Πίσω στο σχολείο: Αντί-στρες συμβουλές για γονείς

Τα σχολεία ξεκινούν ξανά κι οι γονείς χρειάζεται να βρουν τρόπους αποφόρτισης για να μην μεταδώσουν το άγχος και στα παιδιά τους.
Πίσω στο σχολείο: Αντί-στρες συμβουλές για γονείς
Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας σχολικής χρονιάς κι όπως κάθε Σεπτέμβρη έτσι και φέτος μαθητές και γονείς αποχαιρετούν με μια κάποια στεναχώρια το ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Πλέον περνούν αμφότεροι σε μια πιο στρεσογόνα περίοδο για αυτό και πρέπει να βρουν τρόπους αποφόρτισης, ώστε να ανταπεξέλθουν χωρίς ξεσπάσματα. Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες πολύ χρήσιμες αντί-στρες συμβουλές για τους γονείς στην back to school πραγματικότητα με την ελπίδα να κυλήσει ομαλά η φετινή σχολική σεζόν.

Μάθε τον «εχθρό» σου

Το πρώτο βήμα για να μειώσεις το στρες στη ζωή σου είναι να καταλάβεις τα σημάδια του σε αυτή. Έτσι, θα μπορείς πιο εύκολα να το αντιμετωπίζεις εφαρμόζοντας tips και συμβουλές.

Στην αναπνοή σου κρύβεται η λύση

Το πάρε μια βαθιά ανάσα μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για κάθε στρεσογόνα κατάσταση που βιώνει ένας γονέας. Ωστόσο δεν αρκεί να μένεις σε αυτό. Προσπάθησε να ελέγχεις τον ρυθμό της αναπνοής σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αφιερώνεις λίγα λεπτά για διαφραγματικές ασκήσεις κι αναπνοές που θα εντείνουν τη χαλάρωσή σου καθ’ όλη τη σχολική σεζόν.

Μη φοβάσαι να κάνεις «διαλείμματα»

Είναι πολύ σημαντικό να ξεφεύγουμε όσο συχνότερα μπορούμε από την καθημερινότητα με μια μικρή απόδραση έξω από την πόλη, ένα καλό βιβλίο, μια ταινία, μουσική ή περπάτημα. Όλες αυτές οι αγαπημένες ασχολίες μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να βρούμε τη χαμένη μας ισορροπία.

Ο διάλογος τις περισσότερες φορές φέρνει αποτελέσματα

Όταν εντοπίσεις κάποιο πρόβλημα καλό είναι να το συζητήσεις κι όχι να το «κρύψεις κάτω από το χαλί». Αν διαπιστώσεις ότι ζορίζεσαι εσύ ή το παιδί σου, τότε είναι πολύ σημαντικό να το συζήτησεις. είτε με το παιδί σου, είτε με τον/ην σύντροφο σου είτε με φίλους και συγγενείς που εμπιστεύεσαι. Θα δεις ότι ο διάλογος θα μειώσει κατά πολύ το στρες σου και θα σου φανερώσει λύσεις που βρίσκονταν μπροστά στα μάτια σου.

Ουδείς τέλειος

Μην επιζητάς την τελειότητα, γιατί αντίστοιχα δεν μπορείς να την προσφέρεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζορίζεις τον εαυτό σου αλλά και το παιδί σου να αγγίξει το τέλειο, γιατί στο τέλος της μέρας, μόνο αχρείαστα έξτρα άγχη θα φορτώσεις την ψυχούλα σου και στο παιδί.

Αν δεν μπορείς να τα καταφέρεις απευθύνσου σε έναν ειδικό

Υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσεις να εφαρμόσεις καμία από τις παραπάνω συμβουλές στον δέοντα βαθμό για αυτό είναι πάντοτε χρήσιμη και ωφέλιμη η συνδρομή ενός ειδικού ψυχολόγου. Μέσα από ένα αριθμό συνεδριών, θα μπορέσει να σε ξεκλειδώσει και να σου αποκαλύψει τους λόγους για τους οποίους αγχώνεσαι, μειώνοντας αισθητά το στρες σου.

Χαλάρωσε και φόρτισε μπαταρίες σε πρώτη ευκαιρία

Μίνι εκδρομές, αγαπημένες σειρές, ένα χόμπι που λατρεύεις, περπάτημα και γυμναστική μοιάζουν ιδανικές επιλογές αποφόρτισης, που τόσο χρειάζεσαι. Παράλληλα θα γεμίσεις μπαταρίες αφιερώνοντας ελεύθερο χρόνο στον εαυτό σου και θα δεις τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου να πέφτουν πολύ χαμηλά.

Συμμάχησε με άλλους γονείς

Δεν είσαι ο/η μόνος/η που περνά κάτι αντίστοιχο. Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν τα ίδια με σένα προβλήματα κι είναι εκεί για να δώσουν κι έπειτα να πάρουν ένα χέρι βοηθείας όταν χρειάζεται. Όταν διαπιστώσεις πως δεν είσαι μόνος/η σε αυτό το στρες σου θα μειωθεί κατά πολύ.

Ζήτησε βοήθεια από τον/ην σύντροφό σου

Μην προσπαθείς συνέχεια να είσαι σούπερ μπαμπάς ή σούπερ μαμά. Μοιράσου με τον έτερο γονέα τις υποχρεώσεις, ασχολούμενος/η με πράγματα που τα καταφέρνεις καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα ξαλαφρώσεις τους ώμους σου από το έξτρα άγχος που νιώθεις όταν επιχειρείς να τα κάνεις όλα μόνος/η.

Δες τη μεγαλύτερη εικόνα κι εστίασε στα θετικά της

Είναι πολύ εύκολο να πνιγείς στα προβλήματα και το άγχος που γεννά η καθημερινότητα. Ωστόσο μην ξεχνάς πως είσαι το κομμάτι του παζλ μιας ευτυχισμένης οικογένειας, ζώντας στιγμές που θα θυμάσαι μια ζωή. Προσπάθησε να κοιτάς τη μεγαλύτερη εικόνα κι όλες τις χαρές του να είσαι γονιός κι είναι βέβαιο ότι θα μπεις σε μια αντί-στρες ζώνη χαλάρωσης κι ασφάλειας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v