Χαζεύετε στη δουλειά; Είστε πιο παραγωγικοί!

«Σπαταλάτε» εργατοχρόνο για να σερφάρετε στο internet ή να κρυφακούσετε τη συζήτηση των διπλανών σας; Δεν χρειάζεται να το κρύβετε, αφού όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη συγκέντρωσης βοηθά στη δημιουργικότητα.
Χαζεύετε στη δουλειά; Είστε πιο παραγωγικοί!
Απορροφημένος στην οθόνη του υπολογιστή με μία κούπα καφέ: αυτή είναι η τυπική εικόνα για κάθε ευσυνείδητο υπάλληλο. Και όμως, όλο και περισσότερες έρευνες ανατρέπουν το εργασιακό κλισέ και εξηγούν πώς και γιατί η χαλάρωση εν ώρα εργασίας βοηθά στη δημιουργικότητα και αυξάνει την παραγωγικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να επισημαίνουν τα απροσδόκητα οφέλη του να μην συγκεντρωνόμαστε υπερβολικά. Για παράδειγμα, ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ονειροπολούν, είναι καλύτεροι στο να βρίσκουν νέες ιδέες. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί όταν έχουν την ελευθερία να περιηγούνται στο internet για διασκέδαση, αλλά και ότι τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο μειωμένης συγκέντρωσης, έχουν καλύτερες από τον μέσο όρο επιδόσεις στην επίλυση προβλημάτων.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνει και η τελευταία έρευνα από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Μέμφις και του Μίσιγκαν, οι οποίοι μέτρησαν τα ποσοστά επιτυχίας 60 φοιτητών σε ποικίλους τομείς, ρωτώντας τους αν έχουν κερδίσει ποτέ σε διαγωνισμό τεχνών ή επιστημών. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με πρόβλημα συγκέντρωσης, είχαν περισσότερα επιτεύγματα στο ενεργητικό τους, με την ανικανότητά τους να αποδεικνύεται δημιουργικό πλεονέκτημα.

Γιατί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αδυναμία εστίασης έχει ως αποτέλεσμα ένα πλουσιότερο κράμα σκέψεων στο συνειδητό επίπεδο. Τα άτομα που δυσκολεύονται να μείνουν απερίσπαστα, αγωνίζονται για να φιλτράρουν όλες τις πληροφορίες και καταλήγουν να σκέφτονται τα πάντα.

Όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα, η πιο προφανής λύση –το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό- είναι κατά πάσα πιθανότητα λάθος. Σε τέτοιες στιγμές, συχνά βοηθά να προσεγγίσουμε το ζήτημα από αντισυμβατικές οπτικές γωνίες. Γι’ αυτό και τα άτομα που δεν κατορθώνουν να συγκεντρωθούν, είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν μια φαινομενικά άσχετη πληροφορία και να εμπνευστούν.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η αυτοσυγκέντρωση δεν παραμένει μία πολύ σημαντική νοητική ικανότητα. Ωστόσο, μερικές φορές, το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να σερφάρουμε στο internet ή να κρυφακούσουμε τη συζήτηση των διπλανών μας.

Πηγή: The Wall Street Journal
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v