Ένας χρόνος με κουπόνια: Όσα πάθαμε… και μάθαμε

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, λίγα λάθη αναγνωρίζονται. Αγοράσαμε, απολαύσαμε, μουτρώσαμε, μαλώσαμε και επιβιώσαμε για να σας διηγηθούμε όσα μας δίδαξε ένας χρόνος συναλλαγών με τα deal sites.
Ένας χρόνος με κουπόνια: Όσα πάθαμε… και μάθαμε
της Ηρώς Κουνάδη

Πέρυσι τον Αύγουστο, ήταν το μυστικό που διαδιδόταν από στόμα σε στόμα. Δυο μήνες αργότερα, ήταν το απόλυτο trend μιας κοινωνίας που είχε μόλις αναγκαστεί να απενοχοποιήσει τις προσφορές, ψιθύριζε στον υπάλληλο που παραλάμβανε το κουπόνι της ντροπής, και αστειευόταν με την παρέα περί σοβιετικών πρακτικών. Ένα χρόνο και κάτι αργότερα, τα deal sites έχουν γίνει από δύο… εκατόν είκοσι, και οι πελάτες τους από αρχάριοι που πανικοβάλλονται σε κάθε κλείσιμο επιχείρησης για το τι θα γίνουν τα λεφτά τους, έμπειροι καταναλωτές που έπαθαν και έμαθαν.

Εν είδει, λοιπόν, επετειακού αφιερώματος, ιδού το απόσταγμα σοφίας που μας χάρισαν ένας χρόνος και μερικές εκατοντάδες κουπόνια –παραδεχτείτε το, κανείς δεν τα αποκαλεί deals.

Η «ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο» συμφέρει λιγότερο από τα προκαθορισμένα μενού: Το δημοφιλέστατο deal της ελεύθερης επιλογής από τον κατάλογο εστιατορίων μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι αν η αυτοσυγκράτηση δεν σας χαρακτηρίζει ως προσωπικότητα, και δεν είστε εκ φύσεως μαθηματικό μυαλό. Κι αυτό γιατί αγοράζοντας, για παράδειγμα, ένα κουπόνι των 12€ που ισούται με ελεύθερη επιλογή από τον κατάλογο αξίας 24€, μπορείτε εύκολα να παρασυρθείτε ή να χάσετε τον λογαριασμό, και να καταλήξετε να πληρώσετε τα διπλά ή τα τριπλά της αξίας του κουπονιού σας.

Στη δική μας χαμένη από χέρι περίπτωση, η διαφορά ανάμεσα στην αξία του κουπονιού μας και τον τελικό λογαριασμό ήταν 92 ευρώ και 70 λεπτά –και ποιος μπορεί να κατηγορήσει γι’ αυτό τον Γιάννη Μπαξεβάνη και την εξαιρετική του κουζίνα, την οποία ανέλυε επί είκοσι λεπτά στο τραπέζι μας, μεταξύ επιφωνημάτων «βάλε κι απ’ αυτό, βάλε κι από εκείνο»;

Φοβού τα deadlines: Η ημερομηνία λήξης του κουπονιού σας θα πρέπει να φιγουράρει με τεράστια γράμματα στο ημερολόγιό σας, διότι αν την χάσετε… λίγα deal sites θα σας το συγχωρήσουν. Ένα χρόνο και τέσσερα ληγμένα κουπόνια αργότερα, μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς:

* Δύο ληγμένα κουπόνια Golden Deals για δύο εστιατόρια. Η Golden Deals απαντά με προκάτ e-mail: «Το ότι πρέπει να εξαργυρώσετε την προσφορά μέσα σε αυτό το διάστημα είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του κάθε χρήστη ειδάλλως μετά το χρονικό αυτό διάστημα χάνεται το δικαίωμα χρήσης του κουπονιού». Το ένα εκ των δύο εστιατορίων προσφέρεται να ανταλλάξει το κουπόνι των 35€ με το μισό της αξίας του (ήτοι, να αφαιρεθούν 17,5€ από τον τελικό λογαριασμό) μία ημέρα μετά τη λήξη του.
Σύνολο χαμένων χρημάτων: 17,5€ από το πρώτο κουπόνι, συν 24€ από το δεύτερο, σύνολο 41,5€

* Ένα ληγμένο κουπόνι Win Win Deals, για ένα ξενοδοχείο στα Καλάβρυτα. Η απάντηση δίδεται τηλεφωνικά, κι έχει ως εξής: «Τα χρήματα δεν επιστρέφονται, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, αλλά το “σύστημα” δεν μπορεί να αναγνωρίσει επιστροφές. Όχι, ούτε με τη μορφή bonus. Είναι θέμα του “συστήματος”, καταλαβαίνετε. Δοκιμάστε να επικοινωνήσετε απευθείας με το ξενοδοχείο μήπως μπορέσουν κατ’ εξαίρεση να σας δεχτούν». Το ξενοδοχείο δεν απαντά ποτέ.
Σύνολο χαμένων χρημάτων: 80€

* Ένα ληγμένο κουπόνι Groupon για θεατρική παράσταση. Το αντίτιμο της αξίας του κουπονιού πιστώνεται εύκολα και γρήγορα στον λογαριασμό χρήστη της Groupon υπό τη μορφή bonus, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές τους επόμενους έξι μήνες.
Σύνολο χαμένων χρημάτων: 0€

Μια προσφορά που μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, θα σας ταλαιπωρήσει τόσο που θα εύχεστε να μην την είχατε κλείσει ποτέ: «59€ για αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής, για Μιλάνο, Βρυξέλες, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Λισαβόνα, Λάρνακα, Βαρκελώνη ή Σόφια», έλεγε η προσφορά, κι ολόκληρο το γραφείο παραληρούσε επί μία εβδομάδα. Προφανώς, μαζί μας παραληρούσαν και πολλοί –πάρα πολλοί– άλλοι. Η προσφορά έκλεισε στις 2.369 αγορές.

Φανταστείτε, τώρα, δυόμισι χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να βγάλουν γραμμή στο τηλεφωνικό κέντρο ενός μικρού ταξιδιωτικού γραφείου του Πειραιά. Η αναμονή έφτανε και συχνά ξεπερνούσε το φάσμα των λεπτών, γινόταν ώρες ολόκληρες, και πάλι άνευ αποτελέσματος. Είδαμε, αποείδαμε και στείλαμε e-mail. Στις 16 Μαΐου του σωτηρίου έτους 2011. Η απάντηση ήρθε στις 2 Αυγούστου. Έλεγε «ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα». Προφανώς. Η ευτυχής συγκυρία ήταν ότι και σε αυτήν την περίπτωση η Groupon πίστωσε το αντίτιμο του κουπονιού ως bonus στον λογαριασμό χρήστη. Διαφορετικά θα μετρούσαμε άλλα 118€ χαμένα ευρώ.

Η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να βάλει λουκέτο χωρίς καμία προειδοποίηση: Κι αυτό δεν είναι κάτι που αρκεί να το έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ως μικρή πιθανότητα, αλλά καθημερινότητα που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές τον τελευταίο χρόνο. Την πρώτη φορά, επρόκειτο για ένα Ινστιτούτο Αισθητικής που, αφού πούλησε χιλιάδες Golden Deals για «έναν ολόκληρο χρόνο μανικιούρ», έβαλε κάποια στιγμή λουκέτο κι εξαφανίστηκε –μαζί με τους υπεύθυνους, τους υπαλλήλους και τα λεφτά που είχε εισπράξει– από προσώπου γης.

Ακολούθησε γενικευμένος πανικός, γιατί ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συνέβαινε (τα κουπόνια ήταν τότε η «μόδα» του τελευταίου τριμήνου) και γιατί επρόκειτο για ιδιαίτερα γνωστή αλυσίδα με υποκαταστήματα σε Κολωνάκι και Κηφισιά. Τελικά, κάτι λιγότερο από την συνολική αξία του κουπονιού επεστράφη στις χιλιάδες εξαπατημένες αγοράστριες, και οι επόμενες περιπτώσεις λουκέτων αντιμετωπίστηκαν με σχετική ψυχραιμία –και αντίστοιχες επιστροφές χρημάτων.

Οι κάτοχοι κουπονιών αντιμετωπίζονται με υπεροπτικό ύφος εκεί που δεν το περιμένεις: Την πρώτη φορά που αγοράσαμε κουπόνι για ακριβό εστιατόριο, σκεφτήκαμε πως οι υπηρεσίες δεν θα ήταν αντάξιες εκείνων που θα απολαμβάναμε αν πηγαίναμε ως κανονικοί πελάτες, από εκείνους που πληρώνουν 100€ για το δείπνο τους. Διαψευστήκαμε παταγωδώς –και σε αυτήν την περίπτωση, και σε εκείνη ενός πολύ ακριβού ξενοδοχείου, στο οποίο μείναμε πληρώνοντας το 40% της τιμής.

Αντιθέτως, ήταν τα εστιατόρια που θα κατηγοριοποιούσαμε ως «μέσης προς υψηλής τιμής» που δεν χάρηκαν ιδιαίτερα στη θέα των κουπονιών μας, μπήκαν στον κόπο να μας εξυπηρετήσουν μόνο αφού είχαν τελειώσει με όλους τους «κανονικούς» πελάτες –περιλαμβανομένων εκείνων που είχαν έρθει μετά από εμάς– και (μαντέψτε) χρειάστηκε να παρακαλέσουμε για να μας φέρουν απόδειξη.

(*) Διαβάστε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life μερικές ακόμη παγίδες των deal sites και, αφού αποστηθίσετε τις οδηγίες σχετικά με το πώς να αποφύγετε τις… παρενέργειες, δείτε όλες τις προσφορές των 120 πλέον (ζωή να ‘χουν) ελληνικών deal sites στο Tsibato.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v