Πώς να μην ξεπαραδιάζεσαι όταν τρως έξω

Αν κάθε φορά που βγαίνεις για φαγητό ξοδεύεις έναν σκασμό λεφτά, αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να περικόψεις τα έξοδα.
Πώς να μην ξεπαραδιάζεσαι όταν τρως έξω
Αν η έξοδος για φαγητό είναι μια από τις αγαπημένες σου εξόδους και δεν ψήνεσαι καθόλου να την αμελήσεις ελέω οικονομίας, τότε έλα πιο κοντά, κάτσε στο τραπέζι μας και δες μερικές έξυπνες συμβουλές για να πληρώνεις λιγότερα σε ταβερνάκια και εστιατόρια.

Βγες και φάε με μεγάλη παρέα

Η εμπειρία έχει δείξει ότι τις περισσότερες φορές μια παρέα πέντε ατόμων πληρώνει λιγότερα κατ’ άτομο απ’ όσα ένα ζευγάρι που βγαίνει για φαγητό. Αυτό κατά βάση οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα πιάτα μοιράζονται και (σχεδόν) τίποτα δεν πάει χαμένο.

Μοιράσου το κυρίως

Δεν είναι ανάγκη ούτε να έχει ο καθένας το δικό του κυρίως πιάτο ούτε να φορτώσεις ένα τραπέζι αποκλειστικά με πιατάκια ορεκτικών, που θα φαγωθούν μόνο κατά το ήμισυ. Πολλά κυρίως πιάτα μπαίνουν ανετότατα στη μέση και μοιράζονται, ενώ ο λογαριασμός κατ’ άτομο μειώνεται.

Φάε πρωτεΐνη

Για να χορτάσεις και να μην πεινάσεις ξανά μετά από λίγες ώρες και ξαναπαραγγείλεις η σύνθεση του τραπεζιού χρειάζεται κρέας. Οπότε, φάε μεν κάποια χορτοφαγικά/ λαδερά/ αμυλούχα πιάτα, αλλά θυμήσου τον χρυσό κανόνα: ένα στα τρία πιατάκια που παραγγέλνει η παρέα πρέπει να περιέχει κρέας σε κάποια μορφή.

Δες τις τιμές

Είναι προφανές, αλλά δεν το κάνουν όλοι και καταλήγουν να κοιτάνε τον λογαριασμό με γουρλωτά μάτια. Ειδικά στα καλύτερα εστιατόρια, υπάρχουν πάντα μερικά πιάτα που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο τιμών των υπολοίπων, είτε επειδή είναι π.χ. ένα ψαγμένο κομμάτι κρέατος είτε επειδή είναι το «καμάρι» του σεφ. Μην παραγγείλεις το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου απλώς και μόνο επειδή σε αυτό έπεσε το μάτι σου.

Προσπέρασε το κουβέρ/ψωμί

Συνήθως χρεώνεται εξτρά κατ’ άτομο και ξεκινά από 2-3€. Μπορείς και να μην το πάρεις και να γλιτώσεις/γλιτώσετε στο τέλος ένα σεβαστό ποσό. Άσε που δε θα μπεις στον πειρασμό να το φας πριν καν έρθουν τα υπόλοιπα πιάτα με αποτέλεσμα να «φουσκώσεις».

Τσέκαρε τα σετ μενού

Κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει, αν θέλεις να πας σε ένα καλό εστιατόριο, αλλά δεν έχεις να δώσεις πενήντα ευρώ το άτομο για να παραγγείλεις από το α λα καρτ μενού. Τα περισσότερα «κυριλέ» εστιατόρια προσφέρουν μενού γευσιγνωσίας, με χαμηλότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση, μην μπεις στον πειρασμό να ρίξεις μια ματιά και στο κανονικό, α λα καρτ μενού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φίλων και γνωστών που παρασύρθηκαν και παρήγγειλαν εξτρά.

Πάρε πακέτο για το σπίτι

Το πόσο απενοχοποιημένο είναι πια αυτό αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα εστιατόρια σπεύδουν να σ’ το προτείνουν την ώρα του λογαριασμού. Αν λοιπόν παράκουσες τις νουθεσίες μας και παρήγγειλες ένα σκασμό πράγματα, πάρε τα πακετάκι για να γλιτώσεις τουλάχιστον το κόστος του φαγητού της επόμενης μέρας.

Προσοχή στο αλκοόλ

Το κρασί ρέει (και τελειώνει) πολύ γρηγορότερα από το ούζο ή το τσίπουρο, επειδή είναι πολύ ελαφρύτερο. Αν δεν ενδώσεις σε κάποια από αυτές τις δύο εναλλακτικές, υπάρχει το δίλημμα χύμα ή εμφιαλωμένο κρασί. Προφανώς το πρώτο είναι πάντα φθηνότερο από το δεύτερο. Όμως αν δεν το εμπιστεύεσαι ή το εστιατόριο δεν έχει, θα αντιμετωπίσεις και ένα ακόμα δίλημμα: Ποτήρι ή μπουκάλι; Δεν είναι απαραίτητα οικονομικότερη η πρώτη επιλογή από τη δεύτερη. Αν, για παράδειγμα, το ποτήρι κυμαίνεται στα 4-5€ και το μπουκάλι ξεκινά από τα 17-18€, η μόνη περίπτωση να σε συμφέρει το ποτήρι είναι να πιείς μόνο ένα. Μπορείς;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v