Εργασιακοί παράδεισοι: Και όμως υπάρχουν!

Σε μια εποχή που το 8ωρο αποτελεί μακρινή ανάμνηση και ο προσωπικός χρόνος φαντάζει πολυτέλεια, η Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη δημοσίευσε λίστα με τις χώρες όπου οι κάτοικοί τους δεν ζουν για να δουλεύουν αλλά συνδυάζουν την εργασία με την προσωπική ζωή. Χρειάζεται να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μέσα σ’ αυτές;
Εργασιακοί παράδεισοι: Και όμως υπάρχουν!
Σε μια εποχή που το 8ωρο αποτελεί μακρινή ανάμνηση και ο προσωπικός χρόνος φαντάζει πολυτέλεια, η Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) δημοσίευσε λίστα με τις χώρες όπου οι κάτοικοί τους δεν ζουν για να δουλεύουν αλλά συνδυάζουν την εργασία με την προσωπική ζωή. Χρειάζεται να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μέσα σ’ αυτές;

Στη λίστα «Better Life» που καταρτίζει η οργάνωση, μετρώνται οι βασικοί δείκτες ικανοποίησης των πολιτών από 34 κράτη. Εισόδημα, εκπαίδευση, υγεία, δημόσια ζωή, ασφάλεια, αλλά και η σχέση μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου, ανήκουν στις παραμέτρους που λαμβάνονται υπ’ όψιν προκειμένου να βγει ο μέσος όρος για κάθε χώρα. Ο υπολογισμός για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, βασίζεται σε 3 δεδομένα: ο χρόνος που αφιερώνεται κατά μέσο σε προσωπικές δραστηριότητες, το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών με παιδιά ηλικίας 6-14, και ο αριθμός των υπαλλήλων που δουλεύουν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα είναι μάλλον αναμενόμενα…

Στην Ευρώπη
Αν θέλετε να φεύγετε στην ώρα σας από το γραφείο, καλύτερο να προτιμήσετε κάποια χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία και τη Σουηδία, μόλις το 0,001% του εργατικού δυναμικού δουλεύει σε τακτική βάση πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα.

Αν είστε μητέρα, η Δανία είναι το κατάλληλο μέρος για σας, αφού το 78% των μαμάδων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας αφού τα παιδιά τους έχουν ξεκινήσει το σχολείο. Αποφύγετε τη γείτονα χώρα, αφού στην Τουρκία μόνο το 24% των γυναικών με παιδιά έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Αν ψάχνετε για περισσότερο ελεύθερο χρόνο, σκεφτείτε τη μετοίκησή σας στο Βέλγιο. Οι Βέλγοι έχουν κατά μέσο όρο 16,61 ώρες προσωπικό χρόνο την ημέρα, συγκριτικά με το μέσο όρο όλων των χωρών που είναι 15,46 ώρες.

Στις ΗΠΑ
Τα νέα είναι καλά για τις εργαζόμενες μητέρες, αφού το ποσοστό των γυναικών με παιδιά που εργάζονται, ξεπερνά το 73% ( 7% πάνω από τον μέσο όρο της OECD). Οι Αμερικανοί αφιερώνουν περίπου το 63% της ημέρας τους στην προσωπική τους ζωή (15,1 ώρες). Αλλά όσον αφορά τις ώρες που περνούν εντός εργασιακού περιβάλλοντος, οι αριθμοί δείχνουν ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πολίτες περνούν συντροφιά με τους συναδέλφους τους 1.768 ώρες τον χρόνο, ξεπερνώντας τον μέσο όρο κατά 20 ώρες.

Η Ελλάδα
Το 6,9 της Ελλάδας (σε κλίμακα από 1 έως 10) είναι μάλλον καλύτερο απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Σύμφωνα με τα στατιστικά της OECD, περίπου το 60% του πληθυσμού ηλικίας 15-64 εργάζονται με αμοιβή. Ωστόσο, οι Έλληνες εργάζονται 2.119 (!) ώρες τον χρόνο όταν ο μέσος όρος είναι 1.739 ώρες, ενώ μόνο το 52% των μητέρων έχουν δουλειά αφού τα παιδιά τους ξεκινήσουν σχολείο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ελληνίδες έχουν να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν οικογένεια και καριέρα.

Οι 10 χώρες με τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες
1. Δανία
2. Νορβηγία
3. Ολλανδία
4. Φινλανδία
5. Βέλγιο
6. Ελβετία
7. Σουηδία
8. Γερμανία
9. Πορτογαλία
10. Γαλλία

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή στην Ελλάδα σε αριθμούς, κάντε κλικ εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v