Ο σωστός τρόπος να κάνετε 20 καθημερινά πράγματα

Πώς να βουρτσίσετε τα δόντια σας, πώς να δέσετε γραβάτα, πώς να μασάτε σωστά, πώς να… αναπνέετε όπως πρέπει: Νομίζετε ότι τα κάνετε όλα τέλεια; Σας αμφισβητούμε και βρίσκουμε τον κατάλληλο τρόπο να κάνετε 20 καθημερινές δραστηριότητες καλύτερα.
Ο σωστός τρόπος να κάνετε 20 καθημερινά πράγματα
του Γιώργου Κόκουβα

Είστε σίγουροι ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά; Έχετε μάθει να κάθεστε με τον κατάλληλο τρόπο μπροστά στον υπολογιστή σας; Ξέρετε να αναπνέετε όπως θα έπρεπε; Η πρώτη σκέψη όλων μας είναι «φυσικά, ποιος δεν ξέρει άλλωστε»; Πριν επαναπαυτείτε σε αυτή την πρώτη σας αντίδραση, διαβάστε παρακάτω τους σωστούς τρόπους να κάνετε είκοσι δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεστε σχεδόν καθημερινά, αλλά δεν γνωρίζατε ότι κάνετε λάθος.

*Πλύσιμο δοντιών
Ας αρχίσουμε με τα βασικά: Είναι λάθος να μην πλένετε καθόλου τα δόντια σας. Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν πως απαιτείται πλύσιμο τρεις φορές την ημέρα. Αλλά ακόμη κι αν το τηρείτε, το κάνετε σωστά; Ο τρόπος βουρτσίσματος έχει τεράστια σημασία: Το κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα δέκα φορές, προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Αν δεν ματώνει το ούλο θέλει βούρτσισμα είκοσι φορές – προτιμήστε πιο μαλακή οδοντόβουρτσα, ή συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για το είδος που σας ταιριάζει. Ακόμη σημαντικότερο, τελικά, είναι το οδοντικό νήμα. Στα παρακάτω video, δείτε τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος, και εδώ δείτε μύθους και αλήθειες για την στοματική υγιεινή. 





*Πώς να κάθεστε σωστά
Πόδια, μέση, σπόνδυλοι, αυχένας, χέρια – όλα μπορούν να νιώσουν τις όχι και τόσο ευχάριστες συνέπειες της λανθασμένης σας στάσης σε μια καρέκλα. Στο παρακάτω έξυπνο video, θα δείτε τρεις διαφορετικές καταστάσεις με λάθος «καθίσματα» και την διορθωμένη εκδοχή τους.

 
*Σωστή αναπνοή
Πόσο λάθος μπορεί να είναι ο τρόπος που αναπνέετε; Στο κάτω-κάτω, όπως και να το κάνετε, αέρα βάζετε, αέρα βγάζετε, και… ζείτε ακόμη, σωστά; Όχι. Γιατί οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές την στιγμή αυτή, αναπνέετε φουσκώνοντας τα πνευμόνια σας και ανασηκώνοντας τους ώμους σας. Και είναι ένας καλός τρόπος να κουράσετε όχι μόνο τα πνευμόνια σας, αλλά και τις φωνητικές σας χορδές. Ο πιο σωστός τρόπος είναι η διαφραγματική αναπνοή, χρησιμοποιώντας δηλαδή το διάφραγμα, τον μυ που βρίσκεται κάτω από το στομάχι. Δείτε στο παρακάτω video οδηγίες για την διαφραγματική αναπνοή και θυμηθείτε εδώ τι συμβουλεύει η ειδικός ορθοφωνίας σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life



*Ψήσιμο καφέ
Δεν μιλάμε φυσικά για καφέ φίλτρου και το πώς θα βάλετε την καφετιέρα στην πρίζα. Μιλάμε για τον παραδοσιακό τρόπο να ετοιμάσετε μερακλίδικο ελληνικό καφέ. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής: Επιλέξτε το κατάλληλο χάλκινο μπρίκι – αποφύγετε τα μεγάλα μεγέθη για να πετύχετε σωστό καϊμάκι. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και όση ζάχαρη θέλετε, και ψήστε στην χόβολη, ανακατεύοντας καλά μέχρι να φουσκώσει. Σερβίρετε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζάνι, και στην συνέχεια συμπληρώστε μέχρι πάνω, για να έχουν όλοι οι καφέδες καϊμάκι. Δείτε στο σχετικό μας δημοσίευμα για τον ελληνικό καφέ, τις αναλογίες και τις ονομασίες του (βαρύς, ναι και όχι, γλυκηβραστός κλπ) για να τους φτιάχνετε ακόμη πιο μερακλίδικους. 

*Πώς να… λουστείτε
Μπορεί να θεωρείτε γελοίο κάποιος να μην ξέρει πώς να πλένει τα μαλλιά του, αλλά η ερώτηση «how to wash your hair» φιγουράρει στα πιο δημοφιλή searches στην μηχανή αναζήτησης της Google, κι αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τι μπορεί να κάνετε λοιπόν λάθος στο λούσιμο; Πρώτα – πρώτα, το νερό. Πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό, έτσι ώστε να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος. Αφού βρέξετε τα μαλλιά σας, χρησιμοποιήστε το κατάλληλο σαμπουάν, ανάλογα με τον τύπο μαλλιών σας, και την σωστή ποσότητα – συνήθως ποσότητα σε μέγεθος ενός… ρεβιθιού είναι αρκετή, αλλά συμβουλευτείτε και τις οδηγίες στο πίσω μέρος του σαμπουάν σας. Κάντε ελαφρύ μασάζ στο κρανίο σας – εκεί είναι που πρέπει να επικεντρώσετε, και όχι στο υπόλοιπο μήκος των μαλλιών σας. Το μασάζ δεν πρέπει να είναι πολύ έντονο. Ξεβγάλτε με ελαφρώς πιο δροσερό νερό, για να «θωρακιστεί» η υγρασία, και στην συνέχεια επαναλάβετε την διαδικασία για πιο καθαρό αποτέλεσμα. Οι… κάτοχοι μακριών μαλλιών δείτε εδώ τον σωστό τρόπο να τα στεγνώσετε

*Κυλιόμενες σκάλες
Θα περίμενε κανείς πως ως τώρα, εν έτει 2013, θα το ήξεραν όλοι, αλλά έλα που καθημερινά στο μετρό βλαστημάς μέχρι να φτάσεις στο τέρμα της σκάλας, σε περίπτωση που βιάζεσαι. Στα δεξιά της κυλιόμενης σκάλας στεκόμαστε, στα αριστερά περπατάμε. Τόσο απλά.

*Πώς να ετοιμάσετε βαλίτσα
Πριν από κάθε ταξίδι, το ίδιο σκηνικό: Εσείς (και ένας-δυο φίλοι μαζί) να πατάτε με πόδια και χέρια μια ξέχειλη βαλίτσα για να κλείσει. Υπάρχουν εξυπνότεροι τρόποι να τα καταφέρετε, και βρίσκονται όλοι στο παρακάτω video.


Περισσότερες ιδέες για πακετάρισμα εδώ

*Πώς να μασάτε σωστά
Άλλη μία προφανής διαδικασία, που ωστόσο κάνουμε λάθος. Κάθε μπουκιά μας πρέπει να την μασάμε σωστά, κι αυτό συμβαίνει όταν ισχύουν τα παρακάτω: Κόβουμε μικρές μπουκιές – όσο μικρότερες τόσο το καλύτερο, και όσο λιγότερο βιαστικά τρώμε, επίσης τόσο το καλύτερο. Κάθε μπουκιά πρέπει να την μασάμε 25 με 50 φορές, ανάλογα με το είδος του φαγητού και τα… σαγόνια του καθενός. Ένας ακόμη κανόνας για να διαπιστώσετε ότι όντως δεν καταπίνετε αμάσητη τροφή (που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δυσπεψίας ή ακόμη και σε πνίξιμο) είναι ο κανόνας της γεύσης: Πρέπει να καταλαβαίνετε την γεύση του φαγητού που μόλις κατάπιατε και όχι μόνο την υφή του. Επιπλέον, προσπαθήστε να μασάτε ακόμη και τις κρεμώδεις τροφές, όπως το γιαούρτι. Μπορεί να χρειαστεί προφανώς πολύ λιγότερο μάσημα, αλλά το σημαντικό είναι να μην αφήσετε τα ένζυμα στο σάλιο σας αδρανή – κι αυτό θα συμβεί μόνο αν δεν σταματάτε να μασάτε.

*Πώς να κάνετε σωστά κοιλιακούς
Τα ροκανίσματα είναι η πιο δημοφιλής άσκηση για να γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας, αλλά αν ποτέ κανείς δεν σας έδειξε πώς γίνονται σωστά, τότε όσο και να ιδρώσετε, περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη θα αποκομίσετε. Μάθετε, για αρχή, τα πάντα σχετικά με τους κοιλιακούς, τους μύθους και τις αλήθειες γι’ αυτούς σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life, και στην συνέχεια δείτε στο παρακάτω video τις οδηγίες για να κάνετε ολόσωστα ροκανίσματα.



*Πώς να σιδερώσετε ένα πουκάμισο
Οι εργένηδες που βλέπουν το σίδερο και βγάζουν φλύκταινες, αλλά δεν θέλουν να βγουν και στον δρόμο «τσαλακωμένοι», θα μας ευγνωμονούν για το παρακάτω video. Δείτε πώς να σιδερώσετε εύκολα ένα πουκάμισο με τον σωστό τρόπο, σε έξι απλά βήματα.



*Πώς να ξυρίζεστε σωστά
Αυτό αφορά τους άνδρες της παρέας, που καθημερινά εμφανίζονται στην δουλειά τους με τσιρότα στο πρόσωπο, ενώ θα ήθελαν να έχουν περιποιημένα γένια ή το τέλειο ξύρισμα. Ίσως κάτι κάνουν λάθος στην διαδικασία: Δείτε εδώ όλα τα κατάλληλα tips για την σωστή προετοιμασία της επιδερμίδας, για τους τύπους ξυρίσματος (τα διάφορα ξυραφάκια ή το ξύρισμα με μηχανή), τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε και το κατάλληλο «τελείωμα». 

*Πώς να πληκτρολογείτε γρήγορα
Ο δρόμος προς το τυφλό σύστημα είναι στρωμένος με πλήκτρα, και εσείς πρέπει να μάθετε να πληκτρολογείτε γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς λάθη, και, τελικά, χωρίς να κοιτάζετε καθόλου το πληκτρολόγιο. Στο παρακάτω video tutorial, θα δείτε βήμα-βήμα πώς να «οδηγείτε» τα δάχτυλά σας στο κατάλληλο μέρος του πληκτρολογίου κάθε φορά, και μικρά tips που πάμε στοίχημα ότι δεν είχατε προσέξει – κοιτάξτε για παράδειγμα τα πλήκτρα «f» και «j»: Έχουν από ένα μικρό εξόγκωμα, για να το αναγνωρίζουν τα δάχτυλα και να αντιλαμβάνεστε πού περίπου βρίσκονται χωρίς να κοιτάξετε.



*Πώς να στρώσετε το κρεβάτι σας τέλεια
Στρώστε το κρεβάτι σας με τον σωστό και εύκολο τρόπο, χωρίς να μπλέκετε σε ξέστρωτα σεντόνια, ακολουθώντας τις οδηγίες στο παρακάτω video.



*Πώς να στρώσετε το τραπέζι σας για ένα δείπνο
Σε πιο επίσημες περιστάσεις, δεν βλάπτει να ακολουθούμε το γράμμα του savoir vivre. Θα βρείτε όσα χρειάζεται να ξέρετε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life

*Πώς να ετοιμάσετε το βιογραφικό σας
Το βιογραφικό είναι η βιτρίνα όλης της επαγγελματικής σας προσωπικότητας. Αν έχετε όλα τα προσόντα, αλλά δεν τα παρουσιάζετε με τον κατάλληλο τρόπο, οι πιθανότητες να πάρει άλλος την θέση αυξάνονται. Δείτε πώς θα «στήσετε» το τέλειο βιογραφικό εδώ

*Πώς να δένετε την γραβάτα σας
Πρόκειται για έναν απλό κόμπο, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουμε να δενόμαστε εμείς οι ίδιοι κόμπος, και η γραβάτα να καταλήγει άνισα και τσαπατσούλικα κρεμάμενη μπροστά από το πουκάμισο. Δείτε στο σχετικό μας δημοσίευμα tips με συνοδευτικά videos για κάθε διαφορετικό κόμπο. Extra tip: Πώς να φορέσετε παπιγιόν, εδώ

*Πώς να διπλώνετε γρήγορα τα ρούχα σας
Μπορείτε να διπλώσετε τα t-shirt σας σε δύο δευτερόλεπτα και να δείχνουν σαν να διπλώθηκαν από επαγγελματία πωλητή σε κατάστημα ρούχων; Θα μπορείτε μετά από την παρακολούθηση αυτού του video.



*Πώς να πιάνετε τα μαλλιά σας σε ωραίους κότσους
Κλείνουμε με κάτι για τις κυρίες της παρέας, που θα εκτιμήσουν τις δυνατότητες διαφορετικών look τις οποίες τους προσφέρει το παρακάτω link. Δείτε στο δημοσίευμα του Mama365.gr πώς να πιάσετε τα μαλλιά σας σε πολλούς διαφορετικούς κότσους. Έξτρα tip: Δείτε στο παρακάτω video 25 τρόπους να χρησιμοποιήσετε ένα φουλάρι για να αλλάξετε το στιλ σας.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v