Κάντε καριέρα με scare tactics: Συμβουλές από τον ειδικό

Προβλήματα στο γραφείο; Συναδελφικά «μαχαιρώματα» και χτυπήματα πίσω από την πλάτη; No problemo! Το in2life αναζήτησε τους ειδικούς και παρουσιάζει τεχνικές για επαγγελματική ανέλιξη χωρίς ενδοιασμούς. Συμβουλές για τη «ζούγκλα» του γραφείου από έναν… μαφιόζο.
Κάντε καριέρα με scare tactics: Συμβουλές από τον ειδικό
του Γιώργου Φλώκα

Όταν η προετοιμασία, η αποφασιστικότητα και η τεχνογνωσία αποτυγχάνουν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ίσως να μην έχετε άλλη επιλογή από το να καταφύγετε στις καλές, παραδοσιακές τακτικές εκφοβισμού, ιδίως εάν ο ανταγωνισμός είναι νεώτερος και λιγότερο πεπειραμένος από σας.

Και ποιος θα μπορούσε να δώσει καλύτερες συμβουλές «εναλλακτικής» επαγγελματικής διαδρομής, από κάποιον που οι τακτικές εκφοβισμού και ο πόλεμος εξουσίας είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου… Έναν σύμβουλο (concilieri) της Μαφίας!

Άλλωστε, η στρατηγική εκφοβισμού του ανταγωνισμού μπορεί να συναντάται στην πιο ωμή της μορφή, αλλά δεν περιορίζεται στον υπόκοσμο.

Όπως λέει και ο ίδιος, οι φοβέρες και ο ψυχολογικός πόλεμος βρίσκονται στα ενδόμυχα κάθε επιχείρησης και εάν δεν γνωρίζετε τουλάχιστον πώς λειτουργεί αυτή η τακτική, θα σας φάνε οι «καρχαρίες».

Μπορείτε να υπερασπίζεστε όσο θέλετε τη σημασία της επαγγελματικής ηθικής και της δεοντολογίας, αλλά εν τέλει, δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον ανταγωνιστή που είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί.

Για αυτό, το in2life σας προσφέρει χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, πέντε tips για πώς να χρησιμοποιήσετε «μαφιόζικες» τακτικές εκφοβισμού προκειμένου να εξασφαλίσετε την επιτυχία.

Το παιχνίδι του φόβου
Το κλειδί είναι να μάθετε τι κρατά τον αντίπαλό σας άγρυπνο τις νύχτες και να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Προσπαθήστε να «ψαρέψετε» τους συναδέλφους του και να μιλήστε σε αυτούς που συνεργάζονται καθημερινά μαζί του. Εάν μπορέσετε να προσδιορίσετε τι του προκαλεί μεγαλύτερο στρες, θα είστε κοντά στο να ανακαλύψετε τι φοβάται περισσότερο. Θυμηθείτε, όλοι έχουν την Αχίλλειο Πτέρνα τους.

Αναλάβετε δράση
Κάποιες φορές, οι απειλές πρέπει να διευκρινιστούν σωστά με κάποιες δράσεις. Για παράδειγμα, τις παλιές καλές εποχές, εάν ένας εργοστασιάρχης αρνούταν να πληρώσει προστασία, η Μαφία θα έκαιγε τα κτίριά του ή θα του κατέστρεφε τον εξοπλισμό. Δεν χρειάζεται να το «τραβήξετε» τόσο αλλά εάν θέλετε την υπακοή κάποιου, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας αυξάνοντας τις πιέσεις και δείχνοντάς του ότι είστε πρόθυμος να προχωρήσετε σε «επίπληξη», εάν χρειαστεί.

Η αξία της επανάληψης
Για να μπορέσει ο «στόχος» να αντιληφθεί τον κίνδυνο, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την δύναμη της επανάληψης (μήτηρ μαθήσεως) για να περάσετε το μήνυμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράσεις κλισέ ή υπονοούμενα. Ένας συνάδελφός μου αναφερόταν συνήθως σε «πιθανή αναδιοργάνωση σωμάτων», που θα μπορούσε να σημαίνει, από απόλυση έως… «τσιμέντωμα».

Η ομάδα των «υποστηρικτών»
Θέλετε να χρησιμοποιήσετε τακτικές εκφοβισμού; Εάν θέλετε όντως να θορυβήσετε τον αντίπαλό σας, πρέπει να γνωρίζει ότι έχετε την πλήρη στήριξη ανθρώπων με επιρροή. Οι σύντροφοί σας θα σας κάνουν να φανείτε ακόμη δυνατότερος από ότι είστε. Το μήνυμα είναι: Μπλέκεις με εμένα, μπλέκεις με το στρατό μου…

Η εξασφάλιση της κυριαρχίας
Καταστήστε σαφές σε όλους ότι είστε κυρίαρχος και δεν θα δεχτείτε τίποτα λιγότερο. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κονταροχτυπηθείτε με όποιον διεκδικεί τον ίδιο ρόλο, αλλά αυτά έχει η ζωή. Να είστε σίγουρος ότι αξιοποιείτε όλη τη δύναμη και επιρροή που κατέχετε, και δείξτε, όχι μόνο ότι είστε άνθρωπος της δράσης, αλλά και ηγέτης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v