Πώς θα ελαττώσω το στρες στη δουλειά;

Κακό αφεντικό, πολύ δουλειά, εριστικοί συνάδελφοι. Το στρες δηλώνει «παρόν» στον εργασιακό μας χώρο και εμείς το διώχνουμε μια και καλή.
Πώς θα ελαττώσω το στρες στη δουλειά;

«Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, Τζακ», αρχίζει να γράφει μόνη της η γραφομηχανή του Τζακ Τόρανς στην Λάμψη του Στάνλει Κιούμπρικ, αφορμή για να μπει ο κατά τα άλλα λογικός οικογενειάρχης σε έναν κόσμο τρέλας.

Σίγουρα το δικό σας εργασιακό στρες δεν θα σας οδηγήσει στο να σφάξετε παιδί και γυναίκα, όμως για να αποφύγετε τα χειρότερα που συνδέονται με αυτό, καλό θα ήταν να το περιορίσετε σιγά σιγά. Πώς;

Τις πταίει;

Yπερβολικός φόρτος δουλειάς; Αυξημένο ωράριο; Μη ικανοποιητικές αποδοχές; Ασαφείς ρόλοι; Πολλές ευθύνες; Κακές σχέσεις με συναδέλφους; Μονοτονία; Ανασφάλεια για το επαγγελματικό σας μέλλον; Αν δεν ξέρετε τον εχθρό, δεν θα μπορέσετε να τον πολεμήσετε. Πριν λοιπόν κάνετε οτιδήποτε για να αντιμετωπίσετε το εργασιακό στρες, οφείλετε να εστιάσετε πρώτα στο τι είναι αυτό που σας το προκαλεί.

Φώτα, κάμερα, δράση!

Οργανώστε σωστά το χρόνο και τη δουλειά σας και μάθετε να ιεραρχείτε τις προτεραιότητές σας. Αφήστε όσα δεν επείγουν για αργότερα και ασχοληθείτε με τα πιο σημαντικά. Αν κάτι δεν είναι απαραίτητο να γίνει από εσάς, αναθέστε το σε κάποιον άλλο. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας – μια βόλτα στο μπαλκόνι π.χ. – αφ’ ενός για να «ξεσκουριάσετε» σώμα και πνεύμα αφ’ ετέρου για να χαλαρώσετε από την ένταση.

Τελειομανία με μέτρο

Η τελειομανία δεν οδηγεί πουθενά, πολύ απλά γιατί… κανείς δεν είναι τέλειος. Συνεπώς, με το να την κυνηγάτε συνεχώς, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να «φορτωθείτε» με ακόμα περισσότερο στρες το οποίο συνεχώς θα συσσωρεύεται μέχρι να γίνει το μεγάλο «μπαμ» και να καταρρεύσετε.

Οργάνωση χώρου

Δεν χρειάζεται να έχετε εμπειρία interior designer για να οργανώσετε σωστά τον χώρο που δουλεύετε. Αρκεί μια… εκκαθάριση περιττών αντικειμένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η οποία θα αποσυμφορήσει όχι μόνο το γραφείο σας, αλλά και το μυαλό σας. Πέρα από την εκκαθάριση, σημασία έχει και η ομορφιά. Ένας όμορφος και φιλόξενος χώρος φτιάχνει τη διάθεση και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Θέλετε συμβουλές για το πώς θα ομορφύνετε το γραφείο σας; Τις έχουμε όλες εδώ

Σκέψου θετικά

Αν πάντα σκέφτεστε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει οτιδήποτε, χάνετε όλη την ενέργεια και το κίνητρό σας. Σταματήστε αυτήν την κακιά και ψυχοφθόρα συνήθεια και προσπαθήστε να σκέφτεστε πως όλα θα πάνε καλά. Επίσης,  μην ξεχνάτε να δίνετε στον εαυτό σας τα εύσημα που του αξίζουν, ακόμα και για τις μικρές, καθημερινές «νίκες».

Η δουλειά δουλειά και η ζωή ζωή

Βρείτε την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Μην ξεχνάτε πως εκτός από εργαζόμενοι είστε και σύντροφοι, φίλοι, γονείς. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και αποφύγετε, αν και εφ’ όσον μπορείτε, να φορτώνεστε με δουλειά στο σπίτι.

Αγάπη μόνο

Οι διαμάχες και οι διαξιφισμοί στον εργασιακό χώρο είναι λογικό να αποτελούν πηγή στρες. Και συνήθως είναι μία από τις πιο δημοφιλείς. Προσπαθήστε λοιπόν να δείχνετε ψυχραιμία σε στιγμές έντασης, καλλιεργήστε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, αλλά και την ικανότητά σας να ακούτε, και μάθετε να επιχειρηματολογείτε με ηρεμία, διεκδικώντας το δίκιο σας. Κανείς δεν θα μπορεί να σας προσάψει τίποτα.

Και γυμναστική

Είναι προφανές, αλλά θα το (ξανά μανά) πούμε. Η άσκηση είναι ένα αποτελεσματικό αγχολυτικό, καθώς βελτιώνει τη διάθεση και χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα. Προσπαθήστε επομένως να γυμνάζεστε καθημερινά, όπου και όπως σας αρέσει.

Και διαλογισμός

Ο διαλογισμός δεν είναι μόνο για τους γιόγκι και τους βουδιστές. Κάνοντας διαλογισμό για λίγα λεπτά κάθε μέρα, ιδιαίτερα το πρωί, θα έχετε πιο καθαρό μυαλό. Αν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, πάρτε μερικές ιδέες από εδώ.

Θέλω επειγόντως διακοπές

Τα ευκόλως εννοούμενα δεν παραλείπονται. Προγραμματίστε διακοπές. Και μόνο στη σκέψη τους θα νιώσετε καλύτερα. Δεν ξέρετε πού και πώς; Έχουμε ολόκληρη κατηγορία γι’ αυτό. Σπεύσατε εδώ. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v