Πώς θα κάνεις τη διατροφή σου πιο φιλική στο περιβάλλον

Το τι βάζεις στο πιάτο σου – όσο και αν δεν το πιστεύεις – μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πεδίο δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πώς θα κάνεις τη διατροφή σου πιο φιλική στο περιβάλλον
Οτιδήποτε κάνουμε σε αυτή τη ζωή έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον – αρνητικές ή θετικές από εμάς εξαρτάται.

Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή σφίγγει κι άλλον τον κλοιό γύρω από τον πολύπαθο πλανήτη μας, οτιδήποτε κάνουμε για να βελτιώσουμε έστω και λίγο το οικολογικό μας αποτύπωμα είναι προς όφελός μας.

Ακόμα και αν αυτό ξεκινά από κάτι τόσο καθημερινό όσο η διατροφή. Πώς μπορείς λοιπόν να προστατέψεις το περιβάλλον ξεκινώντας από το τι βάζεις στο πιάτο σου;

Χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα

Καλό είναι να προσέξεις τη σήμανση των τροφίμων που αγοράζεις και να επιλέγεις συσκευασίες με πιστοποιήσεις ή σφραγίδες ποιότητας, οι οποίες αναφέρουν ότι το προϊόν παράγεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, στα ψαρικά υπάρχει το πιστοποιητικό του διεθνούς οργανισμού MSC (Marine Stewardship Council) ή το πρότυπο ASC (Aquaculture Stewardship Council) – δες εδώ περισσότερα. πίσης, φρόντισε να επιλέγεις (όσο μπορείς και αντέχει η τσέπη σου) βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κρέας και αυγά ελευθέρας βοσκής.

Περισσότερα φυτικά τρόφιμα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσεις το περιβάλλον είναι να αυξήσεις την κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης. Οι βιομηχανίες κρεάτων ευθύνονται για το 14,5% των εκπομπών αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επομένως η στροφή σε ένα πιο χορτοφαγικό ή vegan πρότυπο διατροφής μπορεί να ωφελήσει τον πλανήτη – αλλά και την υγεία σου. 

Μην πετάς το φαγητό σου

Περίπου το 1/3 των τροφών σε παγκόσμια κλίμακα πετιέται επιβαρύνοντας το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία. Απόφυγε λοιπόν να πετάς φαγητό, προγραμματίζοντας το καθημερινό σου μενού, χρησιμοποιώντας ζυγαριά για τις μερίδες και τα γεύματά σου πριν τα μαγειρεύεις (αυτό θα σε βοηθήσει και στη δίαιτα), αγοράζοντας ακριβώς αυτά που χρειάζονται και ταξινομώντας τα ανάλογα με την ημερομηνία λήξης ή αγοράς, ώστε να ξέρεις τι πρέπει να καταναλωθεί πρώτο.

Χρησιμοποίησε περισσεύματα για καινούργιες συνταγές, και εκμεταλλεύσου έξυπνα τα “αποφάγια” φτιάχνοντας για παράδειγμα ζωμούς από φλούδες λαχανικών ή κόκκαλα ψαριών/κρεάτων και πίτες με περισσέματα από κοτόπουλο ή λαχανικών.

Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο υψηλότερες είναι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας επεξεργασίας του. Επίσης, συνήθως η επεξεργασία ενός τροφίμου αφαιρεί σημαντικό ποσοστό θρεπτικών συστατικών, ενώ κατά κανόνα όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο ανθυγιεινό είναι. Προσπάθησε λοιπόν να τρως περισσότερα φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα ωφελώντας το περιβάλλον, αλλά και την υγεία σου.

Παν μέτρον άριστον

Το να τρως υπερβολικές ποσότητες από οποιαδήποτε τροφή δεν κάνει καλό στο περιβάλλον. Ο άνθρωπος χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ο πλανήτης ωφελείται από την ποικιλία καλλιεργειών, αφού τα εδάφη είναι πιο υγιή όταν στην ίδια έκταση καλλιεργούνται διαφορετικά είδη. Μάλιστα η χρήση λιπασμάτων μπορεί να μειωθεί όταν αναμειγνύουμε κάποιες σοδιές με άλλα φυτά ή ζώα. Η μεγαλύτερη ποικιλία τροφών σημαίνει επίσης ότι τα συστήματα διατροφής είναι πιο ανθεκτικά σε παράσιτα, αρρώστιες και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Αγόραζε τοπικά και εποχικά

Τα εποχικά τρόφιμα συνήθως αναπτύσσονται χωρίς παρεμβάσεις με φυτοφάρμακα ή γενετική τροποποίηση, ενώ είναι πιο πιθανό να παράγονται τοπικά, κάτι που επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον λόγω μειωμένων «διανυθέντων χιλιομέτρων τροφής». Ταυτόχρονα, επιλέγοντας τοπικά προϊόντα στηρίζεις και την τοπική οικονομία, επομένως διπλό το καλό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v