25 προγράμματα στηρίζουν τους ανέργους

Ευκαιρίες απασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής, νέες πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας: 25 δράσεις επιχειρούν να ανακουφίσουν την ανεργία. Δείτε πώς μπορείτε να ωφεληθείτε.
25 προγράμματα στηρίζουν τους ανέργους
του Γιώργου Κόκουβα

Τα άσχημα νέα –που ωστόσο δεν εκπλήσσουν κανέναν πια- είναι ότι η ανεργία, ειδικά στις τάξεις των νέων, όσο πάει, σπάει συνεχώς τα ρεκόρ της. Τα καλά νέα είναι πως μετά το μούδιασμα της αγοράς εργασίας και των κρατικών μηχανισμών, αρχίζουν δειλά-δειλά να γίνονται βήματα προς την αντιμετώπιση της κατάστασης και την ανακούφιση των ανέργων.

Τα νέα από τον ΟΑΕΔ μιλούν για απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που φτάνουν το 60% - πολύ καλό ποσοστό σε σχέση με την παλαιότερη απαξίωση του κοινοτικού ρευστού, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν στο παιχνίδι και ιδιωτικοί φορείς, πρωτοβουλίες, επιχειρήσεις και δήμοι της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα που στοχεύουν στην στήριξη, την κατάρτιση, την απασχόληση ή την επιμόρφωση των ανέργων.

Τέτοια προγράμματα συγκεντρώνουμε παρακάτω, τα οποία αφορούν άμεσα ή έμμεσα (μέσω των επιδοτήσεων προς εργοδότες για στήριξη ανέργων) τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους της χώρας.

*Οικοστηρίζω
Πρόκειται για μια αναπτυξιακή σύμπραξη, από την οποία θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν πολλοί δήμοι της χώρας, αφού κύριος φορέας υλοποίησής της είναι ο δήμος Αιγάλεω, και συγκεκριμένα η Κοινωνική Υπηρεσία του, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Praksis, την Ένωση Εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών Αιγάλεω και επιχειρήσεις συμβουλευτικής και συντονισμού της περιοχής. Το πρόγραμμα αντλεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ και στοχεύει στην δημιουργία απασχόλησης στους τομείς φροντίδας κατοικιών, εξωτερικών χώρων και χειροτεχνίας-οικοτεχνίας, προωθώντας στην απασχόληση 80 ανέργους της Δυτικής Αθήνας, που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 με χαμηλά τυπικά προσόντα, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα σε κατάσταση φτώχειας και μετανάστες).
Για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να ενταχθείτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και για υποβολή αίτησης, ενημερωθείτε αναλυτικά εδώ

*Ανακούφιση για 400.000 οικογένειες
Στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας, όπως διέρρευσε πρόσφατα –δείτε εδώ την σχετική είδηση - περιλαμβάνεται πρόγραμμα ανακούφισης 400.000 οικογενειών που δεν διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο, εντάσσοντας ένα τους μέλος σε θέσεις πεντάμηνης ημιαπασχόλησης μέσω των δήμων της χώρας. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ανέργους, με χαμηλό μεν ημερομίσθιο (19,60€ και 17,10€ αντίστοιχα για κάθε ηλικιακή ομάδα), αλλά με κάλυψη των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ύψους 257,20€ μηνιαίως.
Από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν:
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναμένουν την σχετική πρόσκληση του ΟΑΕΔ, ώστε να υποβάλλουν αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη». Μάθετε περισσότερα εδώ

*Η νέα διαδικτυακή πύλη ΟΑΕΔ
Το τελευταίο εξάμηνο, ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού επιχείρησε να κάνει ένα μεγάλο βήμα στην διαδικτυακή εποχή, εκσυγχρονίζοντας την ιστοσελίδα της και «προικίζοντάς» την με μια νέα διαδικτυακή πύλη. Μέσω αυτής, είναι δυνατή η αυτόματη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αφού οι εργοδότες μπορούν να αναρτούν αγγελίες κενών θέσεων εργασίας και οι αναζητούντες εργασία να καταχωρούν τα βιογραφικά τους σημειώματα. Η μηχανή αναζήτησης βοηθά στην σύζευξη των κενών θέσεων εργασίας με τα βιογραφικά, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες ενημέρωσης μέσω του portal του ΟΑΕΔ. Αξιοποιήστε την νέα δυνατότητα, μαθαίνοντας περισσότερα εδώ – επισκεφθείτε το portal εδώ

*Egg – Enter, Grow, Go: Η «επώαση» της νεανικής επιχειρηματικότητας
«Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και οι νέοι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή "κλειστές πόρτες" στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται ίσως στην πιο ενθουσιώδη φάση της ζωής τους, που είναι γεμάτοι όνειρα και ιδέες. Αυτόν τον ενθουσιασμό και τις ιδέες των νέων ανθρώπων, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα "egg: enter, grow, go”, γράφει στο Euro2day.gr ο Χρήστος Τζώρτζης, ενημερώνοντάς μας για το νέο πρόγραμμα που υλοποιεί ο οργανισμός προώθησης της καινοτομίας Corallia και η Eurobank.

Το πρόγραμμα θα δέχεται τις προτάσεις, τις ιδέες και τα οράματα των νέων ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση (έως 26/3, ηλικίες 18-35 ετών), και εφόσον η πρόταση «προκριθεί», οι νέοι θα έχουν πρόσβαση σε οργανωμένες υποδομές και συμβουλευτική, ώστε να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Μάθετε περισσότερα εδώ και στην ιστοσελίδα TheEgg.gr

*Πρόγραμμα απασχόλησης για νέους άνεργους ναυτικούς
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να ενεργοποιήσει μέσα στο προσεχές διάστημα πρωτοποριακό πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης χιλίων νέων ναυτικών (αξιωματικών και κατώτερων πληρωμάτων), όπως μεταδίδει το Έθνος. Το πρόγραμμα θα είναι της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα ωφελήσει άνεργους νέους ναυτικούς από 18-30 ετών και περιλαμβάνει κίνητρα για απόκτηση δεξιοτήτων, εργασιακή εμπειρία σε πλοίο και απολαβές που φτάνουν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως των ειδικοτήτων. Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι 100 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και πέντε μήνες πρακτικής επί πλοίου. Οι αιτήσεις θα ξεκινούν να υποβάλλονται εντός του Μαρτίου εδώ. Στην ίδια πλατφόρμα «Επιταγής Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών» μπορείτε να βλέπετε ανά περιόδους και άλλες ενεργές προσκλήσεις για ανάλογα προγράμματα διαφορετικών ειδικοτήτων.

*Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων
Ανακοινώθηκε πανηγυρικά στις αρχές του έτους και πρόκειται για το ενιαίο σχέδιο για τις δράσεις όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που απευθύνονται στους νέους, στηρίζοντάς 350.000 από αυτούς, με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δράσεις έχουν σχεδιαστεί από τρία διαφορετικά υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας, Ανάπτυξης) και περιλαμβάνουν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά είκοσι διαφορετικά προγράμματα που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στους πρώτους μήνες του 2013, αυτούς δηλαδή που διανύουμε. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά – μάθετε αναλυτικά για όλα τα υπόλοιπα εδώ

-Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών, για ανέργους έως 35 ετών
-Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, μέσω της βελτίωσης δεξιοτήτων στον αγροτοδιατροφικό τομέα (κατάρτιση με εκπαιδευτικό επίδομα 5€ ανά ώρα και συμβουλευτική υποστήριξη, για ανέργους έως 35 ετών)
-Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης – περιλαμβάνει την στελέχωση κοινωνικών δομών όπως κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, κέντρα υποδοχής αστέγων, τράπεζες χρόνου, συσσίτια και άλλα κοινωνικά κέντρα. Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι έως 30 ετών και άστεγοι ή άτομα σε κατάσταση φτώχειας.
-Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους, με εξάμηνη ή επτάμηνη απασχόληση σε έργα ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον πολιτιστικό τομέα. Αφορά άνεργους έως 30 ετών εγγεγραμμένους στα ειδικά μητρώα του ΟΑΕΔ, με μηνιαία επιχορήγηση 625€.
-Πρακτική άσκηση σε Πανεπιστήμια, με στελέχωση υπηρεσιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από φοιτητές ή απόφοιτους των ιδρυμάτων και μηνιαίες επιχορηγήσεις
-Ενίσχυση επιχειρηματικότητας νέων και γυναικών, με στόχο την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων 18-35 ετών από τη μία, και άνεργων γυναικών 18-35 (ξεχωριστό πρόγραμμα) από την άλλη.
-Δείτε την πλήρη λίστα των προγραμμάτων εδώ, και ενημερωθείτε για την έναρξή τους εδώ

*Προγράμματα για την Κατάρτιση Ανέργων
Δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας δίνουν επτά προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία παρουσίασε το Εuro2day.gr. Μεταξύ των προγραμμάτων είναι η αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, δεύτερη ευκαιρία σε απολυμένους, κατάρτιση σε 6.000 απολυμένους/ανέργους που προέρχονται από τους κλάδους Λιανικού Εμπορίου, Εμπορίας, Διακίνησης και Συντήρησης Αυτοκινήτων, Κατασκευών - Δομικών Υλικών αλλά και κατάρτιση 28.734 ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Μάθετε για τις διορίες των αιτήσεων και τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v