Μια ανοιξιάτικη βόλτα στην Πεντέλη

Όμορφες διαδρομές, ανάσες πρασίνου, μεταφυσικές εμπειρίες και λαχταριστά… κοψίδια. Μια ανοιξιάτικη βόλτα στην εξοχική και πανέμορφη Πεντέλη.
Μια ανοιξιάτικη βόλτα στην Πεντέλη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έξοχη… εξοχή, η Πεντέλη απέχει κάποια λεπτά με το αυτοκίνητο για τους κατοικούντες στα Βόρεια Προάστια – και μισή ωρίτσα από το κέντρο της πόλης – διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια βόλτα με τα όλα της: όμορφα τοπία, ανάσες πρασίνου, μίνι καταρράκτες και σούπερ επιλογές για φαγητό.

Τώρα μάλιστα που ο ανοιξιάτικος ήλιος λούζει τις πλαγιές της, μάλλον ήρθε η ώρα να ανηφορίσουμε προγραμματίζοντας μια ολοήμερη βόλτα στα highlights της.

Μεταφυσικές αναζητήσεις στη Σπηλιά του Λήσταρχου
Ανηφορίζοντας τον περιφερειακό δρόμο του βουνού, φτάνουμε στην διασταύρωση που από την αριστερή μεριά οδηγεί προς το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Επιλέγουμε την άλλη πλευρά, προς τα δεξιά, και φτάνουμε σε έναν χωματόδρομο, που είναι το σημάδι ότι πλησιάζουμε στη σπηλιά. Συνεχίζουμε με τα πόδια, και ακολουθούμε τα σημάδια «ΣΝ» στις πέτρες μέχρι να αποκαλυφθεί μπροστά μας το μεγαλειώδες άνοιγμα της σπηλιάς, η οποία λέγεται πως αποτέλεσε το κρησφύγετο του Νταβέλη.

Flickr- sivalios
Ορισμένοι από τους θρύλους που συνοδεύουν τη διάσημη σπηλιά, μιλούν για υπόγειες στοές που ενώνουν τα δύο εγκαταλελειμμένα εκκλησάκια στην είσοδο της σπηλιάς με το παρακείμενο μοναστήρι. Μιλούν επίσης για υπόγεια μονοπάτια από τη σπηλιά προς την Αθήνα και άλλες περιοχές – μεταξύ αυτών και το μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας η οποία λέγεται ότι διατηρούσε σχέσεις με τον Νταβέλη. Άλλοι κάνουν λόγο για μυστηριώδη σύμβολα σκαλισμένα στα τοιχώματα, για έναν κρυμμένο θησαυρό και για το αποτύπωμα ενός χεριού που εμφανίζεται συνεχώς σε διαφορετικά σημεία στην σπηλιά. Ώρες να έχετε και να ψάχνετε όλη την παραφιλολογία και τους θρύλους που τη συνοδεύουν.

Ακόμη όμως κι αν δεν σας γοητεύουν οι θρύλοι, θα το κάνει η φύση και η θέα τριγύρω. Περπατήστε στα μονοπάτια στα πέριξ της σπηλιάς, και απολαύστε την υπέροχη θέα προς ολόκληρη την Αττική, μέχρι και τη θάλασσα.

Flickr-Constantin Pilavios

Χαζεύοντας τα άστρα στο Αστεροσκοπείο

Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά του Σύμπαντος και να διευρύνετε τις αστρο-γνώσεις σας, το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Άνω Μεταξά και Βασ. Παύλου, Λόφος Κουφού, τηλ. 210 6131247) ανοίγει τις πύλες του στο κοινό περίπου τέσσερις φορές τον μήνα (συγκεκριμένες Παρασκευές και Κυριακές στις 20.00, στις ημερομηνίες που θα δείτε εδώ) και η είσοδος, που περιλαμβάνει παρουσίαση-ξενάγηση στον θόλο, στοιχίζει 5€. Σημειώστε ότι τα πιτσιρίκια μπορούν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση, αρκεί να είναι άνω των οκτώ ετών.

Υπεύθυνος των ξεναγήσεων είναι ο κ. Νίκος Ματσόπουλος, ο οποίος θα σας εξηγήσει τα πάντα περί αστρονομίας, παρατήρησης του σύμπαντος και των νόμων που το διέπουν, και θα ξεδιαλύνει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους που συνοδεύουν την επιστήμη και το σύμπαν. Δείτε σε παλαιότερο ρεπορτάζ την εμπειρία μας από την ξενάγηση.

Πικ νικ στον (μίνι) καταρράκτη

Ο καταρράκτης στην περιοχή Ντράφι ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα κρυμμένα αθηναϊκά μυστικά. Η λιμνούλα που σχηματίζουν τα νερά του προσφέρεται για βουτιές εφ’ όσον έχει προηγηθεί βροχόπτωση, ενώ οι όχθες της έχουν άπλετο χώρο για να απλώσετε τα καρό σας τραπεζομάντηλα και τα ταπεράκια από το σπίτι. Προσοχή όμως, για κάθε σκουπίδι που αφήνετε εκεί όταν φεύγετε, ένα σκιουράκι πεθαίνει, ενώ στην Τανζανία αυτοκτονεί μια στρουνθοκάμηλος. Πέρα από την πλάκα, φροντίστε να μαζέψετε τα σκουπίδια σας, καθώς η δημοφιλία του συγκεκριμένου σημείου στους Αθηναίους τείνει να το μετατρέψει σε σκουπιδότοπο. Τον καταρράκτη θα τον εντοπίσετε αν ακολουθήσετε με τα πόδια το μονοπάτι που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη.


Κοψίδια και φαγητό στα καλύτερα του βουνού
Ο θρυλικός Κρυστάλλης, στην πλατεία της Πεντέλης, βγάζει τραπεζάκια έξω στη λιακάδα, ενώ στα δυνατά σημεία του κρεατοφαγικού μενού του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. Αν θέλετε κάτι επί το εναλλακτικότερο, το Coupepe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης ψήνει ασυναγώνιστη πίτσα, είτε του κλασικού τύπου (όπως τις τρώγαμε παλιά στις… ελληνικές πιτσαρίες της γειτονιάς) είτε σε δημιουργικές παραλλαγές, όπως εκείνη με το ροκφόρ και τη μαρμελάδα βατόμουρο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο.

Στον Παπουτσή (Μάρκου Μπότσαρη 8, τηλ: 210 8040772), θα δοκιμάσετε σούπερ γιγαντιαίες μοσχαρίσιες μπριζόλες και εξαιρετικό T-Βone, το οποίο άνετα χορταίνει δύο άτομα. Άριστο κρέας, άριστο ψήσιμο. Οι τηγανιτές πατάτες, οι σαλάτες (χόρτα/χωριάτικη) και το τζατζίκι θα συνοδεύσουν αρμονικά το λουκούλειο γεύμα σας, ενώ ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ ανά άτομο με μπύρα ή χύμα κρασί.

Αν ψήνεστε για ψαροκατάσταση, τότε στην Λεωφόρο Πεντέλης η Νησιώττισα προτείνει κάτι από θάλασσα για… αποτοξίνωση. Στο όμορφο μπαλκόνι της ή στον εσωτερικό της χώρο θα δοκιμάσετε παραδοσιακή ψαρο-κουζίνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θαλασσομεζέδες όπως καραβιδόψυχα, γαριδάκι συμιακό, ψητή σαρδέλα, σουπιές κρασάτες, χταποδοκεφτέδες και νοστιμότατο μπαρμπουνάκι τηγανιτό ήταν μερικά από τα πιάτα που δοκιμάσαμε και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Η νησιώτισσα σερβίρει και ψάρι ημέρας, ενώ για ένα γεύμα με την… αρμύρα (χωρίς να πάρετε φρέσκο ψάρι) με μεζεδάκια και ουζάκι θα πληρώσετε περί τα 22€ ανά άτομο.

Περισσότερες επιλογές για φαγητό στην Πεντέλη θα βρείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v