Αυτά τα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον είναι γροθιά στο στομάχι

Η κακοποίηση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, μέσα από πέντε ντοκιμαντέρ που θα σε κάνουν να αναρωτηθείς τι διάολο κάνεις σε αυτόν τον πλανήτη.
Αυτά τα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον είναι γροθιά στο στομάχι
Έχεις ιδέα πόσο η ανθρώπινη υπάρξει έχει διαλύσει τον πλανήτη που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες; Όχι, δεν έχεις. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο νομίζεις και αυτά τα ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν μόνο ένα μέρος της οικολογικής καταστροφής που επιτελείται μπροστά και πίσω από τα μάτια σου.

Οφείλεις λοιπόν να τα δεις.

The 11th Hour (2007)

O αγαπημένος μας Leonardo DiCaprio σε ρόλο παρουσιαστή, σου λέει με απλά λόγια τους τρόπους με τους οποίους έχουμε γαμ… επηρεάσει τον πλανήτη μας, μέσω της υπερθέρμασνης, της αποψίλωσης των δασών, της εξαφάνισης των ειδών και του βιασμού των οικοτόπων των ωκεανών. Στο ντοκιμαντέρ κάνουν γκεστ εμφανίσεις οι Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Στίβεν Χόκινγκ, μεταξύ πολλών άλλων πολιτικών, επιστημόνων και περιβαλλοντικών ακτιβιστών.



Cowspiracy (2014)

Πολλά μπράβο για το λογοπαίγνιο, αλλά και για το περιεχόμενο αυτού του συνταρακτικού ντοκιμαντέρ στο οποίο ο Kid Andersen εστιάζει στην εκτροφή των ζώων, και όλα όσα κρύβονται πίσω από αυτήν, για να συνεχίσει με την μεγαλύτερη εικόνα που δεν είναι άλλη από την αργή καταστροφή του πλανήτη και την εξάλειψη των φυσικών πόρων. Όταν προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ ΠΟΤΕ;  προκάλεσε σάλο κάνοντας πολύ κόσμο να κόψει εντελώς το κρέας.



Seaspiracy (2021)

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το ντοκιμαντέρ του Ali Tabrizi κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να μπει στην πρώτη δεκάδα θέασης παγκοσμίως και όχι αδίκως. Από τη φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία και την αλιεία καρχαριών στην Κίνα, έως τις βιομηχανικές «μαφιόζικες» μηχανότρατες της Αφρικής και τις υδατοκαλλιέργειες σολομών στην Σκωτία, ο Tabrizi και η ομάδα πίσω Cowspiracy, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υπεραλιεία είναι το ίδιο θανατηφόρα για το περιβάλλον όσο και η κλιματική αλλαγή και σε κάνει να το σκεφτείς πολύ σοβαρά πριν ξαναφάς ψάρι.



More Than Honey (2013)

Ξέρεις πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες για το οικοσύστημα μας; Αν όχι, τότε το ντοκιμαντέρ Markus Imhoof θα σε φέρει αντιμέτωπο με τη θλιβερή πραγματικότητα του ολοένα και αυξανόμενου ρυθμού μείωσης του πληθυσμού τους. Σαν άλλος ντετέκτιβ, ο Imhoof ερευνά αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, από την Καλιφόρνια, την Κίνα και την Αυστραλία, αποκαλύπτοντας τον πολύπλοκο κόσμο των εντόμων.



Darwin's Nightmare (2004)

Στη λίμνη Βικτόρια ανθεί μια τεράστια βιομηχανία από την αλιεία της πέρκας του Νείλου, ένα ψάρι που κανονικά δεν έπρεπε να είναι εκεί και που κάθε μέρα καταστρέφει το οικοσύστημα της λίμνης. Με επίκεντρο αυτό το έγκλημα κατά της φύσης, ο βραβευμένος Hubert Sauper κάνει ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για κάτι πολύ πιο μεγάλο και σοκαριστικό: την ωμή, χωρίς οίκτο εκμετάλλευση του Τρίτου Κόσμου από τον Πρώτο. Μην το δεις αν έχεις ευαίσθητο στομάχι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v