Εύκολοι τρόποι δικτύωσης για… αρχάριους

Η δικτύωση με ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να βρείτε μια θέση εργασίας σας φαίνεται… βουνό; Δείτε 4 απλές συμβουλές για να διευρύνετε τον κύκλο σας.
Εύκολοι τρόποι δικτύωσης για… αρχάριους

Οι γνωριμίες μπορεί να μην είναι πανάκεια να βρείτε μια θέση εργασίας, όμως μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να την αποκτήσετε με τον ελάχιστο δυνατό κόπο.

Αρκεί να ξέρετε ένα άτομο που ξέρει κάποιο άλλο άτομο, το οποίο μπορεί να σας φέρει σε επαφή με μια εταιρεία στην οποία μόλις «άνοιξε» μια θέση στο πεδίο σας. Πώς μπορείτε όμως να αυξήσετε τον κοινωνικό σας κύκλο, χωρίς να έχετε κάτι σεμινάρια… δικτύωσης;

Ακολουθούν 4 απλές αλλά βασικές συμβουλές για "noobs".

Μην περιορίζεστε

Σε ποιον επαγγελματικό τομέα θέλετε να μπείτε; Ψάχνετε για δουλειά; Μήπως πρακτική; Η απλά πληροφορίες για κάποια θέση; Όταν χτίζετε το δίκτυό σας, θα πρέπει να σκεφτείτε πως οι προθέσεις σας είναι κάτι σαν… σπόροι. Όσους περισσότερους φυτέψετε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πιάσουν ρίζες και να μεγαλώσουν. Μια γνωριμία μπορεί να μην σας βοηθήσει άμεσα, όμως αυτός ή αυτή μπορεί να γνωρίζει κάποιον που θα το κάνει. Κι εδώ βρίσκεται ακριβώς η δύναμη της δικτύωσης. Μπορεί να ξέρετε μόλις δέκα άτομα, όμως αν ο καθένας από αυτούς ξέρει άλλα 20, ο πληθυσμός αυξάνεται.

Ξεκινήστε… τοπικά

Ελάτε σε επαφή με ανθρώπους που ξέρετε καλά: οικογένεια, φίλοι, καθηγητές, άτομα που έχετε γνωρίσει από σεμινάρια ή μαθήματα. «Επαφή» εν προκειμένω μπορεί να σημαίνει, πέρα από μια τετ-α-τετ συζήτηση, και επικοινωνία μέσω mail, social media ή μέσω τηλεφώνου. Στόχος σας είναι να «ενημερώσετε» τον κύκλο σας ότι χρειάζεστε βοήθεια. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ξέρετε τι ακριβώς ζητάτε. Το «ψάχνω για δουλειά» δεν αρκεί. Να είστε συγκεκριμένοι έτσι ώστε οι επαφές σας να έχουν καθαρή εικόνα για το τι ψάχνετε. Και εν συνεχεία να πράξουν τα καθέκαστα.

Επιμονή και αισιοδοξία

Ακούγεται γραφικό, όμως τα δύο αυτά γνωρίσματα θα σας βοηθήσουν στον στόχο σας. Αρκεί να μην το παρακάνετε με την επιμονή. «Ζαλίζοντας» γνωστούς και φίλους κάθε τρεις και λίγο και ζητώντας τους βοήθεια ή υπενθυμίζοντάς τους καθημερινά ότι ψάχνετε για δουλειά δεν θα σας προσφέρει κάτι. Θα τους εκνευρίσει και από κάποια στιγμή κι έπειτα θα σας αγνοήσουν. Ακολουθήστε την τακτική του «μια φορά την εβδομάδα». Συνήθως, αρκεί.

Μάθετε πληροφορίες

Πέρα από το να ψάχνετε διαθέσιμες θέσεις εργασίας, βρείτε άτομα τα οποία δουλεύουν ή έχουν εξοικείωση με το πεδίο που σας ενδιαφέρει και ρωτήστε τους για τα προσόντα τους εφ’ όσον έχετε την οικειότητα. Τι ήταν αυτό που τους έκανε να πετύχουν; Τι τους αρέσει στο συγκεκριμένο πεδίο/θέση και τι θα ήθελαν να μάθουν παραπάνω για να γίνουν ακόμα καλύτεροι; Καλό θα ήταν να μην τους στείλετε το βιογραφικό σας, εκτός κι αν σας το ζητήσουν. Όμως σε κάθε περίπτωση ευχαριστήστε τους αν σας βοηθήσουν και ζητείστε τους να σας κάνουν προτάσεις για άτομα με τα οποία μπορείτε να έρθετε σε επαφή στη συνέχεια.

Ζητείστε τους να σας «βάλουν» στα κοινωνικά τους δίκτυα και πιθανότατα τότε θα σας έχουν υπόψη αν δουν/ακούσουν κάτι καινούργιο σχετικά με «άνοιγμα» θέσης στον τομέα που σας ενδιαφέρει.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v