Ανακαλύψετε τι μπορεί να κάνει το Photoshop

Κόκκινα μάτια, μαύροι κύκλοι, σπυράκια, ρυτίδες, ο πρώην σας… Όλα αυτά πρέπει να αφαιρεθούν από τις φωτογραφίες σας. Δείτε πώς, μαθαίνοντας τα βασικά κόλπα του Photoshop μέσα από videos που μας… «πειράζουν».
Ανακαλύψετε τι μπορεί να κάνει το Photoshop
Μάσκες, λάσο, βουρτσάκια, πινέλα, χρωματικές παλέτες. Όχι, δεν πρόκειται για σεμινάριο ζωγραφικής στην άγρια δύση, αλλά για την επιφάνεια εργασίας του Photoshop, ενός από τα πιο «μαγικά» προγράμματα που μπορεί να διαθέτει ο υπολογιστής μας.

Φυσικά, οι «πειραγμένες» φωτογραφίες είναι κατακριτέες σε αρκετές περιπτώσεις. Ένας φωτοδημοσιογράφος θα έχανε το κύρος του αν τα ρεπορτάζ του είχαν υποστεί επεξεργασία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις μεσήλικες stars, που εμφανίζονται σαν έφηβες στα εξώφυλλα των περιοδικών. Κανείς, όμως, δεν μας εμποδίζει να διορθώσουμε τις δικές μας φωτογραφίες, όταν δεν μας αρέσει κάτι πάνω μας ή απλώς να πειραματιστούμε με τα τοπία που τραβήξαμε και να εξερευνήσουμε τις δημιουργικές δυνατότητες του προγράμματος.

Πιο κάτω, θα βρείτε video tutorials, τα οποία θα σας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα ώστε να μάθετε να αξιοποιείτε τα εργαλεία των διάφορων εκδόσεων του Photoshop και να πειραματιστείτε με τις βασικές του λειτουργίες: Βάλτε τον εαυτό σας σε μια φωτογραφία που θα θέλατε να είστε, αφαιρέστε ατέλειες από το πρόσωπό σας, κάντε τον εαυτό σας να φαίνεται πιο αδύνατος, διορθώστε τα χρώματα των φωτογραφιών σας.


Ξεκινήστε προσθέτοντας τον εαυτό σας στο πάρτι που τόσο στενοχωρηθήκατε που χάσατε. Μπορείτε επίσης με τον ίδιο τρόπο να προσθέσετε στις φωτογραφίες σας αντικείμενα, το κατοικίδιό σας ή όποια διασημότητα θελήσετε –αρκεί να μην το στείλετε στις εφημερίδες. Οι δημιουργικές επιλογές σε αυτή την λειτουργία είναι απεριόριστες, και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παίξετε με το «Lasso tool», με τα «Layers» της φωτογραφίας σας και με την φαντασία σας.


Δοκιμάστε τώρα το αντίστροφο. Αφαιρέστε αντικείμενα ή ανθρώπους από την φωτογραφία σας. Ο ενοχλητικός περαστικός που χάλασε όλο το κάδρο της παρέας, το αυτοκίνητο που πέρασε, ο πρώην που θέλετε να ξεχάσετε ή να «εκδικηθείτε» καίγοντας (ηλεκτρονικά) τις κοινές φωτογραφίες σας, μπορούν πολύ εύκολα να αποχαιρετίσουν τα κάδρα σας, με τις απλές οδηγίες του παραπάνω tutorial.


Και τώρα η λειτουργία που έψαχνε κάθε γυναίκα, η οποία νιώθει ανασφάλεια για τα κιλά της. Αφαιρέστε περιφέρεια, αδυνατίστε την μέση σας, δείτε στις φωτογραφίες σας να παίρνουν σάρκα και οστά τα αποτελέσματα της δίαιτας που θέλετε να κάνετε. Φυσικά, αυτό θα συμβεί μόνο στην φωτογραφία. Αν θέλετε πραγματικά ένα ωραίο σώμα, θα πρέπει να το επιτύχετε και στην μη ψηφιακή ζωή.


Στο παραπάνω video, μπορείτε να δείτε πώς θα κάνετε ένα τσαλακωμένο ρούχο να φαίνεται λείο. Με τον ίδιο τρόπο, διορθώνονται και οι ρυτίδες, τα σπυράκια και οι ατέλειες του δέρματος. Η διαδικασία είναι απλή: Με το εργαλείο που βλέπετε στο video, παίρνετε pixels από την περιοχή του δέρματός σας που δεν έχει πρόβλημα και τις αντιγράφετε ακριβώς πάνω από τις ατέλειες. Καλό είναι να επιλέγετε pixels από την κοντινή δερματική περιοχή, ώστε να μην υπάρχει διαφορά στον φωτισμό και στους τόνους, σε σχέση με την περιοχή στην οποία θα τα κοπιάρετε. Δείτε το tutorial και μην ξανααπορήσετε για το πώς διατηρούνται τόσο όμορφες οι stars στα photo shootings των περιοδικών.


Πάντα θέλατε να έχετε μαγευτικές φωτογραφίες από τα ηλιοβασιλέματα στα οποία κρατούσατε με το ένα χέρι τον/την σύντροφό σας και με το άλλο την φωτογραφική μηχανή. Ο δημιουργός του παραπάνω video χρησιμοποιεί το πρόγραμμα CS4 του Photoshop και κάνει ένα αδιάφορο τοπίο να μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.


Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε όλα τα «μαγικά» στοιχεία που προστέθηκαν στις δυνατότητες της τελευταίες έκδοσης της Premiere, το CS5. Δείτε πέντε από τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες του, όπως το puppet warp που μπορεί να αλλάξει την κίνηση του σώματος, το noise reduction που αποκαθιστά τον «θόρυβο» και τον κόκκο στις φωτογραφίες σας και το «edge detection» που βοηθά εξαιρετικά στην διατήρηση των σωστών περιγραμμάτων στα διάφορα επίπεδα του κάδρου.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v