11 ιδέες για νέα αρχή μετά τα 50

Η δημιουργικότητα χρόνια δεν κοιτά, και η ηλικία των «-ήντα» δεν σημαίνει απαραίτητα απραγία. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώνουμε 10+1 προτάσεις για να ξεκινήσετε μια νέα απασχόληση μετά τα πενήντα.
11 ιδέες για νέα αρχή μετά τα 50
Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα… ή και παραπάνω: Ο εργασιακός και οικονομικός αχταρμάς της χώρας δεν κάνει πλέον ηλικιακές διακρίσεις. Όλοι είναι αντιμέτωποι με σκοπέλους όπως οι περικοπές, οι μειωμένες συντάξεις, και τελικά, οι άρον-άρον συνταξιοδοτήσεις με τις μειωμένες συντάξεις που λέγαμε προηγουμένως.

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, εν ολίγοις, ο καναπές της α(ν)εργίας είναι πολυτέλεια. Έναν λόγο παραπάνω να τον απαρνηθείτε, έχετε όσοι βρίσκεστε σε ηλικία… «συνταξιοδοτήσιμη», καθώς όπως και να ‘χει, η μόνιμη αργία αποτελεί (πέρα από πολυτέλεια) και ένα σοκ για όποιον έχει συνηθίσει σε μια δημιουργική καθημερινότητα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τα 50... είναι τα νέα 30.

Γι’ αυτόν τον λόγο, συγκεντρώνουμε προτάσεις για νέες δημιουργικές επαγγελματικές αρχές, για όσους δεν θέλουν να τους βρει η «χρυσή» περίοδος της ζωής τους να αναπολούν εποχές που είχαν λόγους να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι.

*Ιδιαίτερα μαθήματα
Από φιλολογία και μαθηματικά, μέχρι ξένες γλώσσες ή μουσικά όργανα, όποιο αντικείμενο κατέχετε στο κατάλληλο επίπεδο κατάρτισης, εκμεταλλευτείτε το. Μεταλαμπαδεύστε τις γνώσεις σας στους νεότερους – αν φοβάστε ότι δεν έχετε τον απαραίτητο κύκλο γνωριμιών, ώστε να «διαφημίσετε» τα ιδιαίτερά σας, δοκιμάστε να εγγραφείτε στο AllTeachers ή στο Idiaitera-Mathimata, όπου μπορείτε να ανεβάσετε την αγγελία σας, δηλώνοντας το αντικείμενο, τις περιοχές και τις λοιπές πληροφορίες που θέλετε να εμφανίζονται. Από την βάση πλέον των ιστοσελίδων, όσοι ενδιαφέρονται για ιδιαίτερα, μπορούν να κάνουν σχετική αναζήτηση και να σας εντοπίσουν.

*Κηπουρική
Αν το μεράκι σας κρύβεται όλο στον κήπο του σπιτιού σας, δοκιμάστε να βρείτε κι άλλους που θα εκτιμούσαν το ίδια μεράκι, αποτυπωμένο στον δικό τους κήπο. Μπορείτε να γίνετε οι… προσωπικοί τους κηπουροί. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να σκαρώσετε ένα μποστάνι στον δικό σας κήπο, και να έχετε και την δική σας παραγωγή – κι αυτό στην ουσία είναι εξοικονόμηση χρημάτων.

*Αφηγήσεις
Το επικοινωνιακό χάρισμα, κακά τα ψέματα, δεν το έχουν πολλοί. Ακόμη λιγότεροι, όταν οι ακροατές τους είναι ανήλικοι. Παιδικά θέατρα, παιδικοί σταθμοί, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και ανάλογης φιλοσοφίας χώροι χρησιμοποιούν ανθρώπους με τέτοια χαρίσματα, για εκδηλώσεις αφηγήσεων σε παιδιά – γιατί άλλωστε να χαίρονται τα υπέροχα παραμύθια σας μόνο τα εγγόνια σας;

*Συγγραφή
Εντάξει, ίσως είναι η λιγότερο σίγουρη λύση αν θέλετε ένα έξτρα εισόδημα, αλλά ποτέ δεν ξέρετε: Αν υπάρχει το ταλέντο στην πένα σας, για αρχή ας δεχθούμε πως δεν πρέπει να το κρατήσετε αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Δοκιμάστε να γράψετε ένα μυθιστόρημα, ή να φτιάξετε ένα ενδιαφέρον blog. Αρχικά, η ικανοποίηση θα αντλείται από την δημιουργική εκτόνωσή σας πάνω στο χαρτί (ή τον υπολογιστή σας). Στην συνέχεια, δοκιμάστε να στείλετε τα γραπτά σας σε κάποιον εκδοτικό οίκο, και… κάντε μια ευχή.

*Υποκριτική
Σας φαίνεται τραβηγμένο; Γιατί όχι; Ίσως είναι η στιγμή να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε κάτι που πάντα ονειρευόσασταν. Αν από μικροί βλέπατε σκηνή θεάτρου ή κινηματογραφική κάμερα και γοητευόσασταν, αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια για εσάς, επιχειρήστε έστω και τώρα να μπείτε στον χώρο. Ακόμη και ως… κομπάρσοι – μάθετε για παράδειγμα ότι όλο και περισσότεροι εγγράφονται στα γραφεία βοηθητικών ηθοποιών για ένα χαρτζιλίκι, και δεν χρειάζεται καν να έχετε βγάλει… το Εθνικό.

*Ανοίξτε επιχείρηση
Αυτό ίσως είναι τραβηγμένο. Ιδίως στις μέρες μας, που η μία επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη. Κι όμως, στην θέση τους ανοίγουν άλλου είδους καταστήματα, που αυτή την εποχή «πιάνουν» για τα καλά. Πάρτε για παράδειγμα τα γιαουρτάδικα, που μέσα σε ένα καλοκαίρι έγιναν η απόλυτη μόδα και οι πωλήσεις (μαζί με τον αριθμό των νέων yogurt bars) εκτινάχθηκαν στα ύψη. Αν έχετε το επιχειρηματικό δαιμόνιο, αλλά και το ρίσκο μέσα σας, επιχειρήστε το (ναι, ήταν λογοπαίγνιο). Για αρχή, ρίξτε μια ματιά στο ρεπορτάζ του in2life σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις για διαφόρων τύπων επιχειρήσεις. Δείτε επίσης τι λέει στο in2life ο ειδικός φοροτεχνικός, σχετικά με την γραφειοκρατία της έναρξης επιχείρησης και πώς να την αντιμετωπίσετε και τέλος, δείτε τις «πρωτοποριακές» ιδέες μας για επαγγέλματα που κανείς δεν έχει σκεφτεί

*Παραδοσιακές τέχνες
Αν θεωρείτε ότι εν έτει 2012, η παράδοση δεν έχει πέραση, ίσως αναθεωρήσετε όταν ακούσετε ότι ήρθε και πάλι στην μόδα το… κέντημα. Τα σεμινάρια πλεξίματος ήταν στις πιο δημοφιλείς επιλογές για γυναίκες την προηγούμενη χρονιά, ενώ ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για παραδοσιακούς χορούς. Αν είστε γνώστες της παράδοσης… μεταδώστε την.

*Κάντε αγροτουρισμό
Επιστροφή στην φύση, στο χωριό σας, και στο γραφικό σπίτι σας, που μπορεί (με την βοήθεια των κατάλληλων επιδοτήσεων) να μετατραπεί σε ωραιότατο ξενώνα. Αυτή η επιλογή ταιριάζει σε όσους έχουν το «μικρόβιο» της φιλοξενίας στο αίμα τους και έχουν ιδιοκτησία σε χωριό ή περιοχή που… αξίζει να την δεις.

*Μαγειρική
Ο σεφ που κρύβετε μέσα σας μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για τον κουμπαρά του σπιτιού, εφόσον έχετε την διάθεση να μαγειρέψετε κάτι παραπάνω κάθε μέρα. Στο Cookisto.com για παράδειγμα, μπορείτε να δικτυωθείτε με τους καλοφαγάδες της πόλης, να δηλώσετε τι φαγητό και πόσες μερίδες έχετε στο τσουκάλι, και να «ξεπουλήσετε», μετατρέποντας την κουζίνα σας σε μίνι-εστιατόριο. Μπορείτε επίσης κάλλιστα να ξεφουρνίσετε τα κέικ, τα γλυκά, τα μπισκότα ή τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού στα οποία είστε… «μανούλα» και να τα διαθέσετε προς πώληση.

*Σύμβουλοι με πείρα
Πολλά επαγγέλματα προσφέρουν την δυνατότητα, μετά από κάποια ηλικία, να μεταπηδήσετε από την πρακτική πλευρά στην θεωρητική, αυτή του συμβούλου. Αν η δική σας δουλειά έχει αυτή την προοπτική, γιατί να μην δώσετε τα φώτα σας και όλη την πείρα που αποκτήσατε μετά από δεκαετίες εργασίας σε νέους συναδέλφους; Ένας αθλητής, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει προπονητής. Ένας επιχειρηματίας, να γίνει σύμβουλος επιχειρήσεων. Ένας αεροσυνοδός, να γίνει manager πληρώματος, και ούτω καθεξής.

*Δείτε κι αυτά…

- Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσφέρετε εθελοντική εργασία, η οποία μπορεί να μην σας αποφέρει χρήματα, αλλά θα αποτελεί σημαντικό λόγο να χαμογελάτε καθημερινά και νιώθετε δημιουργικοί και πλήρεις. Εδώ θα βρείτε μια λίστα από φορείς που συγκεντρώσαμε, και οι οποίοι αναζητούν εθελοντές.
- Μπείτε στην παρέα του 50plus.gr, μιας οργάνωσης που ασχολείται με τους ανθρώπους που έχουν περάσει την ηλικία των 50, αλλά… βράζει το αίμα τους για σεμινάρια, συναντήσεις, διά βίου μάθηση και προγράμματα που θα δώσουν νέα πνοή στην καθημερινότητά τους.
- Ανάλογης φιλοσοφίας είναι και η ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής οργάνωσης AGE Platform, και απευθύνεται σε Ευρωπαίους πολίτες άνω των 50, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα νέα, προγράμματα και προτάσεις για μια πιο φιλική προς τους μεγαλύτερους πολίτες της Ευρωπαϊκή Ένωση. 
- Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «2η Ευκαρία - Πρόγραμμα συμβουλευτικής και επανακατάρτισης για απολυμένους / ανέργους που προέρχονται από τους κλάδους Λιανικού Εμπορίου, Εμπορίας, Διακίνησης & Συντήρησης Αυτοκινήτων, Κατασκευών - Δομικών Υλικών». Αν ενδιαφέρεστε για τους παραπάνω τομείς, η συμβουλευτική, τα σεμινάρια, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η κατάρτιση που υπόσχεται το πρόγραμμα ίσως αξίζει τον κόπο.

Γ.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v