Οκτώ δουλειές βγαλμένες από όνειρο

Η δουλειά σας είναι βαρετή; Ακόμη χειρότερα, δεν έχετε δουλειά; Φάτε μάτια ψάρια! Το in2life παρουσιάζει δουλειές βγαλμένες από ένα... τεμπέλικο όνειρο που ποντάρουν στο σήμερα και υπάρχουν κάπου εκεί έξω.
Οκτώ δουλειές βγαλμένες από όνειρο
του Γιώργου Φλώκα

Μια από τις μεγάλες αλήθειες αυτής της ζωής είναι ότι, όταν δεν είσαι ικανοποιημένος από τη δουλειά σου, δεν είσαι ευχαριστημένος και από τη ζωή σου γενικότερα. Μπορεί όλοι να έχουν άποψη για την τέλεια δουλειά, αλλά συνήθως αυτή αφορά καριέρα και υψηλά έσοδα, προϋποθέτει όμως πολυετείς σπουδές και πτυχία. Άσε που κάποιοι, φτάνοντας κοντά στο στόχο τους, συνειδητοποιούν ότι δεν αρκούν τα πτυχία, αλλά οι δουλειές αυτές εμπεριέχουν τεράστιο άγχος και ευθύνη, καθώς και ωράριο εργασίας πολύ μεγαλύτερο του οκταώρου.

Έτσι, μπορεί να επιτυγχάνεται μεν ο στόχος για «καλά λεφτά», όμως υστερούν σε επίπεδο ελεύθερου χρόνου και προσωπικής ολοκλήρωσης, που βασίζεται στο «χρυσό» τρίπτυχο 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, 8 ώρες ύπνος.

Ωστόσο, υπάρχουν δουλειές που, μπορεί να υστερούν στα έσοδα σε σχέση με τον τραπεζίτη, τον δικηγόρο ή τον χρηματιστή, όμως δεν περιλαμβάνουν άγχος, ποντάρουν στο «τώρα» και όχι στο «αύριο», και μπορούν να σε κάνουν να... βιάζεσαι να πας στη δουλειά.

Υπάλληλος σε CD shop (δισκάδικο)
Μπορεί να μην βγάζεις πολλά χρήματα, αλλά είναι ό,τι καλύτερο για τους πωρωμένους με τη μουσική που δεν είχαν το ταλέντο ή τις ευκαιρίες να ασχοληθούν επαγγελματικά με το «άθλημα». Στα άκρως θετικά, ότι μπορείς να ακούς τα αγαπημένα σου συγκροτήματα όλη μέρα, να συζητάς περί μουσικής με τους πελάτες και να σχολιάζεις το αισχρό γούστο κάποιων στην αγορά CDs. Επιπλέον, έχεις από πρώτο χέρι τις νέες κυκλοφορίες και εισιτήρια για συναυλίες. Στα αρνητικά, ότι με την ηλεκτρονική πειρατεία στο peak, η δουλειά σου είναι κάπως επισφαλής. Αλλά από την άλλη, ποια δουλειά δεν είναι;

Δοκιμαστής... μαριχουάνας
Η εναλλακτική εφημερίδα Westwood στις ΗΠΑ προσέλαβε ήδη τον πρώτο κριτικό «ιατρικής» μαριχουάνας, για να γράφει σχετική στήλη. Η δουλειά περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορες καλλιέργειες ανά τις ΗΠΑ, δοκιμή των τοπικών... αγαθών και το γράψιμο σχετικής κριτικής στην εφημερίδα, στα πρότυπα της κριτικής ενός αμπελώνα. 

Skipper
Ταξίδια και κρουαζιέρες με το σκάφος σου ή σκάφος εταιρίας ναυλώσεων, «με τα λεφτά των άλλων». Το δίπλωμα του skipper, σε αντίθεση με αυτό του καπετάνιου, βγαίνει σχετικά εύκολα, και η ζήτηση είναι έντονη, τόσο από παρέες Ελλήνων, όσο και από τουρίστες. Άσε που απολαμβάνεις και το κύρος του «καπετάνιου» και μπορεί να... έχεις και τα τυχερά σου!

Συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών
Τα λεφτά δεν είναι πολλά αλλά... who cares; Το θέμα είναι να σου πληρώνουν τα ταξίδια, κάτι που εάν παρουσιάσεις καλό δείγμα δουλειάς ενδέχεται να αναλάβουν ελληνικοί ή, κυρίως, ξένοι εκδοτικοί οίκοι, όπως ο Lonely Planet, που επί μονίμου βάσεως ζητά -και δεν βρίσκει- συνεργάτες στην Ελλάδα. Συνήθως ωστόσο, πληρώνεις εσύ στην πρώτη σου συνεργασία, παρουσιάζεις το αποτέλεσμα και μετά βλέπεις το χρώμα του χρήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίσεις καλά το αντικείμενο με το οποίο καταπιάνεσαι. Άλλωστε, ακόμη και αν ολοκληρώσεις την πρώτη σου δουλειά και δεν «εκδοθείς», δεν πειράζει… Το θέμα άλλωστε είναι το ταξίδι!

Δοκιμαστής σοκολάτας
Είναι το όνειρο κάθε παιδιού, να πληρώνεται για να κάθεται και να τρώει γλυκά. Φυσικά, απαιτείται εμπειρία και γνώσεις γευσιγνωσίας, καθώς η δουλειά απαιτεί να μπορείς να ξεχωρίσεις και να αποτυπώνεις στο χαρτί τις μικρές διαφορές στη γεύση διαφόρων παρασκευασμάτων. Εάν, δε, μπορείς να συνδυάσεις τη δουλειά του δοκιμαστή σοκολάτας με αυτή του κριτικού μαριχουάνας, ίσως πετύχεις το απόλυτο.

Δοκιμαστής σε... νεροτσουλήθρες
Ναι, είναι μια ακόμη δουλειά στο πρότυπο του «δοκιμαστή κρεβατιών» αλλά υπάρχει και πρόκειται για ένα ακόμη παιδικό όνειρο. Εάν είσαι τόσο τυχερός όσο ο αμερικανός Tommy Lynch, σε πληρώνουν για να ταξιδεύεις σε διάφορα θέρετρα ανά τον κόσμο για να εξακριβώσεις πόσο ποιοτικές είναι οι εγκαταστάσεις τους. Έχει ταξιδέψει σε μέρη όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Τζαμάικα τεστάροντας τις νεροτσουλήθρες και πληρώνεται για αυτό. Το καλύτερο όμως είναι ότι με μια τέτοια δουλειά αφενός σκάνε από τη ζήλια όλοι οι κολλητοί και αφ’ ετέρου δεν χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά με τα παιδάκια, με τα επικριτικά βλέμματα των «ενήλικων» του τύπου «πού πάει ο μαντράχαλος;»…

Επαγγελματίας σέρφερ – σκέιτερ
Φυσικά απαιτείται τρομακτική ικανότητα και χιλιάδες ώρες προπόνησης για να φτάσεις στα επίπεδα του επαγγελματία. Ωστόσο, οι τύποι πληρώνονται με τεράστια ποσά για να κάνουν -καλά- αυτό που εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να κάνουμε μόνο στις ολιγοήμερες διακοπές από τις «φυσιολογικές» δουλειές μας.

Επιστάτης σε τροπικό νησί
Φαντάσου πώς είναι να περνάς τη ζωή σου σε ένα τροπικό νησί, σε δικό σου σπίτι με πισίνα, με μοναδική ευθύνη να κρατάς ημερολόγιο και να καλωσορίζεις τους επισκέπτες. Α, και με παχυλό μισθό 70.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό ακριβώς κάνει ο Ben Southall, ο τυχερός που επελέγη μεταξύ περίπου 100.000 ατόμων ανά τον κόσμο που κατέθεσαν αίτηση για να αναλάβουν τη δουλειά που διαφημίστηκε ως «η καλύτερη δουλειά στον κόσμο» -και όχι αδίκως- από το υπουργείο Τουρισμού της Αυστραλίας.

Δικαστικός κλητήρας
Ιδανική δουλειά για... κακεντρεχείς χαρακτήρες. Η μόνη σου αρμοδιότητα, για την οποία μάλιστα πληρώνεσαι αδρά, είναι να εντοπίζεις και να παραδίδεις δικόχαρτα σε ατυχείς πολίτες. Η δουλειά προσφέρεται για αδιάκοπη λούφα, «ψάχνοντας τον τάδε», ενώ παράλληλα έχεις τη χαρά να χαλάσεις τη μέρα σε κάποιους ανθρώπους και τα έχεις καλά με αστυνομικούς και δικαστικές αρχές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v