Μεροκάματο 17€ για απασχόληση ανέργων προτείνει το υπουργείο Εργασίας

Ημιαπασχόληση ανέργων μέσω των δήμων της χώρας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να ανακουφιστούν 400.000 άνεργοι, ενώ το ημερομίσθιο θα ξεκινά από τα 17,10€ για άτομα κάτω των 25 ετών, χαμηλότερα και από τον σημερινό κατώτατο μισθό.
Μεροκάματο 17€ για απασχόληση ανέργων προτείνει το υπουργείο Εργασίας
Νέο σχέδιο για την ανακούφιση 400.000 οικογενειών που δεν διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, γι’ αυτό και ο υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ζήτησε επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση.

Το σχέδιο του υπουργείου είναι να δημιουργήσουν θέσεις ημιαπασχόλησης μέσω την δήμων της χώρας, όπου οι άνεργοι (κάτω αλλά και άνω των 25 ετών) θα απασχολούνται για πέντε μήνες, με ημερομίσθιο που θα κυμαίνεται στα 17,10€ για τους ανέργους κάτω των 25 ετών (ποσό χαμηλότερο και από το κατώτατο όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας), και στα 19,60€ για τους άνω των 25 ετών. Το πρόγραμμα θα καλύπτει και τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, ύψους 257,20€ μηνιαίως, ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό οι εξής:
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.


Επισημαίνεται ότι μπορεί να απασχοληθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο ένα μέλος κάθε οικογένειας, ενώ οι τομείς απασχόλησης περιλαμβάνουν έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, υπηρεσίες μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών, καθώς και κοινωνικές δράσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι, αφού δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση του ΟΑΕΔ θα πρέπει να υποβάλλουν (πιθανότατα ηλεκτρονικά) αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη». Τα κριτήρια επιλογής είναι η διάρκεια της ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα, ενώ επιπλέον μόρια προκύτπουν από κάθε ανήλικο τέκνο ή από την μονογονεϊκή φύση της οικογένειας.

Πηγή: Enet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v