4 έξυπνα sites αλλάζουν το e-shopping

Ένα site που σας επιστρέφει χρήματα για τις online αγορές σας. Δύο άλλα που «αναποδογυρίζουν» την έννοια του shopping. Ένα με οικολογική συνείδηση. Τώρα που μάθαμε τα εκπτωτικά κουπόνια, το ελληνικό e-shopping προχωράει… ένα βήμα παραπέρα.
4 έξυπνα sites αλλάζουν το e-shopping
της Ηρώς Κουνάδη 

Χρειάστηκε λιγότερο από ένα εξάμηνο, περί τα τέλη του 2010, για να γίνουν τα κουπόνια από εκπτωτικά sites όπως τα Golden Deals, Groupon κλπ κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αυτό, για ένα κοινό τόσο επιφυλακτικό απέναντι στις ηλεκτρονικές αγορές όσο το ελληνικό, ήταν τουλάχιστον αξιοπερίεργο. Να ήταν, άραγε, η κατάσταση της οικονομίας που προκάλεσε αυτήν την θαυμαστή μεταστροφή; Η αυξανόμενη διείσδυση του internet –που, παρ’ όλα αυτά, παραμένει ακόμα σε εμβρυακό στάδιο; Ο παροδικός ενθουσιασμός με καθετί που γίνεται μόδα;

Όπως κι αν έχει, από εκεί που τα ελληνικά sites που είχαν κάποια –έστω δυνητική– σχέση με την πιστωτική μας κάρτα μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, σήμερα μετράμε ολοένα και πιο πρωτότυπες, ολοένα και πιο φρέσκιες ελληνικές ιδέες που πηγαίνουν το e-shopping ένα βήμα παραπέρα. Λέτε να είναι θέμα χρόνου μέχρι να δούμε και τα πρώτα ελληνικά e-shops που θα ψωνίζουν για εμάς, ανάλογα με το στυλ και τις προτιμήσεις μας, όπως τα αντίστοιχα αμερικάνικα, για τα οποία έγραφαν πρόσφατα οι New York Times;

Ιδού τέσσερα από τα περισσότερα υποσχόμενα ελληνικά sites που εμφυσούν αέρα ανανέωσης στο διαδικτυακό shopping, και μας τράβηξαν την προσοχή τον τελευταίο καιρό.

Bazando.gr: Σκεφτείτε το σαν συνδυασμό των ανταποδοτικών προγραμμάτων των τραπεζών –που σας στέλνουν μια δωροεπιταγή λίγων ευρώ για να την εξαργυρώσετε στο σούπερ μάρκετ μαζί με τον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας– και των εκπτωτικών κουπονιών που έχετε συνηθίσει να βρίσκετε σε sites του εξωτερικού, όπως το Retailmenot. Στο Bazando.gr γράφεστε δωρεάν, τσεκάρετε τη λίστα με τα e-shops που ανανεώνεται διαρκώς, επιλέγετε αυτό που προτιμάτε και το επισκέπτεστε μέσω του σχετικού link.

Κάνετε τις αγορές σας κανονικά, και με την ολοκλήρωσή τους το cashback –που μπορεί να φτάσει έως και 50%– πιστώνεται στο λογαριασμό σας στο Bazando. Μπορείτε να λάβετε τα μετρητά σας με Paypal ή τραπεζικό έμβασμα. Η λίστα με τα συνεργαζόμενα e-shops στην Ελλάδα ξεπερνά αυτήν την στιγμή τα επτά χιλιάδες, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολλά εκπτωτικά sites όπως το Golden Deals. Πέρα από επιστροφή χρημάτων, το Bazando προσφέρει επίσης εκπτώσεις, κωδικούς έκπτωσης και κουπόνια, για να κάνετε τις online αγορές σας ακόμη πιο οικονομικές.

CoinMad.gr: Μία εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα ήρθε πρόσφατα να ταράξει τα νερά του ελληνικού e-shopping. Δημιουργία των Κώστα Οργανόπουλου και Μάνου Κουφάκη, το Coin Mad «αναποδογυρίζει το shopping», προσφέροντας στους χρήστες του τη δυνατότητα, αφού εγγραφούν, να δηλώσουν ένα ποσό που θέλουν να διαθέσουν από 1€ έως 5000€ και να αφήσουν τους άλλους χρήστες να τους προσφέρουν επιλογές αγορών.
 


Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να επιλέξετε μόνο μία κατηγορία προϊόντων για την οποία ενδιαφέρεστε –π.χ. ρούχα, μουσική ή ταξίδια– ή να δοκιμάσετε την τύχη σας, επιλέγοντας όλες τις κατηγορίες και ακούγοντας προτάσεις. Εννοείται πως δεν είστε καθόλου υποχρεωμένοι να αγοράσετε κάτι απλά επειδή σας προσφέρεται στο ποσό που δηλώσατε πως θέλετε να ξοδέψετε, και πως η εγγραφή και χρήση του Coin Mad είναι δωρεάν. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Hotelicious.gr: Περίπου το ίδιο, αλλά με μία μόνο κατηγορία –αυτή των ξενοδοχείων, όπως υποδηλώνει το όνομά του– κάνει το Hotelicious. Αντί να αναζητάτε ξενοδοχείο σε τιμή που να σας συμφέρει σε sites όπως το booking, δηλώνετε πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε, κάθεστε αναπαυτικά και περιμένετε τις προσφορές από τους ξενοδόχους. Η διαδικασία έχει ως εξής: γίνεστε μέλος δωρεάν, και «ποστάρετε» το πού θέλετε να πάτε, πότε, και πόσα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Αν θέλετε, συμπληρώνετε και τις παροχές που θεωρείτε βασικές για το δωμάτιό σας –π.χ. κουζινάκι, μπαλκόνι, τζάκι και πάει λέγοντας. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων σας «απαντούν» με προσφορές, κι εσείς επιλέγετε την καλύτερη.

Yiuco.gr: Δεν είναι ακριβώς τάση, είναι –περίπου– e-shop. Είναι, όμως, ένα πολύ ιδιαίτερο e-shop, που διεκδικεί επάξια μια θέση στη λίστα μας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ανεξάρτητους κατασκευαστές, δημιουργούς, καλλιτέχνες ακόμα και εταιρείες να δημιουργήσουν το δικό τους online shop και να πουλήσουν προϊόντα που έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο ζωής και ξεκινούν έναν καινούργιο. Από ρούχα, κοσμήματα και έργα τέχνης, μέχρι είδη για το σπίτι, τον κήπο, το παιδί και από μουσική και ταινίες, μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και παιχνίδια.

Φανταστείτε το σαν ένα Etsy.com, αλλά με… οικολογική συνείδηση. Είναι επίσης ελληνικό, δημιούργημα των Σώτης Βαγενά και Βούλας Ρέντζου, που εμπνεύστηκαν την πρωτότυπη ιδέα με σκοπό, όπως λένε, «να δούμε υλικά και αντικείμενα με άλλη ματιά, να βρούμε νέες χρήσεις παλιών υλικών, ίσως ακόμη να δημιουργήσουμε και νέα. Να αναπτυχθεί μια “πράσινη” αγορά, με την ελεύθερη συμμετοχή όλων».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v