ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΚΑΡΙΕΡΑ

Το «σερφάρισμα» ωφελεί την παραγωγικότητα

Τα διαλείμματα για να ανανεώσετε το status σας στο Facebook, να δείτε ένα βίντεο ή να παίξετε ένα online παιχνίδι βελτιώνουν την απόδοσή σας στη δουλειά, λέει νέα έρευνα, τονίζοντας βέβαια ότι… παν μέτρον άριστον.

Το «σερφάρισμα» ωφελεί την παραγωγικότητα

Πατήστε χωρίς τύψεις το play στο βιντεάκι που σας έστειλε ο συνάδελφος. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είστε και οι δύο παραγωγικότεροι μετά. Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το σερφάρισμα στο internet αναζωογονεί τους κουρασμένους εργαζόμενους πολύ περισσότερο απ’ ότι η ανάγνωση των e-mails, η αποστολή SMS και τα τηλεφωνήματα. Οι Don J.Q. Chen και Vivien K.G Lim, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα τα ευρήματά τους σε μία συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο San Antonio του Texas, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι δύο ερευνητές ανέθεσαν σε 96 προπτυχιακούς φοιτητές να υπογραμμίσουν όλα τα e σε ένα κείμενο. Το ένα τρίτο των φοιτητών εργάστηκε για 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Ένα δεύτερο γκρουπ εργάστηκε για 20 λεπτά, και εν συνεχεία έκανε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα, στο οποίο επιτρεπόταν οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός από το σερφάρισμα στο internet, και εν συνεχεία δούλεψε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος, το τρίτο γκρουπ χρησιμοποίησε το διάλειμμά του μόνο για να χαζέψει στο internet.

Το αποτέλεσμα ήταν το γκρουπ που πέρασε το ένα τέταρτο του χρόνου του στο internet να τα πάει καλύτερα στη δουλειά σε σχέση με τα άλλα δύο γκρουπ. Οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο γκρουπ, μάλιστα, δήλωσαν πως κουράστηκαν και/ή βαρέθηκαν λιγότερο από τους υπόλοιπους. Μία δεύτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 191 ενήλικες, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την παραγωγικότητα με τα διαλείμματα από την δουλειά. Προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν παρακολουθήσει ένα αστείο βίντεο πριν αρχίσουν να δουλεύουν έκαναν λιγότερα λάθη. Οι ερευνητές τότε είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η δύναμη της θέλησης είναι περιορισμένη, οπότε αποκλείοντας τους περισπασμούς όπως το internet από τον χώρο εργασίας, το μόνο που θα καταφέρει κανείς είναι να κάνει τους εργαζόμενους λιγότερο παραγωγικούς.

Το πρόβλημα, βέβαια –κι εδώ υπεισέρχεται η δύναμη της θέλησης για άλλη μια φορά– είναι να κάνεις τους ανθρώπους να περιορίσουν την χρήση του internet σε μικρά, ελεγχόμενα διαλείμματα, που δεν φέρνουν το ένα το άλλο υπονομεύοντας, τελικά, οποιαδήποτε παραγωγικότητα.

Πηγή: Time Techland
Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v