Χαριστικά παζάρια: Μην το πετάς, αντάλλαξέ το

Πού πάνε τα ρούχα όταν τα βαρεθούμε; Από την Αθήνα μέχρι την Τρίπολη, και από τα Χανιά μέχρι τη Σάμο, οκτώ χαριστικά παζάρια αναλαμβάνουν να ταιριάξουν τα παλιά μας αντικείμενα με νέους ιδιοκτήτες, και να μας προμηθεύσουν με καινούρια.
Χαριστικά παζάρια: Μην το πετάς, αντάλλαξέ το
της Ηρώς Κουνάδη 

Η αρχή έγινε με τα Swap not Shop events, που έκαναν πριν μερικά χρόνια τις ανταλλαγές ρούχων ένα μεγάλο πάρτι, καταργώντας την σύνδεση των χαριστικών παζαριών με την φιλανθρωπία και την προσφορά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο μυαλό των περισσότερων Αθηναίων. Τώρα, τα Swap not Shop διοργανώνονται όλο και σπανιότερα. Στη θέση τους, έχουν ξεπηδήσει πολλά μικρότερα χαριστικά-ανταλλακτικά παζάρια, που φιλοξενούνται σε μόνιμους χώρους και σταθερές ημέρες και ώρες της εβδομάδας, σε όλη την Ελλάδα. Από τα ράφια τους ξεχειλίζουν ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, μικροέπιπλα και η αισιόδοξη αίσθηση ότι, διάθεση και χρόνος να υπάρχει, και πολλά πράγματα γίνονται και χωρίς χρήματα.

Πάρτε, λοιπόν, όσα ρούχα, αντικείμενα, βιβλία και παιχνίδια δεν χρειάζεστε πια –αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση– αφήστε τις προκαταλήψεις σας στο σπίτι, και... ραντεβού σε μια από τις παρακάτω διευθύνσεις, από την Αθήνα ως το Ηράκλειο, και από την Τρίπολη μέχρι τη Σάμο. 

Σκόρος
Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσού, Εξάρχεια (τηλ. 6985868544)
Ώρες λειτουργίας: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00 και κάθε Σάββατο 11.00-14.30.
Εδώ ανταλλάσσονται τα πάντα, από ρούχα, βιβλία, κουζινικά είδη και λοιπά αντικείμενα μέχρι προσφορά χρόνου, ιδεών και πρακτικών (π.χ. μαθήματα αγγλικών, καθάρισμα σπιτιού, κούρεμα). «Τα αντικείμενα που δέχεται ο Σκόρος είναι αυτά που θα χαρίζαμε σε μια φίλη ή έναν φίλο μας» λένε τα μέλη της οργάνωσης. «Είναι αυτά που θα θέλαμε να μας κάνουν δώρο. Είναι αντικείμενα που έχουν την αγάπη μας, είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση». Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην φέρνετε/ παίρνετε πάνω από πέντε αντικείμενα την φορά, και να κάνετε ένα τηλεφώνημα πριν επισκεφθείτε τον Σκόρο.
Μάθετε περισσότερα για τον Σκόρο εδώ.  

Κατάληψη Πραπόπουλου
Προφήτη Ηλία 49, Χαλάνδρι, απέναντι από την είσοδο του Θεάτρου Ρεματιάς
Στον επάνω όροφο του κτιρίου λειτουργεί, εδώ και χρόνια, ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι ρούχων και αντικειμένων, στο οποίο μπορείτε να φέρετε και να πάρετε ό,τι θέλετε, χωρίς κανέναν περιορισμό στην ποσότητα. Τα ρούχα είναι τακτοποιημένα σε ράφια και κρεμάστρες, για να μην... χάνεστε μέσα στο πλήθος, ενώ στο διπλανό δωμάτιο λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη, με μυθιστορήματα, παιδικά και ιστορικά βιβλία. Τακτικά διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως συναυλίες στον μεγάλο κήπο του κτήματος, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικά δρώμενα. Η κατάληψη Πραπόπουλου δεν είναι κατάληψη στέγης, οπότε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε κάποιον εκεί έχετε τα Σαββατοκύριακα και τις Τρίτες μετά τις 20.30, που πραγματοποιείται η γενική συνέλευση. 



Χαριστικό Παζάρι της Συνέλευσης Κατοίκων του Δήμου Βύρωνα
Στις πλατείες του Δήμου, ένα Σάββατο τον μήνα
Η δραστήρια συνέλευση κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου διοργανώνει τακτικά μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν προβολές ταινιών, ανοιχτές συζητήσεις και χαριστικά-ανταλλακτικά παζάρια, που στήνονται κυρίως σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους του Δήμου Βύρωνα: το τελευταίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο πάρκο Καραολή-Δημητρίου, ενώ το αμέσως προηγούμενο στην πλατεία Βαρνάβα, στα μέσα Ιανουαρίου. Ρούχα, παιχνίδια, είδη οικιακής χρήσης, βιβλία και πολλά άλλα βρίσκουν μια θέση στους πάγκους του, και στις... καρδιές των νέων τους ιδιοκτητών. Τσεκάρετε συχνά το site τους, για νέα και ανακοινώσεις ημερομηνιών των επόμενων διοργανώσεων. 

Το Παγκάκι
Αγίου Δημητρίου 7, Τρίπολη
Ώρες λειτουργίας: Κάθε Παρασκευή, 18.00-21.00
Με σύνθημα «από χέρι σε χέρι κι από καρδιά σε καρδιά», το Χαριστικό Παζάρι που διοργανώνει ο αυτοδιαχειριζόμενος ελεύθερος κοινωνικός χώρος Το Παγκάκι στην Τρίπολη, πλημμυρίζει κάθε Παρασκευή από ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, CD, μικροέπιπλα, παπούτσια, τσάντες, γυαλικά και ό,τι άλλο μπορεί ο καθένας να σκεφτεί. «Το παζάρι μας δεν είναι φιλανθρωπικό. Δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε “φτωχούς”, σε άτομα με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σ’ ένα πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα αλλά χάνει την ουσία» ξεκαθαρίζουν οι διοργανωτές του.
Μάθετε περισσότερα για το Παγκάκι της Τρίπολης και τις υπόλοιπες δράσεις του, εδώ

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αντιπραγματισμού Ηρακλείου 
3ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, Λεωφ. Δημοκρατίας 12
Το Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου διοργανώνει τακτικά τα ανταλλακτικά παζάρια του (την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το δέκατο) στο 3ο Λύκειο της πόλης, με τους πάγκους να πλημμυρίζουν από ρούχα, παιχνίδια, είδη πρώτης ανάγκης, οικιακά σκεύη, βιβλία, μουσικές και ό,τι άλλο βάλει ο νους. Στόχος του δικτύου, όπως διευκρινίζουν τα μέλη του είναι «να αποδομήσουμε τα χρήματα, και να αντικαταστήσουμε την τιμή με την αξία των αγαθών που παράγουμε ή προσφέρουμε. Να καταργήσουμε το εμπορικό, ατομικό κέρδος και να το μετατρέψουμε σε κοινωνικό όφελος-κέρδος, συλλογικοποιώντας τους τρόπους με τους οποίους θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας με πρωταρχικό γνώμονα την όσο το δυνατόν συλλογική-κοινωνική ευζωία». 



Κατάληψη Rosa Nera
Λόφος Καστέλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων 
Κάθε Τετάρτη μετά τις 19.00 λειτουργεί το χαριστικό παζάρι της κατάληψης. Στα ράφια του θα βρείτε κατά κύριο λόγο ρούχα, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ δεν υπάρχει κάποιο όριο στο πόσα μπορείτε να αφήσετε ή να πάρετε. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί επίσης δανειστική βιβλιοθήκη. Σημειώστε, τέλος, ότι κάθε Τετάρτη βράδυ στις 21.30 προβάλλονται ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ για το πλήρες ημερολόγιο των εκδηλώσεων της κατάληψης κάντε κλικ εδώ

Χαριστικό παζάρι στο Βαθύ Σάμου
Στον χώρο της κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίπλα στην κινηματογραφική λέσχη (τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977217839 9π.μ – 2μ.μ, 6973314229 6μ.μ - 9 μ.μ)
Από αυτήν την Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου, το ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι της Σάμου αποκτά μόνιμη στέγη, και θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 18.00 το απόγευμα. Εδώ θα ανταλλάσσονται ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, cd, μικροέπιπλα, και κάθε είδους αντικείμενα που αναζητούν τον καινούριο τους ιδιοκτήτη. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε αντικείμενα που χρειάζεστε, ακόμη και σε περίπτωση που δεν έχετε αντικείμενα να δώσετε. «Είναι μια προσπάθεια να ορίσουμε την καθημερινότητά μας σε διαφορετική βάση και με άλλους όρους από αυτούς της αγοράς, της ανάπτυξης, της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Με όρους που θα βασίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την κοινωνική συνεργασία και δημιουργία» λένε οι εμπνευστές της ιδέας.

Και παζάρια... ηλεκτρονικά

Το Xariseto.gr με το εξαιρετικά πλοηγήσιμο forum του αναλαμβάνει να σας… βρει όλα εκείνα τα αντικείμενα που κάποιος άλλος δε χρειάζεται πια, και τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε εντελώς δωρεάν, αλλά και να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τα δικά σας.

Την ίδια δουλειά κάνει και το Freecycle, το οποίο αποτελεί κομμάτι ενός παγκόσμιου δικτύου που διασφαλίζει την εντελώς δωρεάν διακίνηση αγαθών. Αν μένετε στην Αθήνα, εγγραφείτε στο Athens Freecycle group του Yahoo –το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε login με το Yahoo ID σας και να πατήσετε «εγγραφή»– ενώ οι Θεσσαλονικείς στο αντίστοιχο group της Θεσσαλονίκης. Δείτε τη λίστα με όλα τα Freecycle Groups ανά πόλη και αριθμό μελών εδώ

Νεότερη άφιξη στην παρέα των ηλεκτρονικών ανταλλαγών, το καλοσχεδιασμένο Tradenow.gr αναλαμβάνει να σας βρει τις καλύτερες αντιστοιχίες ανταλλαγών για ό,τι σκεφτείτε να ανεβάσετε στο site του (από το παλιό σας ρολόι μέχρι ένα χρυσόψαρο) και να σας φέρει σε επαφή με τους υπόλοιπους χρήστες για να κανονίσετε μεταξύ σας τις λεπτομέρειες της ανταλλαγής. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v