10 τρόποι να ξαναχρησιμοποιήσετε το χαρτί

Ένα κομμάτι χαρτί ποτέ δεν «πεθαίνει» με την πρώτη του χρήση. Αντίθετα, μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πάρτε ιδέες για να χρησιμοποιήσετε εκ νέου το χαρτί πριν το ανακυκλώσετε.
10 τρόποι να ξαναχρησιμοποιήσετε το χαρτί
του Γιώργου Κόκουβα

Εκατοντάδες σελίδες πηγαίνουν από τον εκτυπωτή κατευθείαν στα σκουπίδια και εφημερίδες, περιοδικά και έντυπα καταλήγουν χωρίς δεύτερη σκέψη στον κάδο. Κι αν ο κάδος είναι της ανακύκλωσης έχει καλώς. Ωστόσο, αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς για λογαριασμό σας αυτή τη δεύτερη σκέψη και καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα: Καλή η ανακύκλωση, αλλά αν μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε το χαρτί που ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε, γιατί να μην το κάνουμε, δίνοντάς του μια «δεύτερη ζωή» πριν περάσει από την συγκομιδή των μπλε κάδων;

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, συγκεντρώσαμε δέκα τρόπους να κάνετε εκ νέου χρήσιμο το χαρτί που υπάρχει στο σπίτι ή στο γραφείο σας, και φυσικά, περιμένουμε τις δικές σας ιδέες στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.

*Διπλή όψη, διπλή ζωή
Όταν χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας για να τυπώσετε πρόχειρα έγγραφα, λίστες για ψώνια και πράγματα που δεν θα δει κανείς άλλος εκτός από εσάς, γιατί να χαραμίζετε καινούριες σελίδες χαρτί; Ένα φύλλο χαρτί έχει δύο όψεις: Τυπώστε και από τις δύο μεριές του ή κρατήστε τα εκτυπωμένα έγγραφα ως σημειωματάριο δίπλα από το τηλέφωνο, όπου συνήθως σας χρειάζεται κάτι «πρόχειρο» για να σημειώσετε έναν αριθμό.

*Φτιάξτε origami
Ένα κομμάτι χαρτί αρκεί για να δημιουργήσετε αμέτρητα τρισδιάστατα σχήματα. Πρόκειται για την πανάρχαια τέχνη του origami, που ολοένα κερδίζει έδαφος στον χάρτη των hobbies τα τελευταία χρόνια. Δείτε σε τι μπορεί να μεταμορφωθεί ένα φύλλο χαρτί και πώς μπορείτε να το κάνετε κι εσείς οι ίδιοι στο σχετικό δημοσίευμα του in2life

*Σκουπίδι για εσάς… πάτωμα για το κατοικίδιό σας
Αν στο σπίτι σας έχετε ένα παπαγαλάκι ή οποιοδήποτε κατοικίδιο που έχει ως «βάση» του ένα κλουβί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σελίδες εφημερίδας ή χαρτιού (αρκεί να μην περιέχει τοξικές ουσίες) για να καλύψετε το κάτω μέρος του κλουβιού ώστε να το διατηρήσετε καθαρό.

*Ώρα για μαστορέματα
Το ίδιο ισχύει και για το δικό σας πάτωμα, σε περίπτωση που σκοπεύετε να βάψετε τους τοίχους ή έπονται… μαστορέματα. Κρατήστε σε κάποιο μέρος τις παλιές εφημερίδες και όταν χρειαστούν θα αποτελέσουν άριστο «εργαλείο» για να γλιτώσουν το πάτωμά σας από μπογιές, σκόνη και βρομιά.

*Ώρα για νοικοκυριό
Η εφημερίδα έχει πολλούς τρόπους να μας εκπλήσσει με τις χρήσεις της. Μην ξεχνάτε ότι για τους δύσκολους «λεκέδες» στα βρόμικα τζάμια, λίγη εφημερίδα και λίγο ξίδι είναι ό,τι πρέπει για «οικολογικό» καθάρισμα που τα αφήνει πεντακάθαρα.

*Ζεσταθείτε
Αν έχετε τζάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαρτί –αφού έχετε εξαντλήσει κάθε τρόπο να το χρησιμοποιήσετε διαφορετικά- ως προσάναμμα. Φροντίστε όμως να αποφύγετε τα χαρτιά που περιέχουν τοξικά υλικά.

*Paper Art
Εκτός από origami, το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για οποιαδήποτε άλλη «τέχνη» - άλλωστε η τέχνη είναι κάτι τόσο υποκειμενικό, που δεν χρειάζεται να είστε ειδικός για να σκίσετε κομμάτια χαρτιού, να δημιουργήσετε κολλάζ, ή, γιατί όχι, να διακοσμήσετε τον τοίχο σας με πρωτότυπες συνθέσεις από χαρτί περιτυλίγματος ή εικόνες από περιοδικά. Καιρός να γνωρίσει το σαλόνι σας την δική σας homemade pop art.

*Φτιάξτε μια χάρτινη πινιάτα
Μην τρομάζετε: Δεν είναι ανάγκη να είστε άσσοι στην χειροτεχνία ή να δημιουργήσετε γιγάντιες θεαματικές πινιάτες. Μια χαρτοσακούλα και λίγα χρωματιστά κομμάτια χαρτί είναι αρκετά για να φτιάξετε ένα μίνι-παιχνίδι και ταυτόχρονα να φτιάξετε και το απόγευμα των παιδιών σας. Δείτε στο παρακάτω video πώς θα κατασκευάσετε την πινιάτα, στην συνέχεια γεμίστε την με καραμέλες και γλυκίσματα και δείτε μια απλή χαρτοσακούλα να μεταμορφώνεται στο clue της ημέρας για τους λιλιπούτειους συγκατοίκους σας.



*Βάλτε «χάρτινη» τάξη
Τα ρολά από χαρτί ή χαρτόνι που μας μένουν όταν εξαντλείται το χαρτί κουζίνας ή υγείας μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό «εργαλείο» τακτοποίησης των καλωδίων του υπολογιστή σας. Περνάτε με τάξη τα καλώδια μέσα από το ρολό, τα στερεώνετε, και δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε ότι κάθε φορά που θα τραβήξετε λίγο το ποντίκι, θα μπλεχτεί μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά σε έναν τέλειο… γόρδιο δεσμό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ρολά για να τυλίξετε σπάγκο ή να δημιουργήσετε πρακτικές μολυβοθήκες.

*Φτιάξτε κομπόστ
Πώς θα δημιουργήσετε το δικό σας κομπόστ (δηλαδή να παράξετε οργανική ύλη για τον κήπο σας από τα σκουπίδια σας) το μάθαμε σε παλιότερο δημοσίευμα. Θυμίζουμε όμως αυτή τη φορά πως το χαρτί –και ιδιαίτερα η εφημερίδα- αποτελεί άριστη «πρώτη ύλη» για το μίγμα του κομπόστ σας. Επισημαίνουμε όμως και πάλι, πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε χαρτί με ανεπιθύμητες χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα το glossy χαρτί των περιοδικών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v