Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω αν καπνίζεις

Αν δουλεύετε σε εστιατόριο, ξενοδοχείο ή… ορυχείο είναι πολύ πιθανότερο να είστε καπνιστής. Αντιθέτως, αν είστε δάσκαλος ή ασφαλιστής και καπνίζετε, αποτελείτε την εξαίρεση του κανόνα του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.
Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω αν καπνίζεις
Τα ορυχεία, η εστίαση και η οικοδομή είναι οι δουλειές που… κερδίζουν σε ποσοστό καπνιστών εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Πέμπτη το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Αναλύοντας τα στοιχεία των ετών 2004-2010 των αμερικανικών δημοσκοπήσεων που σχετίζονταν με την υγεία, οι ερευνητές βρήκαν πως το 30% των εργαζομένων στα ορυχεία, και το ίδιο ποσοστό των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και υπηρεσίες εστίασης δήλωσαν καπνιστές. Το ίδιο ίσχυε και για το 29,7% των ενηλίκων που εργάζονταν στις κατασκευές κτιρίων. Το συνολικό ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών στις ΗΠΑ είναι αυτήν την στιγμή 19,3%.

«Οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο του καπνού στο εργασιακό περιβάλλον ήταν αποτελεσματικές στη μείωση της διάδοσης της συνήθειας και του παθητικού καπνίσματος» σύμφωνα με το CDC, το οποίο επίσης σημειώνει πως τα ποσοστά των ενηλίκων εργαζομένων που καπνίζουν μειώθηκαν από 27,8% την περίοδο 1987-1994 σε 24,5% την περίοδο 1997-2004.

Φαίνεται, όμως, πως η μείωση δεν συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς το ποσοστό των καπνιστών απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η καμπάνια Healthy People 2010 στο 12% ή χαμηλότερα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι του Κέντρου προχώρησαν σε έρευνες για το ποσοστό των καπνιστών ανά βιομηχανία και είδος εργασίας.

Άλλες βιομηχανίες με υψηλά ποσοστά καπνιστών είναι η διαχείριση απορριμμάτων (24,3%), τα κτηματομεσιτικά (23,4%), οι κατασκευές (23,2%) και το εμπόριο (23,1%). Στον αντίποδα, εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών είναι η εκπαίδευση (9,7%), η διοίκηση επιχειρήσεων (10,9%), η οικονομία και οι ασφαλιστικές (13,9%), και οι επιστημονικές και τεχνολογικές υπηρεσίες (14%).

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι τα ποσοστά των καπνιστών είναι υψηλότερα στους νεότερους εργαζομένους, τους λιγότερο μορφωμένους και τους φτωχούς. Το 23.8% των εργαζομένων 18 έως 24 ετών καπνίζει, όπως και το 28.4% όσων δεν τελείωσαν το λύκειο και το 27,7% εκείνων που ζουν κάτω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας.

Πηγή: Time.com
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v