Δουλειά από το σπίτι: 9 ασχολίες για «σπιτικό» χαρτζιλίκι

Γίνεται να βγάλεις χρήματα δουλεύοντας από το σπίτι; Γίνεται, αν δεν έχεις όνειρα για δεσμίδες χρημάτων που πέφτουν εξ ουρανού και είσαι έτοιμος να διαθέσεις λίγο από τον χρόνο και την ενέργειά σου, σε ασχολίες που μπορούν να αποφέρουν έξτρα χαρτζιλίκι.
Δουλειά από το σπίτι: 9 ασχολίες για «σπιτικό» χαρτζιλίκι
Όχι, δεν πρόκειται να βρείτε σε αυτό το δημοσίευμα υποσχέσεις για εκατοντάδες ευρώ σε λίγες ώρες, εύκολα και άνετα με λίγα κλίκ, όπως διατείνονται τα φυλλάδια που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους. Η κρίση που πλήττει τα εισοδήματα όλων μας είναι ένας καλός λόγος να πιστέψουμε στο εύκολο κέρδος, αλλά, ειλικρινά, ξέρετε κανέναν που πλούτισε από αυτές τις δουλειές-φαντάσματα;

Για αρχή, κατευθυνθείτε στον παλιότερο «οδηγό» μας για να ξεχωρίσετε ποιες από αυτές τις διαφημίσεις αποτελούν απάτη. Ωραία. Και τώρα που ξεμπερδέψαμε με το «εύκολο χρήμα», ας περάσουμε στις υπόλοιπες δουλειές που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι σας. Φυσικά, τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν εγγυάται ξεκούραστη ζωή, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσετε το δάχτυλό σας: Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, προσπάθεια, αλλά τελικά, με λίγες ώρες την ημέρα –ιδιαίτερα αν η ανεργία σας έχει χτυπήσει την πόρτα, από αυτές έχετε σε αφθονία- σταδιακά οι κόποι σας θα αποδώσουν. Ακόμη κι αν αυτό μεταφράζεται, όχι σε παχυλό μισθό, αλλά σε έξτρα χαρτζιλίκι, που είναι πάντα καλοδεχούμενο.

*Ιδιαίτερα μαθήματα
Οι ξένες γλώσσες ποτέ δεν πεθαίνουν – ούτε και η ζήτηση για την εκμάθησή τους. Τα σχολικά μαθήματα συνεχίζουν να αποτελούν χάος, με αποτέλεσμα οι μαθητές να χρειάζονται ιδιαίτερα. Η αγάπη για ένα μουσικό όργανο συνεχίζει να ωθεί ακόμη πολλούς σε μαθήματα κατ’ οίκον. Αν κατέχετε κάτι από τα παραπάνω σε άριστο βαθμό, γιατί να μην περάσετε στο στάδιο της ιδιαίτερης διδασκαλίας; Άλλωστε, πέραν της παραδοσιακής μεθόδου της παρουσίας των μαθητών στο σπίτι σας, πλέον και η τεχνολογία είναι με το μέρος σας: Δείτε σε παλιότερο δημοσίευμα του In2life την νέα τάση στην διδασκαλία ξένων γλωσσών, που διεξάγεται μέσω Skype.

*Προώθηση καλλυντικών
Μεταξύ γυναικών… ειλικρίνεια: Υπάρχουν εκείνες που θεωρούν «μπελά» κάποια γνωστή της που της πλασάρει καλλυντικά, αλλά υπάρχουν και εκείνες που λένε «γιατί όχι;» και ευχαρίστως θα αγόραζαν οικονομικά αρώματα, προϊόντα σώματος και καλλωπισμού, στηρίζοντας παράλληλα και μια φίλη τους. Το σύστημα είναι γνωστό: Εταιρίες όπως η AVON αναζητούν συνεργάτες που θα προτείνουν προϊόντα στον κύκλο τους (ή και σε ευρύτερο κοινό), και τους δίνουν ένα ποσοστό επί των πωλήσεων. Αν «το έχετε» με την πειθώ και την κοινωνικότητα, γιατί να μην δοκιμάσετε; 

*Πώληση φωτογραφιών
Έχουμε και λέμε: Είστε εξαιρετικοί φωτογράφοι, δεν έχετε ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο, αλλά ο σκληρός σας δίσκος είναι γεμάτος με υπέροχα τοπία, όμορφα αστικά στιγμιότυπα και εικόνες με τις οποίες πειραματιστήκατε στο Photoshop. Και είναι πραγματικά κρίμα να μην της βλέπει κανείς άλλος. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βγάλετε ένα μικρό χαρτζιλίκι από αυτές. Τα «κακά» νέα είναι ότι χρειάζεται υπομονή. Εξηγούμαστε: Ιστοσελίδες-τράπεζες φωτογραφιών όπως το Shutterstock και το Ghetty δέχονται τις φωτογραφίες σας – αφού εγγραφείτε ως χρήστες και ακολουθήσετε τα βήματα ταυτοποίησης που απαιτούνται- βλέπουν το υλικό που θα τους στείλετε, κρίνουν αν είναι κατάλληλες για την «τράπεζά» τους και στην συνέχεια, τις καθιστούν διαθέσιμες στον ιστό προς αγορά, για περιοδικά, sites, διαφημιστικά γραφεία κλπ, και κάθε φορά που μια φωτογραφία σας πωλείται, λαμβάνετε ένα ποσοστό. Η προσφορά, ασφαλώς, είναι μεγάλη, αλλά αν λάβετε υπόψη πως απλώς διαθέτετε έτοιμο υλικό, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψετε, τι έχετε τελικά να χάσετε;

*Χειροποίητη τέχνη
Το ταλέντο ποτέ δεν πάει χαμένο: Αν τα χέρια σας «πιάνουν» και ασχολείστε με την δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων, οι δημιουργίες σας μπορούν ωραιότατα να πωληθούν, μέσω ενός e-shop που μπορείτε να στήσετε εύκολα στο διαδίκτυο, ακολουθώντας τις οδηγίες αυτού του δημοσιεύματος (link). Ή ακόμη πιο εύκολα, να τα ανεβάσετε σε δημοφιλή e-shops και online δημοπρατήρια, όπως το Etsy και το Ricardo

*Ακόμη περισσότερη τέχνη
Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε άλλη τέχνη, της οποίας τα «παράγωγα» μένουν και σκονίζονται στο σπίτι σας, όπως για παράδειγμα πίνακες ζωγραφικής, σε περίπτωση που χειρίζεστε επιδέξια το πινέλο. Διάθεση σε e-shop, από στόμα σε στόμα «διαφήμιση», προώθηση μέσω Facebook, κάθε τρόπος προβολής τους μπορεί να συνεισφέρει λίγα ευρώ παραπάνω στον κουμπαρά.

*Δακτυλογράφηση
Δεν είναι λίγες οι αγγελίες που ζητούν δακτυλογράφους για δουλειά από το σπίτι τους. Αν μάλιστα γνωρίζετε καλά μια ξένη γλώσσα, οι πιθανότητες για να σας ανατεθεί μια δακτυλογράφηση-μετάφραση πολλαπλασιάζονται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορείτε να ανεβάσετε κι εσείς μια δική σας αγγελία για προσφορά εργασίας δακτυλογράφησης. Η αμοιβή για μια τέτοια δουλειά μπορεί –ενδεικτικά και μόνο- να κυμανθεί από μερικές δεκάδες λεπτά ως κάποια ευρώ ανά σελίδα.

*Επάγγελμα, συγγραφέας
Φέρνει τελικά χρήμα το γράψιμο; Πολλοί μπορεί να ζηλεύουν τους συγγραφείς, τους οποίους φαντάζονται καθισμένους αναπαυτικά στον υπολογιστή τους κάθε μέρα να πληκτρολογούν τις εμπνεύσεις τους πίνοντας καφέ, και τα τσεκ των επιταγών να έρχονται βροχή, όταν εκδοθούν τα βιβλία τους. Είναι, όμως, έτσι; Το In2life μίλησε με έναν εκδότη και μία blogger που εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, και έμαθε τα μυστικά πίσω από τις πρώτες εκδοτικές/συγγραφικές προσπάθειες ενός επίδοξου συγγραφέα και το αν τελικά αποδίδει όσο φανταζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα, αλλά και, εφόσον η έμπνευση και ο λόγος είναι κάτι που χειρίζεστε εξαιρετικά, να μην το αφήσετε ανεκμετάλλευτο.  

*Το blogging το επιούσιο
Παρ’ ότι χειρίζεστε καλά τον γραπτό λόγο, η συγγραφή ενός ολόκληρου βιβλίου σας φαίνεται βουνό; Ίσως σας ταιριάζει περισσότερο ένα blog, στο οποίο μπορείτε να εκφράζεστε για θέματα από την επικαιρότητα μέχρι κάποιο εξαιρετικά εξειδικευμένο θέμα που κατέχετε, το οποίο θα προσελκύσει ένα ειδικό κοινό. Και πάλι, η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στον χώρο της μπλογκόσφαιρας, καθώς το αν θα «πιάσει» ένα ιστολόγιο και αν θα συγκεντρώσει αρκετά κλικ ώστε να εξασφαλιστεί ένα μικρό χαρτζιλίκι από τις διαφημίσεις του Google AdSense ή από τα Affiliate networks, θα φανεί σε βάθος χρόνου. Σίγουρα, πάντως, το blogging αποτελεί παράλληλα και μια ευχάριστη ενασχόληση που σας βοηθά να εκτονωθείτε. Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε ένα blog και εδώ συμβουλές για το πώς θα εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαργυρώσετε τον κόπο σας. 

*Μαγειρική
Δεν εννοούμε να χρεώνετε τον σύντροφό σας ή τα παιδιά σας για τα συγκλονιστικά σας σουτζουκάκια και τις σπιτικές σας πίτες. Τους εκτός σπιτιού όμως; Οι εξαιρετικοί μάγειρες/μαγείρισσες δεν πρέπει να κρατούν τις σπεσιαλιτέ τους κρυφές από τον κόσμο, ούτε να ντρέπονται να χρεώσουν για τις νόστιμες υπηρεσίες τους: Αν η κατσαρόλα είναι το φόρτε σας και περνάτε άφθονο χρόνο στην κουζίνα, γιατί να μην ασχοληθείτε επαγγελματικά με το catering; Αν αυτό σας φαίνεται βουνό, και περιλαμβάνει ικανότητες κοινωνικής δικτύωσης και δημοσίων σχέσεων που δεν κατέχετε, μπορείτε να κάνετε το ακόμη πιο απλό: Να βάζετε τα υπέροχα μπισκότα σας σε όμορφες συσκευασίες, τις σπιτικές σας μαρμελάδες σε χαριτωμένα βαζάκια και τις πεντανόστιμες παραδοσιακές σας πίτες, πακέτο για κάθε ενδιαφερόμενο – και πάλι οι μέθοδοι προώθησής τους μπορούν να περιλαμβάνουν κάθε διαθέσιμο μέσο – από το διαδίκτυο και το Facebook, μέχρι αγγελία ή από στόμα σε στόμα και μεταξύ γνωστών εξάπλωση της «φήμης».

Γ.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v