Πώς θα βάψεις τα αυγά με φυσικό τρόπο

Κλασικά κόκκινα ή πολύχρωμα και λαμπερά; Δες πώς θα βάψεις τα πασχαλινά αυγά χωρίς τεχνητές βαφές.
Πώς θα βάψεις τα αυγά με φυσικό τρόπο
Τα πασχαλινά αυγά είναι εξίσου σημαντικά για το εθιμοτυπικό της Λαμπρής με το σούβλισμα του αρνιού, και η βαφή τους αποτελεί μια όμορφη ιεροτελεστία για κάθε σπίτι.

Τι γίνεται όμως αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις έτοιμες βαφές του εμπορίου; Υπάρχουν εναλλακτικές; Φυσικά και υπάρχουν… φυσικές. Δες παρακάτω και πάρε ιδέες.

Tα χρώματα της Φύσης

Για μωβ-μπλε αυγά: Βράζεις 1 κεφάλι κόκκινο λάχανο σε 4 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά. Σουρώνεις το νερό σε ένα μπολ και βουτάς τα αυγά.

Για καφέ αυγά: Μουλιάζεις τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ.

Για πράσινα αυγά : Βράζεις 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για 20 λεπτά. Σουρώνεις το νερό σε ένα μπολ και βουτάς τα αυγά.

Για μπλε-γκρι αυγά: Βράζεις 1 φλιτζάνι βατόμουρα σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Σουρώνεις το νερό σε ένα μπολ και βουτάς τα αυγά.

Για κίτρινα αυγά: Βράζεις 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά σε σκόνη σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήνεις τη φωτιά και βουτάς τα αυγά.

Για πορτοκαλί αυγά: Βράζεις 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήνεις τη φωτιά και βουτάς τα αυγά.

Για ροζ αυγά: Βράζεις 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε 4 φλιτζάνια νερό για 35 λεπτά. Σουρώνεις το νερό σε ένα μπολ και βουτάς τα αυγά.

Και η διαδικασία

Βράσε τα αυγά, τοποθετώντας τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και κάλυψέ τα με κρύο νερό. Φέρε το νερό σε σημείο βρασμού, σβήσε τη φωτιά, σκέπασε και άφησέ το να «καθίσει» για 10 λεπτά. Στράγγιξε τα αυγά και άφησέ τα να κρυώσουν.

Σκούπισε το εξωτερικό των βραστών αυγών με λευκό ξύδι, για να βοηθήσεις τα αυγά να απορροφήσουν το χρώμα.

Βύθισέ τα στο χρωστικό υγρό που έφτιαξες με τις οδηγίες που έχουμε παραπάνω. Για πιο διακριτικά βαμμένα αυγά, κράτησέ τα βυθισμένα για 2 έως 10 λεπτά. Για πιο ζωντανή απόχρωση, μούλιασέ τα από τη μια μέρα στην άλλη.

Αφαίρεσε τα αυγά από το χρωματιστό υγρό όταν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Τα αυγά που είναι βαμμένα με φυσικό χρώμα έχουν πιο ματ φινίρισμα σε σχέση με αυγά που βάφουμε με τεχνητά χρώματα. Αν λοιπόν θες πιο γυαλιστερά αυγά, χρησιμοποίησε ένα πανί για να τα τρίψεις ελαφρά με φυτικό λάδι ή ορυκτέλαιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v