25 τρόποι να κάνετε οικονομία το 2015

Ιδέες και συμβουλές για μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που θα σας εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι φαντάζεστε μέσα στην χρονιά.
25 τρόποι να κάνετε οικονομία το 2015
Είναι σταθερά ένα από τα πρώτα resolutions μας κάθε φορά που μπαίνει ο νέος χρόνος: Αυτή τη φορά να καταφέρουμε να βάλουμε κανένα ευρώ στην άκρη. Είτε για να κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι, είτε για μια ώρα ανάγκης, είτε για να χρηματοδοτήσουμε κάποτε το επαγγελματικό μας σχέδιο.

Καλώς ή κακώς, όμως, το Τζόκερ και τα λαχεία δεν είναι ο σίγουρος τρόπος να το καταφέρουμε. Η λύση είναι να κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, που θα μεταφραστούν σε λιγότερα έξοδα. Παρακάτω σας έχουμε 25 τέτοιες μικρές λύσεις οικονομίας:

*Φτιάξτε (σχεδόν) τα πάντα μόνοι σας
Από καλλυντικά μέχρι ρούχα και από έπιπλα μέχρι μικροεπισκευές του σπιτιού, τα tutorials του internet να είναι καλά, και όλοι οι τρόποι να κάνετε τα πάντα DIY βρίσκονται μερικά κλικ μακριά.

*Κλείστε νωρίς τα ταξίδια σας
Αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό από 20€, ξενώνες σε νησιά με την ίδια τιμή, διαδρομές Αθήνα-Θεσσαλονίκη από 9€ με τις μηνιαίες προσφορές της TRAINOSE, φθηνά δωμάτια στους ακριβότερους προορισμούς της Ευρώπης: Ο μόνος τρόπος να τα κατορθώσετε όλα αυτά, είναι να τα κλείσετε μερικούς μήνες νωρίτερα.

*Χρησιμοποιήστε προγράμματα επιβράβευσης
Οι πόντοι στην κάρτα του supermarket που σας δίνουν εκπτωτικά κουπόνια. Τα προγράμματα bonus των πιστωτικών καρτών. Οι προσφορές σταθερής πελατείας σε καταστήματα, γυμναστήρια και κινηματογράφους. Όλα αυτά σημαίνουν ότι, έστω και λίγο-λίγο, γεμίζει το σακούλι.

*Ψάξτε όλες τις εκπτώσεις που δικαιούστε
Είστε άνεργοι; Δικαιούστε δωρεάν θέατρο ή φθηνότερα εισιτήρια στον κινηματογράφο. Έχετε χαμηλό εισόδημα; Μπορείτε να ενταχθείτε στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και φθηνότερο ρεύμα. Είστε δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος; Μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν laptop και σύνδεση στο internet. Είστε φοιτητές; Αρκετά καταστήματα ρούχων σας προσφέρουν 10% έκπτωση. Το ίδιο ισχύει για συνταξιούχους σε μουσεία, για παιδιά σε ταξίδια, για οικογένειες σε εταιρίες κινητής τηλεφωνία κ.ο.κ. Εξετάστε τι εκπτώσεις μπορεί να σας προσφέρει κάθε τέτοια ιδιότητα και μην την αφήνετε ανεκμετάλλευτη.

*Πηγαίνετε σινεμά μεσοβδόμαδα
Αρκετοί κινηματογράφοι πλέον προσφέρουν είσοδο 1+1 (ήτοι εισιτήριο στο μισό της τιμής) ή μειωμένη είσοδο κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, ενώ και τα multiplex σε συνεργασία με εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν αντίστοιχες προσφορές από Δευτέρα ως Πέμπτη.

*Πάρτε μέρος σε online διαγωνισμούς
Κι αν σας φαίνετε απίθανο να κερδίσετε εκείνο το σούπερ ταξίδι στην Χαβάη που κληρώνει ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο (λογικό, αφού σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θα σπεύσει να δηλώσει συμμετοχή η μισή Ελλάδα), ποντάρετε στους πιο «απλούς» διαγωνισμούς, με δώρα που έχουν πραγματικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα. Στην στήλη των διαγωνισμών του in2life για παράδειγμα, κληρώνουμε καθημερινά διπλές προσκλήσεις για θέατρο, βιβλία, μουσικές σκηνές και παιδικές παραστάσεις. 

*Κλείστε μεγάλους ξενώνες για όλη την παρέα
Μπορεί μια μέση καλή τιμή για έναν ξενώνα στην Ελλάδα να έχει διαμορφωθεί πλέον κάπου στα 40-50€ το δίκλινο, αλλά αν έχετε μεγάλη παρέα, είναι ώρα να οργανώσετε ομαδικά σαββατοκύριακα, καθώς το να κλείνετε αυτόνομες βίλες ή ανεξάρτητα σπιτάκια με πολλά δωμάτια στην ελληνική επαρχία έχει γίνει τάση, και μάλιστα οικονομικότατη. Εμείς για παράδειγμα εντοπίσαμε εδώ τέτοιες επιλογές που συνδυάζουν οικονομία, πανέμορφα μέρη και ανέσεις όπως τζάκι, σαλόνια, πολλά υπνοδωμάτια, σοφίτες, κήπους με barbecue κλπ, με κόστος που ξεκινάει από 13€ κατ’ άτομο.

*Χρησιμοποιήστε το μετρό αντί του αυτοκινήτου
Η μηνιαία κάρτα για όλα τα αθηναϊκά ΜΜΜ στοιχίζει πλέον 30€, όσο δηλαδή μισό ντεπόζιτο βενζίνη, που θα σας κρατήσει ελάχιστες ημέρες. Επομένως, δεν βλάπτει να έχετε μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών και να χρησιμοποιείτε κάποιες ημέρες την εβδομάδα το μετρό αντί του αυτοκινήτου σας.

*Ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήστε το ποδήλατο
Αν μπορείτε να το κάνετε (από άποψη απόστασης αλλά και dress code της δουλειάς σας), το ποδήλατο είναι win-win: Μηδενικά έξοδα μετακίνησης, φιλικό στο περιβάλλον και μια ωραιότατη άσκηση για όλο το σώμα.

*Σταματήστε να παραγγέλνετε στη δουλειά
Συνεννοηθείτε με τους συναδέλφους να αγοράσετε από κοινού μια καφετιέρα ή μία από τις αυτόματες μηχανές espresso για να μην δίνετε καθημερινά 2 (ή και παραπάνω) ευρώ για τον καφέ σας. Επιστρέψτε επίσης στο πατροπαράδοτο ταπεράκι: Μαγειρέψτε από το βράδυ, και φέρτε στο γραφείο το φαγητό σας, για να μην χρυσώνετε σε καθημερινή βάση τα ντελιβεράδικα της περιοχής.

*Αξιοποιήστε παλιά αντικείμενα που δεν χρειάζεστε με έξυπνο τρόπο
Εμείς σας έχουμε μερικές (για την ακρίβεια πάμπολλες) ιδέες εδώ, εδώ, εδώεδώ και εδώ

*Κατεβάστε apps που σας βοηθούν να κάνετε οικονομία
Δωρεάν συνομιλίες και chat, εργαλεία εξοικονόμησης, μηχανές αναζήτησης ταξιδιών, οικονομία στο σπίτι και άλλες πολλές υπηρεσίες είναι πια στο χέρι σας, μέσα από 20 έξυπνες εφαρμογές για το smartphone ή το tablet σας

*Τσεκάρετε καθημερινά τα sites προσφορών
Σούπερ προσφορές σε απλησίαστα κατά τα άλλα εστιατόρια, φθηνές διακοπές, πακέτα μασάζ σε μονοψήφιες τιμές, ετήσιες συνδρομές γυμναστηρίων σε τιμές… ενός μήνα και άλλα πολλά θα βρείτε σε παλιά και νέα deal sites. Κι αν έχετε βαρεθεί να λαμβάνετε εκατό διαφορετικά newsletters από κάθε site ξεχωριστά, μπείτε απλά στο Tsibato.gr που συγκεντρώνει τις προσφορές όλων των σελίδων σε ένα χρηστικότατο περιβάλλον. 

*Χρησιμοποιήστε τις online μηχανές εύρεσης καλύτερης τιμής
Θέλετε να βρείτε την καλύτερη τιμή για τα σταράκια που σκοπεύετε να αγοράσετε ή για την φωτογραφική μηχανή που ψάχνετε; Απλώς… skroutz it και θα βρείτε πού και με πόσα μπορείτε να τα αποκτήσετε.

*Ποντάρετε στην παλιά καλή λαϊκή
Ακόμη κι αν τις σνομπάρετε εδώ και χρόνια, μάθετε πού και πότε στήνεται η πλησιέστερη στη γειτονιά σας λαϊκή και δοκιμάστε για ένα μήνα να ψωνίζετε τα απαραίτητα για την κουζίνα σας από εκεί. Σημειώστε τα έξοδα για ένα μήνα και συγκρίνετέ τα με αυτά του supermarket, και αν δείτε διαφορά, θα ξέρετε πώς αξίζει τον κόπο να κατηφορίσετε ξανά προς τους πάγκους.

*Γλιτώστε χρήματα από το κομμωτήριο
Οι άνδρες πλέον έχουν την πολύ καλή λύση των μοντέρνων μπαρμπέρικων, που προσφέρουν κούρεμα και ξύρισμα από 5€, ενώ οι γυναίκες θα βρουν συμφέρουσες προσφορές σε deal sites, καθώς και πολύ οικονομικές τιμές αν επιλέξουν την υποτιμημένη λύση των σπουδαστών κομμωτικής τέχνης. Οι αντίστοιχες σχολές διαθέτουν χώρους όπου οι τελειόφοιτοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για εξάσκηση σε τιμές σχεδόν τσάμπα.

*Τσεκάρετε πού υπάρχει η καλύτερη τιμή βενζίνης προτού γεμίσετε το ντεπόζιτο 
Εδώ θα εντοπίσετε το πιο οικονομικό (και ασφαλές από άποψη ποιότητας της βενζίνης) πρατήριο, για να μην βρεθείτε να πληρώνετε πολλά ευρώ παραπάνω για την ίδια ποσότητα καυσίμου.

*Κάντε αγορές online
Αν ακόμη φοβάστε τις online παραγγελίες, είναι ίσως ώρα να σπάσετε το “taboo” και να το τολμήσετε: Δεν είναι ρίσκο το να αγοράσεις το ίδιο προϊόν από e-shop ελληνικό ή του εξωτερικού στη μισή τιμή. Είναι απλώς οικονομία.

*Δανειστείτε βιβλία
Οι δανειστικές βιβλιοθήκες, οι «βιβλιοθήκες δρόμου» και το bookcrossing σας δίνουν την ευκαιρία να διαβάσετε χωρίς να πληρώσετε. Απλώς θα πρέπει να περιοριστείτε σε παλαιότερες κυκλοφορίες. Αν προτιμάτε τις νεότερες, προτιμήστε τα e-books που πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.

*Ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας με ήδη υπάρχοντα κομμάτια
Με μικρές πινελιές, προσθήκες με βελόνα και κλωστή, συνδυασμό υλικών και απλές διαδικασίες, μπορείτε να ανανεώσετε τα παλιά σας ρούχα – δείτε εδώ μερικές όμορφες ιδέες. 

*Βγείτε στα happy hours
Όχι πια κοκτέιλ με 12€. Μάθετε τα happy hours των αγαπημένων σας bars και βγείτε για ποτά και κοκτέιλ μετά την δουλειά για να απολαύσετε αλκοόλ κάτω από 5€.

*Διαπραγματευτείτε με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού σας
Δεν είναι πια μυστικό ότι οι τιμές των ενοικίων πέφτουν κατακόρυφα. Αν βρίσκεστε σε ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σας δεν έχει φροντίσει από μόνος του να ανατιμολογήσει το διαμέρισμα σε τιμές κρίσης, είναι ώρα να κάνετε εσείς την κρούση. Με τα δεδομένα της εποχής και με χιλιάδες σπίτια να μένουν ανοίκιαστα για μήνες, οι πιθανότητες μιας πολύ καλύτερης τιμής (και ταυτόχρονα της μείωσης ενός από τα βασικότερα έξοδα του μήνα) είναι με το μέρος σας.

*Μαγειρέψτε περισσότερο
Είναι πάντα οικονομικότερο, δημιουργικότερο και νοστιμότερο από το γρήγορο φαγητό, και σας μένει και φαγητό για να «τροφοδοτήσετε» την επιχείρηση ταπεράκι που λέγαμε προηγουμένως.

*Κάντε σκληρό παιχνίδι με τους παρόχους τηλεφωνίας
Το τηλέφωνο σας χτυπά συνεχώς, και οι εκπρόσωποι εταιριών κινητής τηλεφωνίας σας βομβαρδίζουν με προσφορές, ενώ εσείς ψάχνετε τρόπους να τους ξεφορτωθείτε πιο γρήγορα. Υπάρχει όμως μια περίοδος του έτους, που αξίζει να τους υπομείνετε. Είναι εκείνη η στιγμή που το ήδη υπάρχον συμβόλαιό σας λήγει. Συγκεντρώστε τις προσφορές, αποδεχθείτε την καλύτερη από αυτές, και αφήστε την εταιρία στην οποία είστε ήδη συνδρομητής και την υποψήφια νέα εταιρία σας να κατεβάσουν το «κασέ» με αντιπροσφορές.

*Τοποθετήστε έναν κουμπαρά στο σπίτι σας
Είναι ο πιο… παιδικός αλλά δεν παύει να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος οικονομίας: Έχετε πάντα μπροστά σας «απτό» τον στόχο σας, και δεν σας φαίνεται πολύ το να βάζετε από ένα κέρμα την ημέρα, αλλά σε διάστημα μηνών, μπορεί η κοιλιά του γουρουνιού να σας καλύψει τα έξοδα ενός ταξιδιού ή ενός δώρου στον εαυτό σας, όπως ένα νέο smartphone, μια καινούρια φωτογραφική μηχανή ή ένα ακριβό δώρο για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v