Μετακόμιση: Τα tips που πρέπει να ξέρεις

Έφτασε η δύσκολη ώρα της μετακόμισης κι εμείς είμαστε εδώ να σου δώσουμε ένα χεράκι, με tips για όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτό το δύσκολο άθλημα.
Μετακόμιση: Τα tips που πρέπει να ξέρεις
Ο Σεπτέμβρης μεταξύ άλλων είναι κι ο επίσημος μήνας της μετακόμισης. Πέρα από τα αγαπημένα μας φοιτητούδια, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τον συγκεκριμένο μήνα για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα σε ένα καινούριο σπίτι. Κι ενώ ανυπομονούν για αυτή την νέα αρχή στη ζωή τους, υπάρχει ένα θέμα που τους φορτώνει με άγχος καθώς ζορίζονται από πλευράς χρόνου αλλά και χρημάτων. Μιλάμε φυσικά για τη μετακόμιση, μια λέξη που φέρνει στο νου κούτες, μονωτικές ταινίες, κουβάλημα και ρολά με bubble wrap. Υπάρχουν τρόποι να φέρεις εις πέρας αυτό το ομολογουμένως δύσκολο άθλημα, για αυτό θα μοιραστούμε μαζί σου όλα τα απαραίτητα tips που θα χρειαστεί να γνωρίζεις για τη μετακόμιση.

Όρισε το μπάτζετ σου

Στη μετακόμιση θα ξοδέψεις ένα σεβαστό ποτό, για αυτό είναι σημαντικό να ορίσεις εκ των προτέρων το μπάτζετ που μπορείς να διαθέσεις και να κινηθείς αναλόγως. Σίγουρα θα υπάρξουν αποκλίσεις –πιθανότατα προς τα πάνω- ωστόσο αν έχεις μπάτζετ διάβαινε και ριζικό μετακόμιζε. Φρόντισε να συνυπολογίσεις εκ των προτέρων όλα τα πιθανά κόστη που θα προκύψουν, είτε αυτά αφορούν μεταφορικές είτε βενζίνες και είδη συσκευασίας.

Μην τα κάνεις όλα μόνος/η σου

Όπως προ-είπαμε η μετακόμιση είναι δύσκολο σπορ για αυτό θα χρειαστείς την βοήθεια μιας ομάδας να τα καταφέρεις. Όπου ομάδα, βάλε οικογένεια και φίλους οι οποίοι θα βάλουν ένα χεράκι, βοηθώντας σε όπου χρειαστεί. Άλλος θα πάρει το πακετάρισμα, άλλος το ξεπακετάρισμα, άλλος τις μεταφορές  και πάει λέγοντας. Καλό είναι ανάλογα το μπάτζετ που διαθέτεις, να χρησιμοποιήσεις και μια μεταφορική εταιρεία για λευκές συσκευές, καναπέδες και κρεβάτια και λοιπά μεγάλα έπιπλα που θες να μεταφέρεις. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσεις κούραση και πολύτιμο χρόνο που θα μπορέσεις να διαθέσεις αλλού.

Ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα

Θυμάσαι εκείνη την παλιά ντιβανοκασέλα της γιαγιάς που κρατούσες ακόμη στο σάλονι για κάποιο λόγο που κανείς δεν κατάλαβε; Αντίστοιχα τα παλιά κουρτινόξυλα στο πατάρι, τη μισοχαλασμένη τοστιέρα και το λάπτοπ του θείου Μανώλη που έχει κλείσει δεκαπενταετία. Αυτά κι άλλα πολλά ψιλοάχρηστα πράγματα υπάρχουν σε κάθε ελληνικό σπίτι που σέβεται τον εαυτό του. Για αυτό η μετακόμιση μοιάζει ιδανική ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα, κρατώντας μόνο τα πλήρως λειτουργικά κι απαραίτητα πράγματα που θα σε συνοδέψουν στο νέο σπίτι.

Γράψε το περιεχόμενο κάθε κούτας και θα μας θυμηθείς

Μπορεί να φαντάζει απλό, όμως είναι κάτι που σε γλιτώνει από μεγάλους μπελάδες. Γράψε όσο πιο αναλυτικά μπορείς το περιεχόμενο της κάθε κούτας κι αντίστοιχα μετέφερε τη στο σωστό δωμάτιο του νέου σπιτιού. Ευανάγνωστα γράμματα και ένας ανεξίτηλος μαρκαδόρος θα κάνουν το έργο σου ακόμη πιο εύκολο στο ξεπακετάρισμα, γλιτώνοντας σου μπόλικο χρόνο.

Τα εύθραυστα και τα μάτια σου

Όσα «Προσοχή Εύθραστον» κι αν γράψεις ή κολλήσεις πάνω σε κρύσταλλα, γυάλινα και κεραμικά αντικείμενα, απώλειες θα υπάρξουν αν δεν φροντίσεις να τα μεταφέρεις ο ίδιος με τα χέρια σου. Βάλε τόνους bubble wrap κι απόφυγε φτηνές μεταφορικές, γιατί αν σου σκάσει ζημιά, θα δυσκολευτείς να βγάλεις άκρη μιας και κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη εύκολα. Προτίμησε να κάνεις ένα έξτρα δρομολόγιο με αυτοκίνητο, αγγαρεύοντας φίλους που θα προσέχουν σαν τα μάτια τους όλα τα εύθραυστα αντικείμενα.

Η απολύμανση και η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

Πριν κάνεις τη μετακόμιση φρόντισε το σπίτι να είναι πεντακάθαρο και να έχει γίνει απολύμανση. Δεν είναι λίγοι ωχαδερφιστές που προτιμούν να ασχοληθούν με την καθαριότητα αφού τελειώσει η μετακόμιση, ωστόσο στην πλειοψηφία τους βλαστημούν για την επιλογή τους μιας και τους συντροφεύουν βρώμα, σκόνη, αραχνούλες κι άλλα όχι και τόσο συμπαθητικά ζωύφια. Αφού τελειώσεις τη μετακόμιση, ξανακαθαρίζεις το σπίτι, αλλά είναι σημαντικό τα χοντρά να έχουν γίνει πριν μπεις σε αυτό.

Οι γλάστρες και τα φυτά έχουν προτεραιότητα

Αν έχεις μπόλικες γλάστρες και φυτά που θα μεταφερθούν στο νέο σπίτι, δώσε τους προτεραιότητα. Φρόντισε να τις μεταφέρεις στο μπαλκόνι και να αποφύγεις να τις αφήσεις μαζί με τις υπόλοιπες κούτες εντός του σπιτιού, γιατί θα γεμίσεις λασπουριά, σκοντάφτοντας και σιχτιρίζοντας τις βουκαμβίλιες της μάνας σου.

Τα τιμαλφή και τα μάτια σου

Κανόνας πατροπαράδοτος και απαράβατος. Τιμαλφή, χρήματα, λάπτοπ και πάει λέγοντας δεν μπαίνουν σε κούτες, ούτε στέλνονται με μεταφορικές. Πολλά μπορεί να συμβούν κι αν σου τύχει μια στραβή, πληρώνεις κυριολεκτικά και μεταφορικά τη μετακόμιση χρυσή.

Οι κούτες της πρώτης μέρας σώζουν ζωές

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Καλό είναι να έχεις ετοιμάσει μια κούτα με τα απαραίτητα για τις πρώτες μέρες (σεντόνια και μαξιλάρια για τα κρεβάτια, πετσέτες και είδη μπάνιου, ποτήρια και κούπες για καφέ και μερικές αλλαξιές ρούχα) γιατί θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι το σπίτι να πάρει την τελική του μορφή.

Που θα παρκάρει ο γερανός και το φορτηγό άραγε;

Καλό είναι να προνοείς για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Από την προηγούμενη μέρα κάνε τις απαραίτητες διεργασίες και συνεννοήσεις προκειμένου να υπάρχει χώρος για να παρκάρει το φορτηγό ή ο γερανός της μεταφορικής ακόμη και τα συμβατικά ΙΧ φίλων και οικογενείας που έρχονται φορτωμένα με πράγματα.

Ενημέρωσε έγκαιρα και τη δουλειά σου

Φρόντισε να ενημερώσεις έγκαιρα τη δουλειά και τους συνεργάτες για την περίοδο της μετακόμισής σου. Όχι, προφανώς δεν τους πέφτει λόγος στο πότε θα μετακομίσεις αλλά είναι σημαντικό να έχεις την επιείκεια και την ευελιξία αν χρειαστεί να μπορέσεις να φύγεις μια ώρα νωρίτερα κάποια μέρα. Αντίστοιχα υπολόγισε πως θα χρειαστείς και κάποιες μέρες άδεια, επομένως κάνε τον προγραμματισμό σου για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή να τα προλάβεις όλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v