τρίψτε τα λαστιχένια περιβλήματα με ζεστό νερό και λευκό ξύδι (χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σημεία).

*Μην βάζετε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Η πόρτα του ψυγείου είναι το πιο «ζεστό» σημείο του, κι έτσι εκεί προκαλούνται διαφορές στη θερμοκρασία, κάτι που προσελκύει βακτήρια. Γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να βάζετε τα αυγά σας, μέσα στις χαρτονένιες θήκες τους, σε κάποιο ράφι του ψυγείου – προτιμότερα στο πιο χαμηλό, που απολαμβάνει και την καλύτερη ψύξη.

*Βάλτε το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά με 60 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων, εξουδετερώνεται το 99,9% των βακτηριδίων στα σφουγγάρια της κουζίνας. Ακόμη καλύτερα αν το έχετε ραντίσει με ξίδι και λεμόνι.

*Μην βάζετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων
Προτιμήστε να πλένετε στο χέρι τα μαχαίρια, καθώς ο κύκλος καθαρισμού του πλυντηρίου μπορεί να αμβλύνει τις λεπίδες τους.

*Μην μαγειρεύετε το μπέικον σε τηγάνι
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε το μπέικον στον φούρνο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και μπορείτε να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα στον ίδιο χρόνο, και γλιτώνετε από όλα τα λίπη και τα σωματίδια που εκτοξεύονται καθώς το μπέικον «τσιτσιρίζει» στο τηγάνι.

*Αποφύγετε να ξαναχρησιμοποιείτε τις πετσέτες για τα πιάτα
Μπορεί η πρόθεσή σας είναι να καθαρίσετε την κουζίνα, αλλά αν το κάνετε με μια πετσέτα που δεν έχετε πλύνει πρόσφατα, τότε στην ουσία ανακυκλώνετε τα μικρόβια της κουζίνας σας, επανατοποθετώντας σε πάγκους όπου θα ακουμπήσουν τρόφιμα, εκατοντάδες χιλιάδες βακτήρια.

*Καθαρίστε την καφετιέρα με ξίδι και νερό
Η καφετιέρα σας χρειάζεται τακτικό καθαρισμό (τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ή το τρίμηνο) με ξίδι και νερό, για να ξεφορτωθείτε τα βακτήρια και τα ιζήματα. Δείτε εδώ την σωστή διαδικασία καθαρισμού μέσα από πέντε απλά βήματα. 

*Ξεφορτωθείτε τους «μαγνήτες» κατσαρίδων
Εκεί όπου υπάρχει νερό και υπολείμματα τροφής, οι κατσαρίδες κάνουν πάρτι. Γι’ αυτό και μια βρύση που στάζει ή ένα σιφόνι όπου συσσωρεύονται μικρά κομμάτια τροφίμων ή η χαρακτηριστική μαύρη «σκουριά» αποτελούν εστίες ιδανικές για την εμφάνιση των αντιπαθών εντόμων. Φροντίστε να καθαρίζετε τα σιφόνια και να κλείνετε καλά τις βρύσες για να μην έχετε ανεπιθύμητους συγκατοίκους.

*Στρώστε ένα χαλάκι για να προστατεύσετε το παρκέ
Αν η κουζίνα σας έχει παρκέ, στρώστε ένα προστατευτικό χαλάκι μπροστά από τη βρύση και τους πάγκους όπου μαγειρεύετε, για να προστατεύσετε το πάτωμα όχι μόνο από πατημασιές, αλλά και από σταγόνες, λεκέδες τροφίμων ή χαρακιές από μαχαιροπίρουνα που πέφτουν κατά λάθος.

*Καθαρίστε τον ανεμιστήρα οροφής τακτικά
Αν στην κουζίνα σας έχετε τοποθετήσει ανεμιστήρα οροφής, θυμηθείτε να τον καθαρίζετε συχνά, για να μην «ραντίζει» με σκόνη τον χώρο όπου μαγειρεύετε κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με σαπουνάδα για να καθαρίσετε και στην συνέχεια στεγνώστε τους έλικες.

*Μην στρέφετε το spray με το καθαριστικό κατευθείαν προς τον πάγκο της κουζίνας
Θα έχετε διαπιστώσει πως κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα spray, σταγονίδια του καθαριστικού έρχονται προς τα πίσω, μέχρι και στο πρόσωπό σας. Αποφύγετε τις ανεπιθύμητες «πτήσεις» σταγονιδίων, στρέφοντας το spray πρώτα σε ένα καθαρό πανάκι, με το οποίο στη συνέχεια μπορείτε να καθαρίσετε τις επιφάνειες που επιθυμείτε. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2