Οικονομία.com: Πώς να ξοδεύετε λιγότερα online

Ένα δελεαστικό κουπόνι εδώ, ένα 50% φθηνότερο gadget από το βρετανικό online shop εκεί, και δέκα κλικ αργότερα το ταμείο είναι (πολύ) μείον. Σας συμβαίνει όλη την ώρα; Έχουμε εφτά μυστικά για να σταματήσετε τις online σπατάλες.
Οικονομία.com: Πώς να ξοδεύετε λιγότερα online
Δεν αντιλέγουμε. Οι αγορές μέσω internet θα σας βγάλουν κερδισμένους εννιά φορές στις δέκα. Τι γίνεται, όμως, με εκείνη την δέκατη φορά, και όλες τις δέκατες φορές που την ακολουθούν, στην οποία η σιγουριά ότι αγοράζετε κάτι online άρα το αγοράζετε φθηνότερα, κρύβει μια παγίδα που δεν είχατε υπολογίσει, και καταλήγει να ροκανίζει το budget σας, αντί να σας βγάζει κερδισμένους;

Οι online αγορές, που τόσο έχουμε μάθει να εμπιστευόμαστε όταν πρόκειται για το συμφέρον του πορτοφολιού μας, έχουν κι αυτές τους χρυσούς κανόνες ασφαλείας τους, για να είναι όντως οικονομικές. Τυπώστε αυτή τη λίστα και κολλήστε την δίπλα στην οθόνη σας, στο σημείο που θα πέφτει κάθε φορά το μάτι σας πριν κάνετε κλικ επάνω στο “proceed to check out”.

* Ελέγξτε προσεκτικά τα έξοδα αποστολής, ειδικά όταν αγοράζετε κάτι από site του εξωτερικού. Κάποιες φορές, το κατά 20€ φτηνότερο φόρεμα ή gadget έχει 25€ έξοδα αποστολής –και το κατάστημα της γειτονιάς σας είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.

* Προσέξτε τα promotion του τύπου «αγοράστε άλλο ένα και σας κάνουμε δώρο τα έξοδα αποστολής». Συνήθης πρακτική στο online κατάστημα του Lonely Planet, επί παραδείγματι, που σε φορτώνει με δύο ταξιδιωτικούς οδηγούς τους οποίους δεν χρειάζεσαι –αλλά είναι πειρασμός– προκειμένου να γλιτώσεις τα 5€ έξοδα αποστολής. Και καταλήγεις να πληρώνεις 20€ παραπάνω απ’ ότι αρχικά υπολόγιζες.

* Προσθέστε στα bookmarks σας το Retailmenot.com. Εκατομμύρια εκπτωτικοί κωδικοί για κάθε πιθανή κι απίθανη ηλεκτρονική αγορά σας, από βιβλιοπωλεία και καταστήματα ρούχων, μέχρι αεροπορικές εταιρείες. Δίπλα σε κάθε κωδικό που μοιράζονται τα μέλη του site, θα βρείτε και το ποσοστό επιτυχίας του. Ναι, τα κακά νέα είναι ότι οι κωδικοί του δεν δουλεύουν πάντα. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι έχετε τουλάχιστον δέκα κωδικούς κάθε φορά στη διάθεσή σας, για να τους δοκιμάσετε με την ησυχία σας. Δε σας βλέπει κανείς.

* Στην ίδια λογική, και με τον ίδιο σχεδιασμό, λειτουργεί για ελληνικά e-shops το GreatDeals.gr, το οποίο διαθέτει βέβαια προς το παρόν πολύ λιγότερες επιλογές.

* Γραφτείτε –δωρεάν– μέλος του Bazando.gr, το οποίο σας επιστρέφει χρήματα για κάθε online αγορά που πραγματοποιείτε σε γνωστά ελληνικά online shops, όπως το e-shop, το Golden Deals και το e-books.gr. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα της επιλογής σας όχι πληκτρολογώντας απευθείας την διεύθυνσή του στον browser, αλλά κάνοντας κλικ στο σχετικό link του Bazando. Κάνετε τις αγορές σας κανονικά, και με την ολοκλήρωσή τους η επιστροφή χρημάτων –που μπορεί να φτάσει έως και 50%– πιστώνεται στο λογαριασμό σας στο Bazando. Μπορείτε να λάβετε τα μετρητά σας με Paypal ή τραπεζικό έμβασμα.

* Πριν αγοράσετε το δελεαστικό κουπόνι από το deal site που μόλις σας έστειλε e-mail την καταπληκτική προσφορά του, απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας: θα κλείνατε, για παράδειγμα, τραπέζι στο συγκεκριμένο εστιατόριο, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η προσφορά; Είναι κάτι που πραγματικά θέλατε να κάνετε, ή απλώς σας φαίνεται μεγάλη ευκαιρία, οπότε «γιατί όχι»; Και το σημαντικότερο: θα προλάβετε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε το κουπόνι πριν λήξει; Αφού βεβαιωθείτε ότι δώσατε όλες τις σωστές απαντήσεις, διαβάστε προσεκτικά τα ψιλά γράμματα, διαβάστε και τις δικές μας δυσάρεστες εμπειρίες εδώ, και… με γεια το κουπονάκι.

* Συγκρίνετε τιμές. Ο νούμερο ένα κανόνας οικονομίας του πραγματικού κόσμου ισχύει και στον ηλεκτρονικό. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά, αφιερώστε μερικά κλικ για να τσεκάρετε την τιμή του προϊόντος και σε μερικά άλλα site. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο που βρήκατε «προσφορά» στον εκδοτικό οίκο που το κυκλοφορεί, είναι πολύ πιθανό στο Book Depository να το βρείτε φτηνότερα, και χωρίς έξοδα αποστολής. Για τους πιο τεμπέληδες εξ ημών, υπάρχουν και site που αναλαμβάνουν να κάνουν αυτήν την έρευνα αγοράς: το γνωστό και μη εξαιρετέο Skroutz.gr είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ελληνικά e-shops, το Google Shopping που παλιά το λέγαμε Froogle λειτουργεί τέλεια με τα μεγάλα, διεθνή e-shops –προσοχή στα έξοδα αποστολής, τα είπαμε αυτά, έτσι;

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v