Εύρεση εργασίας: Συμβουλές… σε δουλειά να βρισκόμαστε

Ναι, μπορεί η εύρεση εργασίας να σας φαίνεται Γολγοθάς, όμως με τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια σας μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες. Οπλιστείτε με υπομονή και αισιοδοξία και… πιάστε δουλειά.
Εύρεση εργασίας: Συμβουλές… σε δουλειά να βρισκόμαστε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σίγουρα το 2012 ήταν σκληρό στον εργασιακό τομέα και το 2013 δεν φαίνεται να έχει… διάθεση να διαφέρει από τον προκάτοχό του. Σίγουρα οι ευκαιρίες που έχουμε στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι περιορισμένες και φέτος. Σίγουρα η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο – και η μιζέρια το ίδιο. Όμως με την σωστή καθοδήγηση και τις κατάλληλες ιδέες μπορούμε (τουλάχιστον) να αυξήσουμε τις πιθανότητες. Πώς;

CV, αυτός ο άγνωστος
Το έχουμε πει δεκάδες φορές και θα το επαναλάβουμε. Ένα σωστά διαμορφωμένο και περιεκτικό βιογραφικό σε συνδυασμό με ένα πετυχημένο interview μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόσληψής σας σε μια νέα δουλειά, μιας και αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο «γνωριμίας» με τον μελλοντικό σας εργοδότη ή την εταιρεία εύρεσης εργασίας. Αξιοποιήστε τα πρότυπα και τις οδηγίες που θα βρείτε στο διαδίκτυο για να συντάξετε το τέλειο βιογραφικό και να δίνετε την εικόνα ενός επαγγελματία στις αιτήσεις για εργασία που θα καταθέσετε. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του In2life πώς να φτιάξετε ή να «φρεσκάρετε» το βιογραφικό σας.

Ψαχτείτε online
Αφήστε το κύκλωμα αγγελιών με Stabilo στις εφημερίδες για τους παλαιολιθικούς και εκμεταλλευτείτε τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές σελίδες, όπου η αναζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη. Πληκτρολογείτε την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει και τις λέξεις – κλειδιά και σε λίγα δευτερόλεπτα έχετε μπροστά σας όλα τα αποτελέσματα. Τέτοιες είναι το Aggeliopolis.gr, το κλασσικό Skywalker, το Kariera,  το CosmoJobs, το Εύρεση Εργασίας και το Jobsite , το οποίο συγκεντρώνει όλες τις αγγελίες από όλα τα σχετικά sites.

Επίσης, ρίξτε και μια ματιά στις ιστοσελίδες εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού, όπως η Manpower Group, η Randstand, και η Adecco. Τέλος, παρά τα όσα έχουν ακουστεί, αν σας ενδιαφέρει μια θέση στο Δημόσιο, αρκετά χρήσιμο site είναι το diorismos.gr.

Ο συνήθης ύποπτος
Ναι, καταλάβετε πολύ καλά για ποιόν μιλάμε. Ο ΟΑΕΔ, εκτός από το επίδομα, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα επαφής με εργασιακό σύμβουλο που θα σας δώσει ίσως κάποιες λύσεις που πιθανώς να μην είχατε σκεφτεί. Επίσης, ο οργανισμός κατά καιρούς «τρέχει» διάφορα προγράμματα που επιδοτούν ανέργους για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο όλα τα παραπάνω θα σας εξασφαλίσουν μια θέση την επόμενη κιόλας εβδομάδα, όμως δεν χάνετε τίποτα να εγγραφείτε και… ό,τι ήθελε προκύψει.

In social we trust
Αν νομίζατε μέχρι σήμερα ότι τα social networks είναι «του διαόλου», τότε λυπούμαστε που θα σας το πούμε έτσι απότομα, αλλά θα πρέπει να αλλάξετε μυαλά. Τα sites κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποδεχτούν σημαντικό εφόδιο στο «μέτωπο» των κοινωνικών επαφών, των γνωριμιών και της δημοσιοποίησης της διαθεσιμότητάς σας στην αγορά εργασίας.

Για παράδειγμα, το LinkedIn διασυνδέει εταιρείες και εργαζόμενους και το επαγγελματικό προφίλ του κάθε ενδιαφερόμενου είναι άμεσα προσβάσιμο από αυτές, το Facebook μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για να κάνετε νέες γνωριμίες με άτομα τα οποία μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και πληροφορίες για τον χώρο εργασίας που σας ενδιαφέρει, ενώ στο Twitter μπορείτε κάλλιστα να συμπεριλάβετε link προς ένα online βιογραφικό σας ή να στείλετε τους στείλτε τους ακολούθους σας κατευθείαν σε ένα προσωπικό σας blog που σχετίζεται με το αντικείμενό σας (δείτε πώς θα φτιάξετε το δικό σας blog δωρεάν και εύκολα στο σχετικό δημοσίευμα του in2life). Δείτε επίσης εδώ, μερικές έξτρα πληροφορίες βήμα προς βήμα για το πώς θα «κυνηγήσετε» μια θέση εργασίας μέσω Twitter.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα social networks έξυπνα και σωστά στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας θα βρείτε σε παλιότερο αφιέρωμα.

Google δια πάσα εργασία
Μπορεί να σας φανεί περίεργο, όμως η Google διαθέτει μια σειρά από πρότυπα τα οποία θα σας βοηθήσουν αρκετά στο να οργανωθείτε. Το Modern Resume είναι ένα μοντέρνο και καθαρό βιογραφικό με λιτή δομή για να κάνετε την αρχή, το To-Do list θα βάλει σε μια σειρά όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, ενώ το Networking Tracker είναι ένα εργαλείο για να κρατήσετε επαφές με όλα τα σημαντικά άτομα που έχετε γνωρίσει μέχρι στιγμής. Υπάρχουν δεκάδες ακόμα online πρότυπα που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε δημιουργήσει λογαριασμό Gmail. 

Επιχειρήστε το
Μπορεί η Ελλάδα να μην αποτελεί την νούμερο ένα χώρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών, όμως με την κατάλληλη ιδέα και τον κατάλληλο τρόπο για να την επικοινωνήσετε, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Αν λοιπόν, θεωρείτε ότι έχετε τις επιχειρηματικές ικανότητες να ξεκινήσετε το επαγγελματικό σχέδιο που πάντα ονειρευόσασταν, δείτε όλα τα εργαλεία που παρέχει το ελληνικό διαδίκτυο εδώ. Για παράδειγμα, η μετατροπή του σπιτιού σας σε παραδοσιακό ξενώνα με δύο-τρία δωμάτια, πέρα από την ευκαιρία να αποδείξετε τις αρετές σας στην φιλοξενία, επιδοτείται και από επίσημα προγράμματα στήριξης του αγροτουρισμού. Ενημερωθείτε για τα σχετικά προγράμματα στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάθετε τα πάντα για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης μέσα από το StartUpGreece,  το κίνημα που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η χρηματοδότηση… του λαού
Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα σας εξασφαλίσει σίγουρα μια θέση εργασίας, όμως το crowdfunding είναι ένας άκρως ενδιαφέρων και αποτελεσματικός τρόπος για να δείξετε σε ένα ευρύ κοινό τις ικανότητές σας παρουσιάζοντας ένα project- οποιοδήποτε και αν είναι αυτό και ζητώντας πόρους για να το κάνετε πραγματικότητα. Έχετε λοιπόν μια καλή ιδέα; Μπορείτε να την δημοσιεύεστε σε μια από τις πολλές πλατφόρμες crowdfunding του εξωτερικού,  ή στο «δικό μας» Groopio και να ζητήστε χρηματοδότηση για αυτήν από τους χρήστες του Internet.

Θα κάτσω σπίτι
Από ιδιαίτερα μαθήματα, μέχρι πώληση φωτογραφιών και… μαγειρική, οι δουλειές που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι σας μπορούν να σας εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές homemade εισόδημα. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του in2life μερικές ασχολίες για «σπιτικό» χαρτζιλίκι. 

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο;
Ναι, είναι ακραίο, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια λύση – ακόμα και εκτάκτου ανάγκης. Εάν λοιπόν έχετε πάρει την γενναία απόφαση να φύγετε στα… ξένα, πριν χαθείτε στα «αλλοδαπά» site αγγελιών, ρίξε πρώτα μια ματιά στο Eures, το οποίο θα σας βρει αξιόπιστους εργοδότες και μάλιστα στην Ευρώπη. Επίσης, μπορείτε να δείτε σε παλιότερα δημοσιεύματα του in2life οδηγίες για να βρείτε δουλειά στο εξωτερικό και μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι το έκαναν ήδη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v