ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Μπορεί ένα κινητό να παρακολουθηθεί;

Μπορούν να μας παρακολουθήσουν άραγε μέσω των κινητών μας; Κι αν συμβεί τι κάνουμε; Μην ανησυχείς σου έχουμε όλες τις απαντήσεις, εδώ.

Μπορεί ένα κινητό να παρακολουθηθεί;

Αν βρεθείς σε κάποια συνωμοσιολογική πιάτσα είναι πολύ πιθανό να ακούσεις ή να διαβάσεις ότι μας παρακολουθούν μέσω των κινητών τηλεφώνων κι ότι μας έχουν καταγεγραμμένους. Ειδικά τώρα, με το 5G δεν υπάρχει τίποτα κρυπτόν υπό τον Μεγάλο Αδερφό. Ισχύει ωστόσο κάτι τέτοιο; Ας αρχίσουμε με τα βασικά, απαντώντας στο αν μπορούν να μας παρακολουθήσουν μέσω μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Πως μπορούν να παρακολουθήσουν το κινητό μας τηλέφωνο;

Δυστυχώς μπορούν να παρακολουθήσουν το κινητό μας τηλέφωνο, εισάγοντας σε αυτό ένα σχετικό κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης.  Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Αρχικά αυτό μπορεί να συμβεί μέσω κάποιου sms, το οποίο έχει αποσταλεί στο κινητό μας και περιέχει κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης σε κωδικοποιημένη μορφή. Για αυτό είναι φρόνιμο να διαγράφουμε απευθείας μηνύματα από πενταψήφιους κωδικούς ή αριθμούς του εξωτερικού που δεν γνωρίζουμε και να μην τα ανοίγουμε μιας και είναι πολύ πιθανό να την πατήσουμε.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εισαχθεί λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό μας είναι μέσω Bluetooth. Μέσω Bluetooth μπορεί να σε παρακολουθήσει κάποιο οικείο σου πρόσωπο, το οποίο θα βρεθεί στον ίδιο ή πολύ κοντινό χώρο με σένα και θα κάνει μετάδοση του κακόβουλου λογισμικού, το οποίο μπορεί να είναι και προεγκατεστημένη εφαρμογή.

Τι θα μου υποκλέψουν, παρακολουθώντας το κινητό μου;

Μόλις γίνει η εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης στο κινητό σου, τότε ξεκινά η καταγραφή κάθε σου δραστηριότητας. Το άτομο, το οποίο έχει πρόσβαση στο κινητό σου μπορεί να προχωρήσει σε υποκλοπή των κλήσεων, των μηνυμάτων SMS, των MMS, των e-mail και όλων των αρχείων που ανταλλάσσεις. Εκτός αυτού, μπορεί ακόμη να εντοπίσει κι έπειτα να ενεργοποιήσει την υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και επομένως να γνωρίζει που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή.

Πως θα καταλάβω παρακολουθούν το κινητό μου;

Κάθε κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης, το οποίο φύτεψε κάποιος στο κινητό σου, λειτουργεί στην ουσία σαν μια οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή που καταναλώνει πόρους από αυτό. Έτσι λοιπόν θα καταναλώνεις περισσότερα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας κσι  περισσότερη μπαταρία ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερο φορτίο στον επεξεργαστή του κινητού.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι κάτι μάλλον πηγαίνει στραβά, κι ίσως χρειαστεί να δράσεις άμεσα.

Τι κάνω όταν αντιληφθώ ότι έχω πέσει θύμα παρακολούθησης κινητού;

Αρχικά ελέγχεις όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό σου. Οι εφαρμογές που δεν έχουν εγκατασταθεί από σένα, είναι ύποπτες. Καλό είναι να τσεκάρεις με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, τις άγνωστες εγκατεστημένες εφαρμογές στο κινητό σου μέχρι να καταλάβεις ποια είναι αυτή που ίσως σε κατασκοπεύει. Μπορείς να την απεγκαταστήσεις κι έπειτα να τη διαγράψεις τελείως. Αν θες να είσαι βέβαιος ωστόσο ότι δεν θα έχεις τον Μεγάλο Αδερφό εγκατεστημένο στο κινητό σου, προχώρησε στην επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής.

Μπορώ να παρακολουθήσω εγώ το κινητό κάποιου άλλου;

Όσο creepy κι αν είναι η παραπάνω ερώτηση, θα σου πούμε ότι μπορείς να το κάνεις, αρκεί να έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις προκειμένου να περάσεις το λογισμικό παρακολούθησης στη συσκευή του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει κι έπειτα να τo εγκαταστήσεις εξ αποστάσεως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2