Οι καλύτερες αυτοκινητοβόλτες κοντά στην Αθήνα

Από την Πάρνηθα μέχρι την Πεντέλη και από εκεί στο Σούνιο για σούπερ ηλιοβασίλεμα, δείτε τις καλύτερες βόλτες με αυτοκίνητο με… αφορμή.
Οι καλύτερες αυτοκινητοβόλτες κοντά στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα βρίσκεσαι σε δασικά τοπία που σηκώνουν ραστώνη και άραγμα στον ίσκιο ή καρτποσταλικά ηλιοβασιλέματα με φόντο την Ιστορία. Το αυτοκίνητο είναι το μέσο μας, οι προορισμοί μας αρκετοί εκτός των τειχών της πόλης και η καλοπέραση εγγυημένη.

Πάρτε καφεδάκι, φορέστε ζώνες και ακολουθήστε μας…

Στην Πάρνηθα για την Λίμνη Μπελέτσι

Δημιουργήθηκε πριν από τριάντα χρόνια, ενώ το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη κορυφή που υψώνεται πίσω της –οι φίλοι τη λένε και Λίμνη Κιθάρα, από το σχήμα της. Το βαθύτερο σημείο της είναι πέντε μέτρα, αλλά οι βουτιές δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, όπως θα σας πληροφορήσουν και οι ταμπέλες. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο είναι πανέμορφο και η φύση πανταχού παρούσα: πάπιες, αγριόπαπιες, χήνες και πανέμορφοι λευκοί κύκνοι θα σας κάνουν παρέα και θα… λιγουρεύονται τα σνακ που θα έχετε φέρει μαζί σας για πικνικ εδώ.

Για να την προσεγγίσετε θα πάρετε την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, και από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, θα στρίψετε προς Βαρυμπόμπη. Ύστερα ακολουθείτε τον δασικό δρόμο και τις ταμπέλες προς Ιπποκράτειο Πολιτεία και Αγία Τριάδα, μέσα από τον Εθνικό Δρυμό. Μετά το Κατσιμίδι, στρίβετε αριστερά στην οδό Αγίας Τριάδας, μέχρι που φτάνετε σε ένα πλάτωμα, όπου συναντάμε τη μικρή ομώνυμη εκκλησία με τις βελανιδιές και την όμορφη θέα. Μετά από λίγο, στρίβετε πάλι αριστερά στην οδό Κίρκης και έχετε φτάσει στον προορισμό σας.

Ξανά στην Πάρνηθα για το δάσος της Μόλας

Είναι τέτοια η φυσική ομορφιά αυτού του βουνού που οι αυτοκινητοβόλτες μας φέρνουν ξανά εδώ, αυτή τη φορά για το πανέμορφο δάσος της Μόλας, το οποίο συχνά αναφέρεται και ως «χώρος αναψυχής». Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού, επτά χιλιόμετρα από την Αγία Τριάδα. Έχει ένα μικρό εκκλησάκι, τον Άγιο Πέτρο, πολλές πηγές και όμορφα λιβάδια με οργανωμένους τόπους αναψυχής, στους οποίους μπορείτε να αράξετε με την παρέα ή την οικογένεια έχοντας μαζί σας τα απαραίτητα για ένα σούπερ πικνικ: νερό, σνακ και υποστρώματα για… άραγμα.

Για να φτάσετε εδώ, θα περάσετε το τελεφερίκ της Πάρνηθας και θα συνεχίσετε με το αυτοκίνητο, μέχρι να συναντήσετε την Αγία Τριάδα. Ακολουθείτε τον δρόμο δεξιά και μετά από 600 μέτρα θα κάνετε αριστερά στην διασταύρωση (δεξιά πηγαίνει για το Μον Παρνέ). Μετά από 2,8 χιλιόμετρα θα κάνετε δεξιά στη διασταύρωση και θα συνεχίσετε ευθεία, μέχρι να βρείτε τον δρόμο που πηγαίνει προς το καταφύγιο Φλαμπούρι. Συνεχίζετε ευθεία και στην επόμενη διασταύρωση (4,2 χιλιόμετρα μετά) θα πάτε δεξιά. Περνάτε τη μπάρα η οποία κλείνει μετά τη δύση του ήλιου και συνεχίζετε για άλλα 2 χιλιόμετρα μέχρι να βρείτε δεξιά το εκκλησάκι του Άγιου Πέτρου και έναν χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί σε μια διχάλα όπου και βρίσκονται οι χώροι αναψυχής. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε, ακολουθώντας τον αριστερό δρόμο και περνώντας ακόμα μια μπάρα, για να βρεθείτε σε ένα μεγάλο ξέφωτο, πιο απομονωμένο.  Από την διασταύρωση της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας (έξοδος για Πάρνηθα-Μεταμόρφωση) μέχρι τη Μόλα, ο χρόνος με το αυτοκίνητο είναι περίπου μία ώρα.

Στο Σούνιο για (τι άλλο;) το ηλιοβασίλεμα

Και φυσικά τον Ναό του Ποσειδώνα. Συνδυάζεται τέλεια με τις κυριακάτικες βουτιές μας και είναι κατά γενική ομολογία το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Αθήνας –και ένα από τα πιο φαντασμαγορικά του κόσμου. Η υπέροχη γωνία που κάνει ο ήλιος με τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα λίγο πριν βουτήξει και χαθεί στη θάλασσα είναι ίσως το πιο φωτογραφημένο σκηνικό στα περίχωρα της πόλης.

Αν πάλι δεν… ξεκουνηθείτε εγκαίρως από την παραλία για να το προλάβετε, μην ανησυχείτε: Οι παραλίες στα πέριξ του Σουνίου (τα Λεγραινά, το ΚΑΠΕ και εκείνες ακριβώς κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο) απολαμβάνουν επίσης εκπληκτική θέα στον ήλιο που βουτά στη θάλασσα.

Η απόσταση του Ναού από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 76 χιλιόμετρα, δηλαδή περί τη μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο.

Εναλλακτική διαδρομή: Το… Χάος

Μη γελάτε, έτσι λέγεται. Το Χάος είναι ένα εντυπωσιακό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 55 μέτρα. Η θεωρία λέει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής σπηλαίου που υπήρχε στην περιοχή. Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, στον οποίο μπορείτε να οδηγήσετε ή/και να περπατήσετε, αλλά και να… στρωθείτε για πικνίκ στον πευκώνα, όπου θα βρείτε χώρο αναψυχής με πηγές και τραπεζάκια του πικνίκ στη σκιά των δέντρων.  Τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου θα τον βρείτε εύκολα, ακολουθώντας από το Λαύριο τις πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο, και εν συνεχεία εκείνες που δείχνουν τον δρόμο προς Χάος και Αγία Τριάδα.

Στην Πεντέλη για την Σπηλιά του Νταβέλη

Καφεδάκι στο χέρι, άνετα παπούτσια και φύγαμε. Ανηφορίζοντας τον περιφερειακό δρόμο του βουνού, φτάνετε στην διασταύρωση που από την αριστερή μεριά οδηγεί προς το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Επιλέγετε την άλλη πλευρά, προς τα δεξιά, και φτάνετε σε έναν χωματόδρομο, που είναι το σημάδι ότι πλησιάζετε στη σπηλιά. Από εκεί, συνεχίζετε με τα πόδια, και ακολουθείτε τα σημάδια «ΣΝ» στις πέτρες μέχρι να αποκαλυφθεί μπροστά σας το μεγαλειώδες άνοιγμα της σπηλιάς, η οποία λέγεται πως αποτέλεσε το κρησφύγετο του Νταβέλη. Η τοποθεσία αυτή είναι γεμάτη θρύλους –αστικούς και… βουνίσιους – που πηγάζουν από την μυστηριώδη ενέργεια του βουνού της Πεντέλης. Ορισμένοι από αυτούς μιλούν για υπόγειες στοές που ενώνουν τα δύο εγκαταλελειμμένα εκκλησάκια στην είσοδο της σπηλιάς με το παρακείμενο μοναστήρι.

Ακόμη κι αν δεν σας γοητεύουν οι αστικοί θρύλοι, θα το κάνει η φύση και η θέα τριγύρω. Περπατήστε στα μονοπάτια στα πέριξ της σπηλιάς, και απολαύστε την υπέροχη θέα προς ολόκληρη την Αττική, μέχρι και τη θάλασσα. Όπως θα διαπιστώσετε, οι θρύλοι και η θέα της Πεντέλης φέρνει εδώ πάνω δεκάδες ανθρώπους τα σαββατοκύριακα, από οικογένειες με παιδιά, μέχρι φιλόζωους με τα ζώα τους για βόλτα ή και ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στα εντυπωσιακά βράχια με τους αλλόκοτους σχηματισμούς.

Must μετά από εδώ, μια επίσκεψη για κοψίδια στον Κρυστάλλη, στην πλατεία της Πεντέλης, ή στο εναλλακτικότερο Coupepe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης που ψήνει ασυναγώνιστη πίτσα, είτε του κλασικού τύπου (όπως τις τρώγαμε παλιά στις… ελληνικές πιτσαρίες της γειτονιάς) είτε σε δημιουργικές παραλλαγές, όπως εκείνη με το ροκφόρ και τη μαρμελάδα βατόμουρο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για λεμούριους και ουρακοτάγκους

Μπορεί μια αστική αυτοκινητοβόλτα να αποδειχθεί… άγρια; Κι όμως, στην βορειανατολική Αττική, γίνεται. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον με περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη ζώων από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Οι κροκόδειλοι συναντούν τις βίδρες, τους λεμούριους, τους ουρακοτάγκους και τα μαϊμουδάκια τα γλυκύτατα δελφίνια, σε μια περιήγηση που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες. Σημειώστε ότι τα παιδιά θα το λατρέψουν, καθώς πέρα από τα ζώα, μπορούν να εκτονωθούν και στους ειδικούς χώρους, όπως το καρουζέλ ή η γωνιά με τα διαδραστικά παιχνίδια. Η είσοδος στοιχίζει 16€ για ενήλικες και 12€ για παιδιά, ενώ υπάρχουν και ειδικές οικογενειακές προσφορές.

Περισσότερα για το Πάρκο εδώ. 

Στην Λίμνη της Βουλιαγμένης για βουτιές


Μπάνιο στη λίμνη; Γιατί όχι; Καλά κρυμμένη στα πέριξ της αθηναϊκής ριβιέρας, η λίμνη της Βουλιαγμένης αποτελεί μία πρωτότυπη εναλλακτική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό το καλοκαίρι. Εδώ, θα κολυμπήσετε στα υφάλμυρα νερά με τις υπόγειες ιαματικές πηγές, για μια αναζωογονητική εμπειρία thermal spa, θα αράξετε για καφέ ή και φαγητό στο all day bar restaurant των εγκαταστάσεων, θα χαλαρώσετε στις ξαπλώστρες του ξύλινου deck και θα εξερευνήσετε την μαγεία της φύσης. Η περιοχή διαθέτει σπάνια γεωλογική γοητεία, με επιβλητικά βράχια που κρύβουν υποβρύχιες σήραγγες, σπήλαια, αλλά και καταπράσινη βλάστηση. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται επίσης παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες, ενώ οργανώνονται δραστηριότητες όπως aqua aerobics, snorkeling και ποδηλασία στον Λόφο της Φασκομηλιάς. Ο χώρος λειτουργεί από τις 7.30 το πρωί ως τις 20.00 και η είσοδος στοιχίζει 12€ τις καθημερινές και 13€ τα Σαββατοκύριακα (τα παιδιά ως 5 ετών μπαίνουν δωρεάν, ως 12 ετών με 5,50€ και οι κάτοικοι Αττικής με 10-11€ αντίστοιχα).

Περισσότερα για τη λίμνη εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v