Καθαρισμός σπιτιού: Συμβουλές για «καλές» νοικοκυρές

Είναι μια βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει. Συμβουλές για αποτελεσματικό καθάρισμα σπιτιού με φυσικά και «τεχνητά» προϊόντα.
Καθαρισμός σπιτιού: Συμβουλές για «καλές» νοικοκυρές
Μπορεί ο κανόνας του «όσα βλέπει η πεθερά» να αρκεί για τις περισσότερες σπιτονοικοκυρές, όμως το σπίτι είναι ένας ολόκληρος… λαβύρινθος και με το να καθαρίζετε μόνο όσα φαίνονται, λυπούμαστε, αλλά δεν κάνετε δουλειά.

Δείτε παρακάτω πώς θα καθαρίσετε αποτελεσματικά το κάθε σημείο του σπιτιού σας, έτσι ώστε να λάμπει.

Τα βασικά

Για το ξεσκόνισμα του σπιτιού, πάρτε ένα κομμάτι ύφασμα και περάστε το πάνω από όλες τις επιφάνειες (από έπιπλα, ράφια, διακοσμητικά, από κορνίζες και πίνακες). Μπορείτε ακόμα να πάρετε τα ειδικά πανάκια για την σκόνη με στατικό ηλεκτρισμό που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ για να γίνει το ξεσκόνισμα ακόμα πιο εύκολο.

Για το πάτωμα, τις μοκέτες και τα χαλιά, must είναι η ηλεκτρική σκούπα, όπως πιθανώς θα γνωρίζετε. Δώστε προσοχή στα σημεία που συνήθως μαζεύουν περισσότερη βρωμιά όπως οι γωνίες, οι γωνίες πίσω από πόρτες, ο πάτωμα κάτω από κρεμάστρες και καλόγερους, το πάτωμα κάτω από καναπέδες και κρεβάτια, το πάτωμα κάτω από τα σώματα του καλοριφέρ, τα σοβατεπί και τα σημεία όπου συγκεντρώνονται πολλά καλώδια. Αν το πάτωμα του σπιτιού είναι από πλακάκι ή μάρμαρο καλό είναι μία στο τόσο να το σφουγγαρίζετε για να καθαρίζουν τυχόν λεκέδες από παπούτσια, τροφές και υγρά. Αν είναι ξύλινο χρησιμοποιείστε το ειδικό υγρό καθαριστικό για ξύλινα πατώματα που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, τα λευκά είδη (σεντόνια, πετσέτες, μαξιλαροθήκες), καλό είναι να τα αλλάζετε μια φορά την εβδομάδα και να τα πλένετε. Τις πετσέτες χεριών μπορείτε να τις αλλάζετε και πιο συχνά – κάθε τρεις ημέρες – λόγω χρήσης.

Μπανάκι μανάκι

Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό μπάνιου σε μορφή σπρέι και ψεκάστε την λεκάνη, την μπανιέρα και τον νεροχύτη. Έπειτα, περάστε τα σημεία με ένα βετέξ. Αν ο πάτος της λεκάνης έχει πιάσει γλίτσα, ρίξτε μέσα λίγη χλωρίνη και τρίψτε το σημείο καλά με το βουρτσάκι, για να φύγει εντελώς η γλίτσα. Ύστερα τραβήξτε το καζανάκι.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε χλωρίνη, μπορείτε να καθαρίσετε την λεκάνη του μπάνιου με μαγειρική σόδα και ξύδι –ρίξτε σόδα, ψεκάστε την με ξύδι και τρίψτε καλά με το βουρτσάκι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τη μπανιέρα, μόνο που εδώ θα χρειαστείτε ένα σκληρό σφουγγάρι με το οποίο, αφού ρίξετε σόδα, θα τρίψετε καλά τα «δύσκολα» σημεία και κυρίως τη γλίτσα που μαζεύεται γύρω από την βαλβίδα του σιφονιού.

Ένα σημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην λεκάνη του μπάνιου είναι αυτό που βρίσκεται «κρυμμένο» μέσα από το χείλος της λεκάνης (εκεί που μπαίνει συνήθως το καθαριστικό-αρωματικό), και το οποίο πιάνει αρκετά εύκολα βρώμα. Για αυτό το σημείο υπάρχουν τα ειδικά καθαριστικά τύπου «παπί», τα οποία λόγω σχήματος σας επιτρέπουν να καθαρίσετε την συγκεκριμένη περιοχή. Αφήστε για μερικά λεπτά το παχύρευστο υγρό να δράσει και μετά τραβήξτε το καζανάκι.

Αν το «τηλέφωνο» του ντους έχει πιάσει άλατα, αφήστε το όλο το βράδυ μέσα σε μια λεκάνη με διάλυμα νερού και ξυδιού. Την επόμενη ημέρα θα λάμπει. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό ειδικό για τα άλατα. Για τα πλακάκια του μπάνιου, χρησιμοποιήστε μισό φλιτζάνι τσαγιού ξύδι σε τρία λίτρα νερού και σφουγγαρίστε τα ή τρίψτε τα αν χρειάζεται με ένα σκληρό σφουγγάρι. Πριν σφουγγαρίσετε, «περάστε» τα πλακάκια με την ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρεθούν τυχόν τρίχες ή χνούδια.

Για τις κουρτίνες του μπάνιου τέλος, που μαζεύουν άλατα η πιο εύκολη λύση, εάν είναι υφασμάτινες, είναι να τις βάλετε στο πλυντήριο ρούχων σε ένα σύντομο πρόγραμμα για χρωματιστά. Αν είναι πλαστικές θα πρέπει να τις τρίψετε με ένα σφουγγάρι που θα έχετε «ποτίσει» με σόδα και ξύδι. Αν πάλι έχετε ντουζιέρα με πόρτα θα χρειαστεί λίγη παραπάνω δουλειά, με σφουγγάρι και υγρό απορρυπαντικό για τα άλατα στα σημεία των ενώσεων. Αν οι πλαστικές κουρτίνες έχουν πιάσει μούχλα, ψεκάστε με Χλωρίνη σε σπρέι, αφήστε τη να δράσει και ξεπλύνετέ με το ντους.

Επιστροφή στην κουζίνα

Στις επιφάνειες της κουζίνας όπου ακουμπούν τρόφιμα καλό είναι να αποφεύγετε τα καθαριστικά με ισχυρή απολυμαντική δράση, εκτός αν επιλέξουμε ένα καθαριστικό ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Έτσι, αν θέλετε να καθαρίσετε πάγκους και τραπέζια μπορείτε να τα ψεκάσετε με διάλυμα νερού και σόδας ή λεμονιού και έπειτα να τα σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζετε τις επιφάνειες από ντουλάπια και συρτάρια. Μία φορά την εβδομάδα πρέπει να καθαρίζετε με ένα καθαριστικό αντιμικροβιακής δράσης (που περιέχει χλωρίνη) και τα χερούλια των ντουλαπιών, των συρταριών, του ψυγείου, της ηλεκτρικής κουζίνας και του πλυντηρίου πιάτων.

Για το εσωτερικό του φούρνου, αναμείξτε τρία μέρη ξύδι και ένα μέρος σόδας, αφαιρέστε από τον φούρνο τις σχάρες και ρίξτε στον πάτο του φούρνου το μείγμα. Αφού «κάτσει» ο αφρός, τρίψτε πολύ καλά με ένα σφουγγάρι τον πάτο και μετά τα τοιχώματα. Προσθέστε ξύδι και σόδα αν χρειάζεται για να καλύψετε όλες τις επιφάνειες. Για δύσκολους λεκέδες, χρησιμοποιήσετε σύρμα, ενώ αν κάποιοι λεκέδες επιμείνουν αφήστε το μείγμα για δέκα λεπτά και μετά συνεχίστε το τρίψε-τρίψε. Αφού ολοκληρώσετε το καθάρισμα, σκουπίστε τις επιφάνειες του φούρνου με ένα βρεγμένο βετέξ. Φυσικά για να μην χρειαστεί να κάθεστε με τις ώρες να τρίβετε, θα σας «λύσει» τα χέρια να τον καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση.

Για τον νεροχύτη και την μπαταρία χρησιμοποιείστε το ίδιο υγρό απορρυπαντικό αλάτων που θα χρησιμοποιήσετε και στο μπάνιο. Δώστε έμφαση στο σημείο που βρίσκεται πίσω από τον νεροχύτη, εκεί που συνήθως ακουμπάμε το σφουγγάρι και τα απορρυπαντικά, γιατί συγκεντρώνει μπόλικη βρώμα. Εκεί θα χρειαστεί να το τρίψετε αρκετά με ένα σφουγγάρι.

Στην περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων μπορείτε να τοποθετήσετε μία κούπα με λίγο νερό και πολύ ξύδι και να βάλετε τον φούρνο σε λειτουργία μέχρι να βράσει το υγρό. Έπειτα βρέξτε ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίστε το εσωτερικού του φούρνου. Το ψυγείο πλύνετε το με ζεστό νερό και σαπουνάδα, σκουπίστε το και έπειτα τρίψτε το εσωτερικό του με σφουγγάρι βρεγμένο με μαγειρική σόδα για να διώξετε τις μυρωδιές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v