10 πράγματα που θα μετανιώσετε σε 10 χρόνια

Δέκα επιλογές ζωής που τώρα μπορεί να φαίνονται βολικές, αλλά σε δέκα χρόνια θα τις έχετε μετανιώσει –και οι τρόποι να τις αλλάξετε.
10 πράγματα που θα μετανιώσετε σε 10 χρόνια
Μια πολύ σοφή συμβουλή για όταν τα πράγματα πάνε τόσο στραβά που θέλεις να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, λέει «σταμάτα ένα λεπτό, και απάντα ειλικρινά στον εαυτό σου: Σε δέκα χρόνια, θα έχει σημασία;». Πιάνει στο 99% των περιπτώσεων (δοκιμασμένα, ξέρουμε τι σας λέμε) γιατί πραγματικά, ελάχιστα από τα πράγματα που μας απασχολούν σήμερα θα έχουν σημασία σε δέκα χρόνια. Μερικά από αυτά τα ελάχιστα πράγματα συγκεντρώσαμε παρακάτω, για να τα σταματήσετε πριν χρειαστεί να τα μετανιώσετε (σε δέκα, σε είκοσι ή σε πέντε μόνο χρόνια).

Δεν είστε ο εαυτός σας: Με το να προσπαθείτε διαρκώς να εντυπωσιάσετε ή να ικανοποιήσετε τους άλλους προσαρμοζόμενοι στα δικά τους στάνταρ, αυτό που καταφέρνετε τελικά είναι να ξεχνάτε ποιος πραγματικά είστε. Σταματήστε να ανησυχείτε τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εσάς, ή πώς θέλουν να είστε, και αφήστε τους να δουν τον πραγματικό σας εαυτό –εκείνον με τις ατέλειες και τα ελαττώματα που τόσο απεγνωσμένα προσπαθείτε να κρύψετε. Όπως λέει και ένα άλλο σοφό ρητό, «θα σας κρίνουν όπως και να ‘χει».

Αφήνετε τους άλλους να καθορίζουν τα όνειρά σας: Η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή είναι το να ανακαλύψεις ποιος είσαι. Η δεύτερη μεγαλύτερη είναι το να είναι χαρούμενος με αυτό που θα βρεις. Και μεγάλο ρόλο σε αυτό το δεύτερο παίζει το να κυνηγήσεις αυτό που θέλεις περισσότερο απ’ όλα να κάνεις –να ακολουθήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου σε πείσμα των καιρών/ των γονιών/ της άτιμης κοινωνίας. Υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν μαζί σας; Ωραία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Κάνετε παρέα με αρνητικούς ανθρώπους: Ξοδεύετε ενέργεια την οποία θα μπορούσατε να είχατε διοχετεύσει σε κάτι θετικό, με ανθρώπους που σας χαλάνε την διάθεση και σας κρατάνε πίσω. Το σε ποιον θα αφιερώσουμε τον χρόνο μας είναι επιλογή, όχι υποχρέωση. Κανείς δεν μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη αν εσείς δεν του δώσετε το όπλο.

Είστε εγωιστές: Δεν θέλουμε να γίνουμε μακάβριοι, αλλά ό,τι κάνουμε για τον εαυτό μας, πεθαίνει μαζί μας. Ό,τι κάνουμε για τους άλλους είναι που μένει. Και μακροπρόθεσμα, όταν σκεφτόμαστε τη ζωή μας, είναι από τα πράγματα που μας κάνουν περισσότερο χαρούμενους.

Αποφεύγετε την αλλαγή: Μην νιώθετε άσχημα, ο ανθρώπινος οργανισμός –μαζί με ολόκληρο το σύμπαν– είναι προγραμματισμένος να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή. Όλοι την απεχθανόμαστε. Το θέμα είναι αν και κατά πόσον συνειδητοποιούμε πόσο λάθος είναι το ότι την απεχθανόμαστε, και πόσο προσπαθούμε να την αποδεχθούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτήν. Γιατί χωρίς αλλαγή δεν υπάρχει βελτίωση. Και το να μένεις στάσιμος επί χρόνια μπορεί σε επίπεδο καθημερινότητας να είναι βολικό, σε δέκα χρόνια όμως ξαφνικά ένα πρωί θα μοιάζει απογοητευτικό.

Τα παρατάτε μπροστά στις δυσκολίες: Δεν υπάρχουν αποτυχίες, υπάρχουν μόνο αποτελέσματα σε ό,τι κάνουμε. Ακόμα και όταν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που είχατε φανταστεί ή αυτά που θα θέλατε, μην απογοητεύεστε και μην παραιτείστε. Μάθετε ό,τι μπορείτε να μάθετε από τα λάθη σας και συνεχίστε. Όποιος συνεχίζει να κινείται, έστω ένα βήμα την φορά, είναι που κερδίζει στο τέλος. Γιατί όλες οι μάχες κερδίζονται πολύ μακριά και πολύ καιρό πριν την τελική νίκη. Είναι μια διαδικασία που αποτελείται από μικρά βήματα, αποφάσεις και πράξεις που σταδιακά χτίζονται η μια πάνω στην άλλη μέχρι να φτάσουν στον στόχο σας εκεί ψηλά.

Προσπαθείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο: Όπως είπε και ένας σοφός εκατοντάχρονος (σε εκείνα τα μαθήματα ζωής από εκατοντάχρονους) «τις περισσότερες φορές, τα πράγματα έχουν την τάση να λύνονται μόνα τους». Μην προσπαθείτε να ελέγξετε κάθε μικρό ή μεγάλο πράγμα στη ζωή σας, και μην ανησυχείτε διαρκώς για τα αποτελέσματα των πράξεων και των αποφάσεων σας. Εμπιστευτείτε και λίγο τη ζωή, ξέρει συνήθως τι κάνει. Δεν χρειάζεται πάντα να ξέρετε πού πάτε για να καταλήξετε κάπου ωραία.

Συμβιβάζεστε με λιγότερα από αυτά που αξίζετε: Χρειάζεται να είστε αρκετά δυνατοί για να αφήνετε πράγματα και καταστάσεις που δεν σας δίνουν τίποτα να τελειώσουν και αρκετά σοφοί για να περιμένετε μέχρι να βρείτε αυτό που αξίζετε. Μερικές φορές χρειάζεται τα μάτια σας να καθαρίσουν από τα δάκρυα για να δείτε τις δυνατότητες μπροστά σας με πιο καθαρή όραση. Μην συμβιβάζεστε.

Αναβάλλετε αιωνίως πράγματα: Το πρόβλημα είναι ότι πάντα πιστεύουμε πως έχουμε άπειρο χρόνο μπροστά μας. Μέχρι να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να συνειδητοποιήσουμε πως όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε θα έπρεπε να τα έχουμε ξεκινήσει… δέκα χρόνια πριν.

Είστε τεμπέλης: Λίγη τεμπελιά μερικές φορές κάνει καλό –αλλιώς δεν θα είχε υπάρξει ποτέ ο όρος «δημιουργική τεμπελιά». Αν δεν προσπαθείτε, όμως, ποτέ να υπερνικήσετε την τεμπελιά σας, δεν θα καταφέρετε ποτέ τίποτα. Σταματήστε να κάθεστε και να περιμένετε κάποιον κάποτε να κάνει κάτι. Αυτό το κάποτε είναι τώρα, κι αυτός ο κάποιος είστε εσείς.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v