11 tips για να κάνετε τα έπιπλά σας σαν καινούρια

Κάντε τις καρέκλες σας να μοιάζουν σαν καινούριες, μεταμορφώστε τις συρταριέρες σας, σώστε τους καναπέδες και τα τραπέζια σας και ακολουθήστε τις χρηστικές συμβουλές που ακολουθούν για να επισκευάσετε απλά και εύκολα τα παλιά σας έπιπλα.
11 tips για να κάνετε τα έπιπλά σας σαν καινούρια
Μια καρέκλα αρχίζει να… τρίζει, το αγαπημένο σας τραπεζάκι γέμισε στίγματα και σημάδια, η ντουλάπα σας έχει γδαρθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα και ο καναπές σας έκανε «κοιλιά». Τα παλιά σας έπιπλα δείχνουν σημάδια φθοράς, κι εσείς ξεφυλλίζετε βαρυγκωμώντας καταλόγους εταιριών για να αγοράσετε καινούρια.

Πριν το κάνετε, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκευάσετε μόνοι σας τα έπιπλά σας. Δείτε τα παρακάτω videos και μελετήστε τις χρηστικές συμβουλές μας για τις συνηθέστερες οικιακές φθορές, και θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεται ούτε εξαιρετική επαγγελματική επιδεξιότητα, ούτε φοβερά, τρομερά και πανάκριβα εργαλεία για να τα καταφέρετε.

*Γρατζουνιές σε ξύλινα έπιπλα
Ο γιος σας «τρέχει» τα αυτοκινητάκια του πάνω στο ξύλινο τραπέζι σας, οι γωνίες ενός επίπλου έχουν γδαρθεί κατά την μεταφορά και οι γρατζουνιές και τα σημάδια είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανή. Λύσεις υπάρχουν: Η πιο εύκολη από αυτές είναι να χρησιμοποιήστε έναν ειδικό μαρκαδόρο, ίδιου χρώματος με το ξύλο, για να κρύψετε τις γρατζουνιές. Τέτοιους μαρκαδόρους θα βρείτε εύκολα στα καταστήματα ειδών επίπλων και επιδιορθώσεων ή σε χαρτοπωλεία. Για παράδειγμα, εντοπίσαμε εδώ μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα για τις φθορές των επίπλων, από 3,68€. 

Όσο για τα χτυπήματα, υπάρχουν ειδικοί κηροστόκοι, «μπαλώματα» δηλαδή στο χρώμα του ξύλου για επιδιορθώσεις ελαττωμάτων με φυσικό αποτέλεσμα και εύκολη εφαρμογή, όπως αυτοί εδώ σε μεγάλο χρωματολόγιο, για να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στο κάθε σας έπιπλο.

*Νικήστε το σαράκι
Αν τα ξύλινα έπιπλά σας υποφέρουν από ανεπιθύμητους εισβολείς, πολεμήστε τους με spray όπως αυτό εδώ, το οποίο όχι μόνο θεραπεύει αλλά και προστατεύει το ξύλο από το σαράκι. Πρόκειται για μυκητοκτόνο με αποτελεσματικότητα ακόμη και σε ήδη κατεστραμμένο ξύλο, είναι διάφανο, εισχωρεί στο έπιπλο χωρίς να αλλοιώνει την επιφάνεια και όταν στεγνώσει γίνεται άοσμο.

*Λεκέδες και στίγματα
Από ένα ποτήρι νερό μέχρι κάποιο άλλο υλικό που έπεσε στην επιφάνεια του ξύλου, οι πιθανότητες η τελευταία να έχει αποκτήσει λευκά στίγματα και λεκέδες –σαν «άλατα»- είναι μεγάλες. Ένας απλός τρόπος να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, είναι να τοποθετήσετε ένα βαμβακερό ύφασμα πάνω από τα στίγματα, και να το πιέσετε για μερικά δευτερόλεπτα με στεγνό σίδερο, χωρίς ατμό. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να φύγει ο λεκές, και απλώστε καθαριστικό επίπλων με ένα πανάκι για να τελειοποιήσετε το αποτέλεσμα. Συνήθως αυτοί οι λεκέδες υποχωρούν εύκολα, γιατί το λευκό τους χρώμα υποδηλώνει ότι τα σημάδια είναι επιφανειακά και δεν έχουν εισχωρήσει στο ίδιο το ξύλο, παρά μόνο στο βερνίκι.

*Αλλαγή υφάσματος
Έναν παλιό ή βαρετό για τα γούστα σας πια καναπέ, μπορείτε εύκολα να τον αλλάξετε, με ωραία ριχτάρια. Αντίστοιχα, μπορείτε να αντικαταστήσετε ολόκληρο το ύφασμα του σαλονιού σας και να μην ανησυχείτε πλέον για το παλιό λερωμένο κάλυμμα. Αυτές τις εργασίες τις αναλαμβάνει σε λογικές τιμές, και με αρκετές προσφορές το κατάστημα του Στέλιου Τσαγκάρη, που ειδικεύεται όχι μόνο σε υφάσματα καναπέ, αλλά και σε ταπετσαρίες ή μαξιλάρια, με αρκετές προσφορές κατά καιρούς.

*Ανανέωση της επιφάνειας ενός επίπλου
Το βερνίκι και γενικότερα η επιφάνεια των επίπλων φθείρεται με τον καιρό, γι’ αυτό και δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε το βερνίκι και να εφαρμόσετε μόνοι σας νέο φινίρισμα. Το πρώτο μέρος της εργασίας αυτής είναι η αφαίρεση του αρχικού βερνικιού, με ειδικό διαβρωτικό (όπως αυτό εδώ), το οποίο θα εφαρμόσετε στην επιφάνεια για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια, με μια σπάτουλα μπορείτε να αφαιρέσετε το αρχικό φινίρισμα, και με ένα πινέλο και βερνίκι της επιλογής σας να περάσετε νέο, κάνοντάς το να μοιάζει σαν καινούριο. Δείτε περισσότερες οδηγίες στο παρακάτω DIY video:


*Συρτάρια που δεν ανοίγουν
Όταν τα συρτάρια παλιώνουν – ιδιαίτερα εκείνα των ξύλινων γραφείων και επίπλων- αρχίζουν σιγά-σιγά να κάνουν δύσκολη την ζωή σας, και να γυμνάζουν τους δικεφάλους σας κάθε φορά που προσπαθείτε να τα ανοίξετε, αλλά αυτά κάπου «κολλάνε». Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να το διορθώσετε μέσα σε λίγα λεπτά: Αρχικά, εφαρμόστε λίγη παραφίνη (ή κάποιο λιπαντικό σπρέι) στα σημεία επαφής του συρταριού, ώστε να γλιστρά πιο ομαλά. Επιπλέον, μπορείτε να κολλήσετε στο κάτω μέρος, εκεί δηλαδή που ακουμπά το συρτάρι (σε επιφάνεια ή στις ειδικές «ράμπες» του επίπλου), ταινίες νάιλον που θα βρείτε σε ξυλουργικά καταστήματα, αφού πρώτα καθαρίσετε την επιφάνεια για να μην μείνει σκόνη ή άλλα σωματίδια που θα εμποδίζουν την κολλητική ουσία. Η επιφάνεια του νάιλον θα βοηθήσει το συρτάρι να «ρολάρει» άνετα.

*Επιδιορθώσεις για κάθε… επιφάνεια
Στίγματα, ρωγμές, φινίρισμα και συμβουλές με επίδειξη των κατάλληλων υλικών και προϊόντων για να αντιμετωπίσετε τα παραπάνω προβλήματα των επίπλων σας θα βρείτε στο παρακάτω video.


*Ράβε-ξύλωνε παλιές καρέκλες
Δείτε παρακάτω πώς θα δημιουργήσετε νέο κάθισμα από καλάμι σε μια παλιά καρέκλα, το κάθισμα της οποίας έχει χαλάσει, έχει σχιστεί ή έχει με κάποιον τρόπο καταστραφεί. Αφαιρώντας το αρχικό υλικό, και χρησιμοποιώντας καλάμι για «πλέξιμο», θα φτιάξετε εύκολα μια νέα καρέκλα που διαφορετικά θα πετούσατε στα σκουπίδια.

Στο κανάλι του ίδιου χρήστη του Youtube θα βρείτε περισσότερες κατασκευές με καλάμι και ξύλο για να ανανεώσετε και να επιδιορθώσετε καρέκλες. 

*Η καρέκλα που δεν… βαστά
Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες με το υφασμάτινο κάθισμα – αυτές που σχεδόν όλοι έχουμε στην τραπεζαρία μας – με τον καιρό «χαλαρώνουν» και εμφανίζεται ο κίνδυνος να καταρρεύσουν υπό λίγο μεγαλύτερο βάρος. Ακόμη κι αν δεν το κάνουν, είναι ελαφρώς άσχημο για όποιον κάθεται να έχει την αίσθηση της ανασφάλειας σε κάθε του κίνηση. Μπορείτε με λίγο παραπάνω κόπο να αποκαταστήσετε την αντοχή τους, χρησιμοποιώντας λίγη κόλλα, ένα τρυπάνι και λίγη χειρωνακτική επιδεξιότητα (όχι όμως κάτι φοβερά δύσκολο). Δείτε βήμα-βήμα την διαδικασία της αποσυναρμολόγησης, της τοποθέτησης νέων «αρμών» και την επανασυγκόλληση της καρέκλας στο παρακάτω video.


*Όταν ο καναπές κάνει κοιλιά…
…αυτό σημαίνει πως οι σπειροειδείς μεταλλικοί σχηματισμοί του κάτω μέρους του έχουν «κρεμάσει». Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να διορθώσετε εύκολα, με λίγο σχοινί, το οποίο θα περάσετε «εναλλάξ» στο σπιράλ, για να το βοηθήσετε να ανακτήσει τις αντοχές του.

Δείτε επίσης εδώ πιο αναλυτικά τον τρόπο, αλλά και πώς να επιδιορθώσετε έναν σπασμένο καναπέ και να του τοποθετήσετε πόδια. 

*Πώς να ανανεώσετε την εικόνα των επίπλων σας
Δεν χρειάζεται να έχουν χαλάσει τα έπιπλά σας για να ασχοληθείτε μαζί τους και να ανανεώσετε την εικόνα τους. Υπάρχουν DIY τρόποι να πραγματοποιήσετε εντυπωσιακά makeover στις καρέκλες, τις πολυθρόνες, τα συρτάρια, τα ράφια και όποιο άλλο έπιπλο «της γιαγιάς» θέλετε να φέρετε στα δικά σας γούστα. 
Εδώ θα δείτε πώς θα μετατρέψετε μια συρταροθήκη σε καινούρια, εδώ θα βρείτε ένα ακόμη πιο επαγγελματικό makeover για συρταριέρες, εδώ θα βρείτε οδηγίες για να μεταμορφώσετε μια καρέκλα με λίγο μόνο ύφασμα και εδώ θα παρακολουθήσετε την αξιοποίηση μιας παλιάς ξύλινης καρέκλας με ψηλή πλάτη για να δημιουργηθεί μια μοντέρνα κοριστίστικη πολυθρόνα. 

Δείτε επίσης σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life πώς να φτιάξετε μόνοι σας απλά έπιπλα, αν θέλετε να περάσετε στο… επόμενο επίπεδο. 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v