Οργανώστε την τέλεια βραδιά για επιτραπέζια

Η σωστή πρόσκληση, το κατάλληλο τραπέζι, τα ιδανικά σνακς και, φυσικά, το τέλειο παιχνίδι μπορούν να δημιουργήσουν την πιο απολαυστική βραδιά στο σπίτι με την παρέα. Δείτε τι χρειάζεστε για μια αξέχαστη βραδιά επιτραπέζιων.
Οργανώστε την τέλεια βραδιά για επιτραπέζια
της Έλενας Μπούλια

Ένα καλό κρασί, ένα καλύτερο επιτραπέζιο και οι κολλητοί μας μπορούν επάξια να ανταγωνιστούν οποιοδήποτε «πρώτο τραπέζι πίστα» με 200 ευρώ την φιάλη κομπλέ και αυτό είναι κάτι που η εύλογη συνέπεια της οικονομικής κρίσης -να μην έχουμε λεφτά για έξω- μας επιβεβαιώνει κάθε φορά που καλούμε φίλους στο σπίτι.

Ο μερακλής οικοδεσπότης, όμως, δεν θα αρκεστεί στο κρασί και το επιτραπέζιο. Δώστε «αίγλη» στην σπιτική βραδιά οργανώνοντας κάθε της λεπτομέρεια, ώστε να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από την ιδανική «έξοδο».

Πρόσκληση σε game-party
Εντάξει, μπορείτε να τους πάρετε τηλέφωνο ή ακόμα και να το ποστάρετε στον τοίχο τους, αλλά φανταστείτε τον ενθουσιασμό τους όταν δεχθούν μία πιο «επίσημη» πρόσκληση για την πιο διασκεδαστική βραδιά της εβδομάδας.

Ο πιο απλός τρόπος είναι να φτιάξετε ένα περιποιημένο e-mail με θέμα, π.χ. «Πρόσκληση σε βραδιά επιτραπέζιων», φωτογραφίες των επιτραπέζιων και σύντομες πληροφορίες του καθενός, καθώς και μία λίστα του τι μπορεί να συνεισφέρει ο κάθε καλεσμένος (γιατί αυτά τα πράγματα γίνονται ρεφενέ), π.χ. ποιος θα φέρει κρασί, ποιος σνακς, ποιος μουσική κ.ο.κ.

Αν θέλετε να στείλετε μία ακόμα πιο επίσημη πρόσκληση επισκεφθείτε το www.smilebox.com και επιλέξτε ανάμεσα σε δεκάδες ψηφιακές προσκλήσεις που θα βρείτε, κάποια που να ταιριάζει με την δική σας βραδιά. Το πρόγραμμα, το οποίο «κατεβάζετε» εντελώς δωρεάν στον υπολογιστή σας, σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε αμέτρητα σχέδια προσκλήσεων, τα οποία συνοδεύονται από ορισμένες μελωδίες (εσείς θα επιλέξετε αυτή που σας αρέσει). Έπειτα, «ανεβάζετε» μία φωτογραφία σας στην πρόσκληση (π.χ. μία φωτογραφία της παρέας ή του επιτραπέζιου) και συμπληρώνετε τις πληροφορίες για την βραδιά (πότε, πού, τι κλπ). Έτσι έχετε φτιάξει την ολόδική σας ξεχωριστή πρόσκληση, την οποία το Smilebox αποστέλλει, επίσης δωρεάν, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα καταχωρήσετε. Καλό;

Οργάνωση χώρου
Κακά τα ψέματα τα επιτραπέζια -το λέει και η λέξη- απαιτούν τραπέζια και μάλιστα μεγάλα, κατά προτίμηση στρογγυλά, για να έχουν όλοι οι παίκτες ίση απόσταση από το ταμπλό. Αν δεν έχετε ένα τέτοιο τραπέζι μπορείτε είτε να «βολευτείτε» στην τραπεζαρία είτε να αγοράσετε ένα ιδανικό για επιτραπέζια τραπεζάκι σαλονιού όπως αυτό που βρήκαμε στην ΙΚΕΑ (φωτό – τιμή: 139 ευρώ). Αν πάλι είστε πολλά άτομα και δεν διαθέτετε το κατάλληλο τραπέζι, το πάτωμα αποτελεί την ύστατη λύση σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορείτε και εδώ να βολευτείτε. Με μερικά μαξιλάρια δαπέδου για να κάθεστε και δύο βοηθητικά τραπεζάκια για να ακουμπάτε ποτά και φαγητά… όλοι οι καλοί χωράνε (δείτε πού θα τα βρείτε στο Photo Gallery).

Ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε
Φυσικά, νηστικό αρκούδι δεν… παίζει, οπότε φροντίστε, με την συμβολή της παρέας, για τα σνακς και τα ποτά που θα σας κρατήσουν ενεργούς καθ’όλη την διάρκεια της βραδιάς. Η πιο εύκολη λύση είναι, βέβαια, να παραγγείλετε, αλλά το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο, οπότε πάρτε μερικές ιδέες:

-Γρήγορα και εύκολα: Έτοιμες πίτσες ή πιτσάκια που απλά θα ψήσετε στον φούρνο, όπως η Forno Rustico Pizza Mozzarella Pomodoro της εταιρίας Κανάκης, έτοιμη σε 15 λεπτά. Ποπ κορν –μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας (δείτε πώς εδώ) ή να τα αγοράσετε έτοιμα. Ειδικά αυτά που κυκλοφορούν τώρα στο εμπόριο με καραμέλα ή με σοκολάτα είναι απολαυστικά. Nachos με τυρί –θα βρείτε συσκευασίες που συνδυάζουν nachos και βαζάκια με λιωμένο τσένταρ, το οποίο απλά θα ζεστάνετε στα μικροκύματα.
-Χωρίς προετοιμασία: Ξηροί καρποί, κριτσίνια ή κράκερες με μπουκίτσες τυριού.
-Απολαυστικά και υγιεινά: Αν έχετε την διάθεση μπορείτε να κόψετε λεπτές λωρίδες από καρότα και αγγούρια, τα οποία θα βουτήξετε σε γευστικά ντιπς (πάρτε μερικές ιδέες από παλαιότερο άρθρο μας). Ακόμα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ή δύο πλατό με φρούτα, τυριά και κράκερες.

Τέλος, απαραίτητο συνοδευτικό για τα σνακ σας είναι αναμφίβολα ένα καλό ποτήρι κρασί. Καλό φυσικά δεν σημαίνει και ακριβό. Πέρα από την κλασική και αγαπημένη σαγκρία, την οποία θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και θα εμπλουτίσετε με μερικά ψιλοκομμένα φρούτα, εξαιρετικά ελληνικά κρασιά και σε πολύ καλές τιμές είναι τα εξής:
-Ακακίες 2010, κτήμα Κυρ Γιάννη (ξηρό, ροζέ, ξινόμαυρο) – τιμή: 6,72 ευρώ
-Μαλαγουζιά 2011, κτήμα Άλφα (ξηρό, λευκό, μαλαγουζιά) – τιμή: 9,20 ευρώ
-Ροζέ 2010, Κτήμα Βιβλία Χώρα (ξηρό, ροζέ, syrah) –τιμή: 8,88 ευρώ
-Λευκός 2010, Κτήμα Εύχαρις (ξηρό, λευκό, chardonnay, ασύρτικο, μαλαγουζιά) –τιμή: 9,80 ευρώ.
-Κλήμα 100% 2007, Κτήμα Παύλου (ξηρό, ερυθρό, ξινόμαυρο) – τιμή: 9,80 ευρώ
*Όλες οι παραπάνω τιμές προέρχονται από το ηλεκτρονικό κατάστημα House of Wine.gr και ίσχυαν την ημέρα που γράφτηκε το παρόν.

Και… τι θα παίξουμε;
Για κάποιους επιτραπέζιο = Monopoly. Για κάποιους άλλους «επιτραπέζιο» = Buzz (το βάζουμε σε εισαγωγικά με την έννοια ότι δεν είναι επιτραπέζιο, καθώς απαιτεί κονσόλα Play Station). Υπάρχουν φυσικά και οι λάτρεις της Κάισσας, για τους οποίους το επιτραπέζιο αποτελεί «ψαγμένη» υπόθεση. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, ιδού οι προτάσεις μας:

-Για «πρωτάρηδες»: MonopolyTaboo και Scrabble αποτελούν τρία από τα πλέον γνωστά και κλασικά, τα οποία θα σας υποδεχτούν στον μαγικό κόσμο του επιτραπέζιου με απλούς κανόνες και χαλαρή διάθεση. Δείτε από πού μπορείτε να τα αγοράσετε.

-Για «high-tech» παίκτες: Το PSP Game Buzz Master Quiz δεν είναι επιτραπέζιο, καθώς απαιτεί κονσόλα Play Station. Είναι, όμως ιδανικό για να παίξετε με φίλους, καθώς μοιάζει με πραγματικό τηλεπαιχνίδι γενικών γνώσεων και θα σας ενθουσιάσει με τα άκρως ρεαλιστικά γραφικά του. Αν δεν έχετε Play Station προτείνουμε το Scene It, ένα επιτραπέζιο με DVD, για το οποίο θα χρειαστείτε απλά ένα DVD Player από το οποίο θα προβάλλονται κινηματογραφικές σκηνές -και όχι μόνο- και ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσετε. Τέλος, υπάρχουν και τα παιχνίδια επιδεξιότητας, όπως το Jenga ή το Karaoke Stereo.
 
-Για «προχωρημένους»: Αν ψάχνετε επιτραπέζια στρατηγικής και φαντασίας, παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια με συλλεκτικές κάρτες ή με μινιατούρες μοντελισμού θα τα βρείτε όλα, και ακόμα περισσότερα, στα Καταστήματα Κάισσα. Από τα πλέον αγαπημένα και δημοφιλή της εν λόγω εταιρίας είναι τα: Άποικοι του Κατάν, Κάστρα του Μυστρά, Κούβα, 7 Wonders, Ticket to Ride, Souvlaki Wars και Dixit (δείτε περισσότερα αγαπημένα «ψαγμένα» επιτραπέζια στα Σχετικά Άρθρα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v