ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Πώς ακριβώς βλάπτει το έμβρυο

Ακούγεται αδιανόητο, όμως ακόμα και σήμερα υπάρχουν έγκυες που καπνίζουν συστηματικά, αγνοώντας -ή αδιαφορώντας- για τις βλαβερές επιπτώσεις που το τσιγάρο μπορεί να έχει στην υγεία των μωρών τους. Νέα έρευνα τις υποδεικνύει μία προς μία.

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Πώς ακριβώς βλάπτει το έμβρυο

Το ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία δεν είναι κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον όταν το άτομο που καπνίζει είναι μία έγκυος. Κι όμως στοιχεία δείχνουν πως στην Αμερική μία στις πέντε έγκυες καπνίζουν συστηματικά, ενώ και στην Ελλάδα το ποσοστό δεν είναι μικρότερο. Αν και οι καπνίστριες έγκυες δεν θα έπρεπε να την έχουν ανάγκη, δημοσιεύτηκε πρόσφατα η πρώτη αναλυτική έρευνα που εξηγεί λεπτομερώς πώς ακριβώς μπορεί να βλάψει το τσιγάρο την υγεία του εμβρύου.

Η νέα αυτή δημοσίευση, βασισμένη σε μελέτες των τελευταίων 50 ετών, όπως αυτές συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το University College London, παρατήρησε τις επιπτώσεις του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. «Τα συμπεράσματα δεν αλλάζουν το αυτονόητο: ότι το κάπνισμα βλάπτει, αλλά περιγράφουν αναλυτικά και δίνουν πληροφορίες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται κάποιες έγκυες», λέει ο Michael Katz, αντιπρόεδρος του οργανισμού ερευνών και παγκόσμιων προγραμμάτων για θέματα εγκυμοσύνης March of Dimes. «Αν κάποιος έρθει και σου πει ‘δεν υπάρχουν στοιχεία’ τώρα πλέον μπορείς να απαντήσεις ότι υπάρχουν».

Τι στοιχεία; Ένα από αυτά, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Human Reproduction Update, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, είναι ότι το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο, οι οποίες ήδη εμφανίζονται κατά την τρίτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης (πρόκειται για λεγόμενο λαγώχειλο). Αυτή είναι μία επισφαλής χρονική στιγμή για το έμβρυο και το κάπνισμα μπορεί να παρεμποδίσει την διαδικασία ανάπτυξης.

Η συγγενής καρδιοπάθεια είναι μία ακόμη πάθηση που σχετίζεται ξεκάθαρα με τις καπνίστριες μέλλουσες μαμάδες. Οι ερευνητές το υποψιάζονταν εδώ και χρόνια, αλλά η εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε το επιβεβαίωσε. Το λαγώχειλο και οι διάφορες ανωμαλίες στο πρόσωπο μπορούν να θεραπευτούν, όμως η καρδιοπάθεια είναι δυσκολότερο πρόβλημα. Το παιδί που θα γεννηθεί με αυτήν θα χρειαστεί να περάσει πολλές ώρες σε χειρουργεία και πολλές ημέρες σε νοσοκομεία και πιθανώς να μην γίνει ποτέ εντελώς καλά.

Ανάμεσα σε περίπου 12 εκατομμύρια περιστατικά που παρατηρήθηκαν, οι ερευνητές διέκριναν σχεδόν 174.000 δυσμορφίες, οι οποίες φαίνεται πως οφείλονται στα χημικά συστατικά του τσιγάρου (νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα). Αυτές έχουν να κάνουν με παραμορφώσεις στα άκρα, ραιβοϊπποποδία, αλλά και γαστρεντερικές και οφθαλμικές ανωμαλίες, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται συχνά για περιστατικά θνησιγένειας -όταν το μωρό πεθαίνει στη μήτρα κατά την διάρκεια του τοκετού- και πρόωρης κύησης.

Επιβλαβές, ωστόσο, μπορεί να είναι και το παθητικό κάπνισμα της εγκύου: Νωρίτερα φέτος, έρευνα του University of Nottingham έδειξε ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας φτάνει το 23% όταν μη καπνίστριες έγκυες εισέπνεαν καπνό από άτομα που κάπνιζαν γύρω τους.

Άλλωστε, έχει εδώ και χρόνια αποδειχθεί ότι γυναίκες που καπνίζουν αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στο να μείνουν έγκυες, ενώ έχουν αυξημένες πιθανότητες για εξωμήτριο κύηση, αιμορραγίες και προβλήματα με τον πλακούντα. Ακούγεται δε υπερβολή, όμως, υπάρχουν γιατροί που υποστηρίζουν πως από έγκυες που καπνίζουν μπορεί να γεννηθούν παιδιά με παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά.

Πόσους ακόμα λόγους μπορεί να χρειάζεται μία έγκυος για να σταματήσει το κάπνισμα;

Πηγή: Time.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2