10 tips για low budget Χριστούγεννα

Στολίζουμε το σπίτι με αυτοσχέδια στολίδια, ξεθάβουμε ρούχα από ανήλιαγες ντουλάπες, οργανώνουμε ρεφενέ ρεβεγιόν, φοράμε το καλύτερο χαμόγελο και… καλή παρέα να υπάρχει, κι όλα τα άλλα βρίσκονται.
10 tips για low budget Χριστούγεννα
της Ηρώς Κουνάδη

Θυμάστε κι εσείς εκείνες τις –όχι και τόσο μακρινές– εποχές που δύο μισθοί εξαφανίζονταν πριν καν κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό, με μια βόλτα στα στολισμένα με χιλιάδες λαμπιόνια μαγαζιά και δυο τηλεφωνήματα για κρατήσεις τραπεζιού σε ρεβεγιόν; Τότε που τα δώρα κάτω από το δέντρο μετριούνταν σε δεκάδες, οι ουρές στα εμπορικά κέντρα σε ώρες και τα μποτιλιαρίσματα στην Αθήνα σε χιλιόμετρα και νευρικούς κλονισμούς; Ωραία. Τώρα απαντήστε στον εαυτό σας ειλικρινά. Περνούσατε καλά τότε;

Όχι, δεν προσπαθούμε να καταλήξουμε σε βαρύγδουπα συμπεράσματα του τύπου «η κρίση είναι καλή, γιατί θα μας διδάξει να ζούμε χωρίς πλασματικές ανάγκες» και άλλα τέτοια βουδιστικά. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως η εξίσωση όσο περισσότερα ξοδεύω τόσο καλύτερα περνάω δεν «βγαίνει» πάντα. Και πως αν τότε το ότι ξοδεύαμε δυο μισθούς σε πέντε μέρες δεν εγγυόταν πως θα περάσουμε ωραία, ίσως τώρα το ότι δεν θα ξοδέψουμε ούτε έναν να μην συνεπάγεται απαραίτητα το αντίθετο.

Σφίγγοντας τα δόντια για να αποφύγουμε το κλισέ «καλή παρέα να υπάρχει και παντού καλά είναι», συγκεντρώνουμε τις καλύτερες ιδέες μας για γιορτές χωρίς budget, και περιμένουμε τις δικές σας στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Οργανώστε μια ανταλλαγή δώρων: Όχι με τον απρόσωπο τρόπο που το κάνουν οι πολυεθνικές –κάθε υπάλληλος τραβά από την στοίβα δώρων το καινούριο του filofax ή πρεσπαπιέ– αλλά με χαριτωμένα, προσωπικά δωράκια μεταξύ φίλων. Η λογική είναι απλή: καθένας αγοράζει ένα δώρο, και παίρνει ένα δώρο. Ανταλλαγές επιτρέπονται, για την απευκταία περίπτωση που οι άνδρες της παρέας καταλήξουν με χειροποίητα κοσμήματα και οι γυναίκες με υπερμεγέθη πουλόβερ. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως θα γελάσετε.

Αγοράστε τα δώρα σας από bazaars: Είτε επιμένετε σε ξεχωριστά δωράκια για κάθε αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή σας, είτε χρειάζεστε μόνο ένα για την ανταλλαγή, τα bazaar που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αυτές τις μέρες σε κάθε γωνιά της πόλης (δείτε μερικές διευθύνσεις εδώ) είναι ιδανική επιλογή. Βρίσκετε πρωτότυπα δωράκια, τα πληρώνετε ελάχιστα και συνήθως βοηθάτε –έστω και με αυτά τα ελάχιστα– την ενίσχυση ενός σημαντικού σκοπού. Αξίζει τον κόπο.

Φτιάξτε μόνοι σας τα γλυκά: Θα αρωματίσετε ωραιότατα το σπίτι για ώρες (ποια αποσμητικά χώρου;), θα διασκεδάσετε αν απολαμβάνετε την μαγειρική –κι ακόμα περισσότερο αν δεν το έχετε ξανακάνει– και θα νιώθετε περήφανοι, αντί για γεμάτοι τύψεις και θερμίδες, σε κάθε μπουκιά. Χρειάζεστε συνταγές; Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εδώ.

Στολίστε το δέντρο με χειροποίητα στολίδια: Κάποτε, στις απαρχές της Ιστορίας του, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολιζόταν με φαγώσιμα στολίδια –κουλουράκια και αρτοποιήματα κατά κύριο λόγο. Αν, τώρα, δεν θέλετε να περάσετε δύο απογεύματα στην κουζίνα ψήνοντας μπισκότα σε σχήμα νεράιδας και Άγιου Βασίλη, μπορείτε κάλλιστα να βάλετε την φαντασία σας και τις οδηγίες μας να δουλέψουν μαζί, για να φτιάξετε ωραιότατα στολίδια όχι μόνο για το δέντρο αλλά και για όλο το υπόλοιπο σπίτι. Ή απλά να χρησιμοποιήσετε τα περσινά.

Κάντε ανασκαφές στις ντουλάπες σας: Είναι πραγματικά απίστευτο πώς ακόμα και οι λιγότερο φανατικοί καταναλωτές εξ ημών αγοράσαμε τις χρυσές δεκαετίες του καταναλωτισμού (1990-2009) ρούχα που ξεχάστηκαν, με τα καρτελάκια τους ή φορεμένα μόλις μια φορά, στα ανήλιαγα βάθη κάποιας ντουλάπας. Βρείτε τα, ξεσκονίστε τα και δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούρια. Αν βαριέστε να ψάχνετε, μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς ρούχων και αξεσουάρ από την τρέχουσα γκαρνταρόμπα σας. Ένα μαύρο φόρεμα φαίνεται εντυπωσιακά διαφορετικό με μια ζώνη που δεν έχετε ξαναδέσει γύρω του, ή ένα ζευγάρι μακριά γάντια.

Γεμίστε κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα: Σαφώς οικονομικότερο, και σαφώς νοστιμότερο. Αν η γαλοπούλα άρεσε σε κανέναν, θα την τρώγαμε περισσότερες από μία φορές τον χρόνο. Και δεν θα την χρυσοπληρώναμε.

Αν είστε μεγάλη παρέα, νοικιάστε χώρο για να κάνετε πάρτι αντί να κλείσετε τραπέζι σε μπαρ/ club/ εστιατόριο: Προσοχή, πρέπει να είστε αρκετά μεγάλη παρέα (από 20 άτομα και πάνω) για να συμφέρει οικονομικά η συγκεκριμένη πρόταση. Γλιτώνετε, όμως, έτσι πολλά λεφτά, πολύ στριμωξίδι και πολλές μουσικές επιλογές που δεν συμβαδίζουν με τα γούστα σας.

(Ακόμα οικονομικότερα) Κάντε ρεβεγιόν στο σπίτι: Δεν χρειάζεται να είναι από εκείνα τα ρεβεγιόν των ‘90s με τους μπουφέδες Κύριε-πρέσβη-μας-κακομαθαίνετε που θα σας στοιχίσουν μια μικρή περιουσία. Καλέστε μόνο τους καλύτερους φίλους σας, εκείνους με τους οποίους ξέρετε πως θα περνούσατε καλά ακόμη κι αν χρειαζόταν να αλλάξετε τον χρόνο σε ένα παγκάκι έξω από σταθμό τραίνου, μοιράστε τα έξοδα με τον πατροπαράδοτο τρόπο «εγώ βάζω τα ποτά, εσύ τα φαγητά, ο άλλος τα γλυκά». Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε ένα κοινό ταμείο, εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ και μαγειρέψτε όλοι μαζί από το πρωί.

Κάντε bookmark το Χριστουγεννιάτικο Tsibato.gr: Δώρα, ρεβεγιόν, περιποιήσεις spa, μανικιούρ-πεντικιούρ, γλυκά, weekends σε ξενοδοχεία εντός κι εκτός συνόρων, κι ακόμα περισσότερα γλυκά, σε εκπτώσεις που αγγίζουν το -90%. Τα deal sites έχουν αυτές τις μέρες την τιμητική τους, και το Tsibato.gr, που συγκεντρώνει καθημερινά όλες τις προσφορές από 141 διαφορετικά «κουπονάδικα», δημιούργησε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό το χριστουγεννιάτικο section που θα βρείτε εδώ. Πριν αγοράσετε τα πάντα, θυμηθείτε τι μας δίδαξε ένας χρόνος με κουπόνια.

Μη σνομπάρετε τις δωρεάν εκδηλώσεις των δήμων: Δεν θέλετε να αλλάξετε τον χρόνο στην Πλατεία Συντάγματος. Απολύτως κατανοητό. Γιατί, όμως, να μη θέλετε να βολτάρετε με τα πιτσιρίκια σας –ή να νιώσετε κι εσείς πάλι λίγο πιτσιρίκια– στο Oneiro Christmas Park στο Ζάππειο, ή στον Κήπο των Θαυμάτων στην Αίγλη; Ή να δώσετε ραντεβού με την παρέα και την Big Band του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κλαυθμώνος για το μίνι φεστιβάλ Jazzy Christmas; Δείτε αναλυτικά εδώ όλες τις εκδηλώσεις των δήμων σε Αθήνα και επαρχία, και εδώ όσα μπορείτε να κάνετε τις γιορτές στην πόλη με τα παιδιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v