Μύθοι και αλήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος

Είναι οι βαμβακερές σακούλες καλύτερες για τον πλανήτη; Πόσο «πράσινο» είναι το ανακυκλωμένο χαρτί; Θα σώσουν το περιβάλλον τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Μύθοι και αλήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος
Νομίζεις ότι ο τρόπος ζωής σου μέσα από τις «πράσινες» επιλογές της καθημερινότητας κάνει καλό στον πλανήτη; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι όσο νομίζεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι προσδοκίες σου ίσως είναι υπερβολικές.

Οι βαμβακερές σακούλες είναι «πιο οικολογικές» από τις πλαστικές

Ο περιορισμός στις πλαστικές σακούλες είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, όμως οι σακούλες από βαμβάκι προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα ευθύνονται για 606 φορές περισσότερη ρύπανση του νερού σε σχέση με τις πλαστικές. Μια μελέτη από το Υπουργείο Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Δανίας διαπίστωσε ότι το βαμβάκι απαιτεί μεγάλη ποσότητα λιπάσματος κάτι το οποίο συμβάλλει στο χειρότερο πρόβλημα ποιότητας του νερού: την αποοξυγόνωση που δημιουργεί «νεκρές ζώνες».

Και οι χάρτινες καλύτερες από τις πλαστικές

Όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, και οι δύο είναι εξίσου ρυπογόνες, με τη διαφορά ότι οι πλαστικές είναι χειρότερες αναφορικά με τα στέρεα απόβλητα. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το πλαστικό, η παραγωγή χαρτιού παράγει στην πραγματικότητα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια και νερό, σύμφωνα με μελέτες όπως αυτή. Η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον λοιπόν, είναι να φέρνεις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια σου.

Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι πιο «πράσινο»

Σε ορισμένες περιπτώσεις το ανακυκλωμένο χαρτί, μπορεί να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από το «λευκό», αναλόγως την περιοχή όπου παράγεται. «Η διαφορά στις εκπομπές από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή χαρτιού μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τις εκπομπές που σχετίζονται με την κοπή δέντρων για την παραγωγή χαρτιού», αναφέρει σχετικά ο Zeke Hausfather, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ενεργειακής επιστήμης στην Climate Culture. 

Τα ντόπια προϊόντα είναι πιο οικολογικά

Η μέθοδος παραγωγής και ο τύπος του τροφίμου έχουν μεγαλύτερη σημασία για το περιβάλλον και το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με την απόσταση που διανύεται για να φτάσει στο τραπέζι σου. «Για παράδειγμα, το κοτόπουλο από το σούπερ μάρκετ είναι πιθανότατα πιο οικολογικό από το ντόπιο βόειο κρέας από τον κρεοπώλη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για να αγοράσει κανείς ντόπιο κρέας», τονίζει ο Hausfather.

Σε σχετική έρευνα μάλιστα, για τον κύκλο παραγωγής των τροφίμων αναφέρεται το εξής:

«...οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρόφιμα αφορούν την παραγωγή τους, και συμβάλλουν στο 83% του μέσου αποτυπώματος CO2 ανά έτος του μέσου νοικοκυριού των ΗΠΑ για κατανάλωση τροφίμων. Οι μεταφορά τους αντιπροσωπεύει μόνο το 11% των εκπομπών θερμοκηπίου και η τελική παράδοση από τον παραγωγό στη λιανική συμβάλλει μόνο 4%. Διαφορετικές ομάδες τροφίμων έχουν και διαφορετικά επίπεδα επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή· κατά μέσο όρο, το κόκκινο κρέας είναι περίπου 150% πιο ρυπογόνου από το κοτόπουλο ή το ψάρι. Επομένως, οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί είναι πιο αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος ενός μέσου νοικοκυριού από το να αγοράζουν ντόπια προϊόντα». 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον

Αν κάποιος ζει σε περιοχή όπου το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Σε αυτές τις περιοχές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα, σε σχέση με τα υβριδικά υψηλής απόδοσης. Εκτός βέβαια και αν η ηλεκτρική ενέργεια για το αυτοκίνητο παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ηλεκτρικά οχήματα απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν «μηδενικών ρύπων».

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι γλιτώνει νερό και ενέργεια

Όσον αφορά την οικονομία σε ρεύμα και νερό, τα πλυντήρια πιάτων γίνονται όλο και καλύτερα, με την πάροδο των χρόνων. Τα μοντέλα μάλιστα που είναι πιστοποιημένα από το New Energy Star χρησιμοποιούν τη μισή ενέργεια σε σχέση με το πλύσιμο στο χέρι και πολύ λιγότερο νερό. Επίσης, δεν έχει νόημα το ξέπλυμα των πιάτων πριν μπουν στο πλυντήριο, είναι περιττό. Ένα απλό σκούπισμα αρκεί.

Και το πλύσιμο του αυτοκινήτου με το λάστιχο το ίδιο

Ούτε εδώ υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το να πλένεις ο ίδιος το αυτοκίνητό σου είναι οικολογικότερο. Σύμφωνα με την International Car Wash Association και τους LA Times, το πλύσιμο ενός αυτοκινήτου στο χέρι προϋποθέτει τη χρήση σταθερής ροής νερού. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταναλώσει περίπου 380 ή και περισσότερα λίτρα νερού σε σχέση με τα περίπου 100 που χρησιμοποιούνται από πολλά εμπορικά πλυντήρια αυτοκινήτων.

Με πληροφορίες από csmonitor.com και pca.state.mn.us
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v