Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι τα αεροπλάνα;

Αποφεύγεις τα αεροπλάνα όπως ο διάολος το λιβάνι; Πάρε μια βαθιά ανάσα και διάβασε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φοβάσαι.
Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι τα αεροπλάνα;
Τις φοβίες του άλλου τις σεβόμαστε, τις κατανοούμε και σε καμία των περιπτώσεων δεν τις κοροϊδεύουμε, κάνοντας τους καμπόσους. Δεν μας πέφτει κανένας λόγος άλλωστε αν κάποιος φοβάται τις κατσαρίδες, τα ποντίκια, την πεθερά του, ή τα αεροπλάνα. Η τελευταία είναι μια φοβία που απασχολεί πολλούς ανθρώπους δυστυχώς, αποτρέποντας τους να χρησιμοποιήσουν το πιο ασφαλές και γρήγορο μέσο που υπάρχει.

Όσοι πάσχουν από αεροφοβία εμφανίζουν έναν έντονο και παράλογο φόβο όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, αλλά και στο ενδεχόμενο αυτής, με αποτέλεσμα να βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες.

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε παρακάτω ωστόσο, όλους τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φοβάσαι το αεροπλάνο, με την ελπίδα να κλείσεις γρήγορα την επόμενη πτήση σου.

Είναι το πιο ασφαλές μέσο

Καταλαβαίνουμε πλήρως ότι ο μεγαλύτερος φόβος που έχει κάποιος, όταν χρησιμοποιεί το αεροπλάνο, είναι να μην πέσει. Ωστόσο οφείλεις να ξέρεις ότι είναι πολύ πιο πιθανό να σου συμβεί κάτι κακό στη διαδρομή σου μέχρι το αεροδρόμιο, παρά όταν πετάξεις. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΙΑΤΑ για την ασφάλεια των πτήσεων, συμβαίνει περίπου 1 ατύχημα ανά 740.000 πτήσεις. Για να στο κάνουμε ακόμη πιο λιανά, πρέπει να πετάς κάθε μέρα με αεροπλάνο για 241 χρόνια, προκειμένου να σου συμβεί κάποιο ατύχημα.

Με τις αναταράξεις όμως τι γίνεται;

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ή μπορεί και ο/η ίδιος/α να έχεις βρεθεί σε πτήση με αναταράξεις, γεγονός που σου άφησε «τραύμα». Οι αναταράξεις δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από απότομες αλλαγές στη ροή του αέρα. Μπορεί να προκληθούν είτε από κάποιο άλλο αεροπλάνο που πετάει κοντά μας, είτε από κάποιο βουνό που προσπεράσαμε. Επομένως δεν χρειάζεται να σε ανησυχούν και να σε φοβίζουν περαιτέρω. Προσπάθησε να το θυμάσαι, ώστε να καλμάρεις κατά πολύ τους φόβους σου.

Είναι το πιο γρήγορο μέσο

Όταν ταξιδεύεις εντός Ελλάδος κυριολεκτικά μέχρι να απογειωθείς, προσγειώνεσαι στον προορισμό σου μιας και τα ταξίδια δεν ξεπερνούν τα 50 λεπτά. Ακόμη και στο εξωτερικό ωστόσο, ο χρόνος που κερδίζεις είναι τουλάχιστον υπερδεκαπλάσιος σε σχέση με τις άλλες επιλογές που παίζουν (οδικώς, ακτοπλοϊκώς κτλ). Αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις κάπου μακριά λοιπόν καλό είναι γνωρίζεις ότι ένα ταξίδι λίγων ωρών κρύβει στατιστικά απειροελάχιστους κινδύνους συγκριτικά με εκείνο που κρατά τις δεκαπλάσιες τουλάχιστον ώρες.

Κράτα τον εαυτό σου απασχολημένο κι η πτήση θα περάσει νερό

Είναι λογικό να σε αγχώνει και να σε φοβίζει η διάρκεια της πτήσης. Ωστόσο δεν χρειάζεται να συμβαίνει αυτό, μιας και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και να κρατάς συνεχώς τον εαυτό σου απασχολημένο, όσο πετάς. Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις σειρές ή ταινίες στο κινητό/tablet/laptop σου, να ακούσεις μουσική αλλά και να πιάσεις κουβεντούλα με τους διπλανούς ή τις/τους αεροσυνοδούς.

Ένα σεμινάριο πετοφοβίας/ αεροπλανοφοβίας θα σε πείσει

Δεν είσαι ο/η μόνος/η που φοβάται τα αεροπλάνα. Για αυτόν τον λόγο αρκετές αεροπορικές εταιρείες διοργανώνουν σεμινάρια αεροπλανοφοβίας, ή πετοφοβίας, στα οποία εξηγούν αναλυτικά και με χρήσιμα παραδείγματα, τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να φοβάσαι τα αεροπλάνα. 

Μίλησε με κάποιον που χρησιμοποιεί συχνά τα αεροπλάνα

Μερικές φορές για να εκλογικεύσεις τους φόβους σου χρειάζεται να μιλήσεις με κάποιον που… εξασκεί τη φοβία σου, είτε ως επάγγελμα είτε ως χόμπι. Μέσα από συζητήσεις με έναν φίλο ή γνωστό που είναι πιλότος, αεροσυνοδός ή έστω κάνει 1-2 ταξίδια με αεροπλάνο το τρίμηνο, θα μπορέσεις να καταλάβεις ότι δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος για να φοβάσαι τις πτήσεις. Άλλωστε είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσεις να φοβάσαι κάτι που αποτελεί καθημερινή εργασία ή επιλογή χιλιάδων ανθρώπων γύρω σου.

Μάθε περισσότερα για τη φοβία σου ώστε να την αντιμετωπίσεις καλύτερα

Πήγαινέ το βήμα, βήμα. Η παραδοχή της φοβίας σου είναι το πρώτο από αυτά. Έπειτα ψάξε και μάθε για αυτή όλα όσα περισσότερα μπορείς. Με μια ολιγόλεπτη διαδικτυακή βόλτα θα βρεις μπόλικο υλικό που θα σου επιτρέψει να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου με αεροπλάνο, με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να παρακάμψεις επιτέλους την αεροφοβία σου. Αφιέρωσε χρόνο στη σωστή προετοιμασία του ταξιδιού, εκλογίκευσε τους φόβους σου και κράτα συνεχώς απασχολημένο τον εαυτό σου, μέχρι να προσγειωθείς στον προορισμό σου.

Καλή πτήση!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v