Τι να κάνετε γύρω από τα χιονοδρομικά

Παίρνουμε τα βουνά και ανακαλύπτουμε τα ομορφότερα χωριουδάκια, το καλύτερο φαγητό και τα πιο ζεστά café γύρω από τα χιονοδρομικά της Ελλάδας.
Τι να κάνετε γύρω από τα χιονοδρομικά
της Ηρώς Κουνάδη

Αν περάσατε όλο τον Δεκέμβρη και τον μισό Ιανουάριο να ονειρεύεστε διαδρομές σε λευκό φόντο, σλάλομ και ζεστές σοκολάτες σε χουχουλιαστά σαλέ, αυτή είναι η στιγμή σας: Τα μισά σχεδόν χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας είναι πλέον ανοιχτά, και μας περιμένουν για βόλτες/ τούμπες/ σλάλομ/ ό,τι μπορεί ο καθένας να κάνει τέλος πάντων. Οι διαδρομές με τα πέδιλα του σκι στο φρέσκο χιόνι, βέβαια, είναι η μισή χαρά –η άλλη μισή είναι η εκδρομή και τα «παρελκόμενά» της, τα οποία συγκεντρώνουμε παρακάτω για να σας βάλουμε σε χειμωνιάτικο πειρασμό.

Στον Παρνασσό…

Οι βόλτες: Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις αντοχές σας στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 (ή σε ένα τμήμα του) που ενώνει την Αγόριανη με τους Δελφούς μέσα από μια 7ωρη, πλην ειδυλλιακή και ήπια διαδρομή. Εδώ έχουμε αναλυτικές οδηγίες για αυτήν και για άλλες, μικρότερης διάρκειας πεζοπορικές διαδρομές και εδώ προτάσεις για να αράξετε σε όμορφα χωριουδάκια και να επισκεφθείτε αξιοθέατα όσοι δεν είστε λάτρεις της πεζοπορίας.

parnassos

Το φαγητό: Ακόμα και αν μένετε στην άλλη πλευρά του Παρνασσού, αξίζει να οδηγήσετε μέχρι την Αμφίκλεια για να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά ντόπια κρέατα στη σχάρα αλλά και τις σπιτικές νοστιμιές στην ταβέρνα της Βάσως. Αν ο δρόμος σας βγάλει στην Αγόριανη, θα πιάσετε οπωσδήποτε τραπεζάκι στο Ρόδι και Κάστανο, για εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα και νόστιμα μαγειρευτά. Η ταβέρνα 1829 στην Τιθορέα σερβίρει εξαίσια τοπική κουζίνα στο υπέροχο ρουστίκ περιβάλλον της. Στην πάντα δημοφιλή Αράχωβα δύο επιλογές-εγγύηση είναι το Αρχοντικό και το Αγνάντιο, αμφότερα στον κεντρικό δρόμο, να σερβίρουν ζουμερή σχάρα και εξαιρετικά μαγειρευτά (ο κόκορας με χυλοπίτες στο Αγνάντιο έχει κλέψει την καρδιά μας).

Στο Καρπενήσι…

Οι βόλτες: Ξεκινούν σαφώς από την κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, «το μόνο επίπεδο κομμάτι της Ευρυτανίας» κατά τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, και ανηφορίζουν τα δρομάκια του Καρπενησίου τα οποία ελίσσονται ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και καμινάδες που αχνίζουν. Όταν χορτάσετε Καρπενήσι, θα οδηγήσετε μέχρι τα Φιδάκια, τους Κορυσχάδες και το Μικρό και Μεγάλο Χωριό, για να εξερευνήσετε την ορεινή Ευρυτανία στα καλύτερά της. Λεπτομέρειες για όλα τους έχουμε εδώ.

View of Karpenisi from Mt. Velouchi

Το φαγητό: Για τέλεια πολίτικη κουζίνα, γραμμή στο Μαγαζάκι του 1905 στο Βουτύρο, ενώ για ακατάσχετη κρεατοφαγία με hit σαν το αγριογούρουνο στιφάδο ή το ζυγούρι στη γάστρα η «οπωσδήποτε» διεύθυνση είναι το Χωριάτικο, στο Μικρό Χωριό. Αν δεν θέλετε να ξεμακρύνετε από το ίδιο το Καρπενήσι, ο Γεωργαλής ο Μερακλής σας έχει καλυμμένους σε ζουμερά ντόπια κρέατα –δοκιμάστε εξοχικό, κλέφτικο και οτιδήποτε στη σούβλα.

Στη Βασιλίτσα…

Οι βόλτες: Μας βάζουν πάντα σε δίλημμα, αν θα ξεκινήσουμε από τα Γρεβενά ή από τα εκπληκτικά χωριουδάκια γύρω τους. Μια βόλτα στις πλατείες και τους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης, πάντως, σίγουρα θα την κάνουμε, κυρίως για την απαραίτητη στάση για καφεδάκι και συμπάθεια στο φοβερό Fuit Art Café κοντά στο παλιό πέτρινο ρολόι – σήμα κατατεθέν της πόλης. Μετά, μπορούμε να οδηγήσουμε προς τα χωριά και τα γεφύρια τους (απαραίτητες στάσεις στη διαδρομή η Σαμαρίνα, το Σπήλαιο, ο Ζιάκας και η Κρανιά) ενώ μια επίσκεψη θα κάνουμε οπωσδήποτε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς, γύρω στα 15 χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά, για να δούμε από κοντά τα απομεινάρια ενός από τους παλαιότερους κατοίκους της Ευρώπης, του διάσημου «μαμούθ των Γρεβενών» (που δεν είναι ακριβώς μαμούθ, όπως έχουμε ξαναπεί εδώ).

Walking on the moon

Το φαγητό: Στην πρωτεύουσα των μανιταριών εν Ελλάδι δε γίνεται να μην μυηθείς στα μανιτάρια –και δε γίνεται να μην πιάσεις τραπέζι στο υπέροχο Αυλαίς στο κέντρο των Γρεβενών για να το κάνεις αυτό. Ντόπια κρέατα ψημένα με μαεστρία θα δοκιμάσετε στην Πέρδικα, στο χωριό που λέγεται Σπήλαιο, και θα τα συνοδεύσετε οπωσδήποτε με το δικό τους τσίπουρο. Σούπερ μαγειρευτά, αγριογούρουνα και αιγοπρόβατα που εκτρέφονται εκεί με βιολογικές μεθόδους θα δοκιμάσετε στην Τσούργιακα, στο χωριό Αετιά –η τηγανιά αγριογούρουνου σβησμένη με κρασί είναι στα «οπωσδήποτε».

Στα 3-5 Πηγάδια…

Οι βόλτες: Μοιράζονται ανάμεσα στη Νάουσα, που απέχει 17 χιλιόμετρα από εδώ, και τη λίγο πιο απομακρυσμένη αλλά εξίσου υπέροχη Βέροια, στα 38 χιλιόμετρα. Η χαρά του φυσιολάτρη και των πιτσιρικιών που ίσως έχετε μαζί σας είναι συγκεντρωμένη στα υπέροχα πάρκα της Νάουσας (λεπτομέρειες για τα οποία έχουμε εδώ) ενώ βουτιά στην ιστορία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική θα κάνετε στη Βέροια και την παλιά πόλη της. Απαραίτητες στάσεις τα επισκέψιμα οινοποιεία γύρω από τη Νάουσα (περισσότερα γι’ αυτά, εδώ) και βέβαια η συγκλονιστική Βεργίνα, λίγο έξω από τη Βέροια.

Old House & Landscape, Arkochori

Το φαγητό: Θεσπέσια δημιουργική κουζίνα που «πατάει» πάνω στην ελληνική παράδοση, συνοδεία εκπληκτικών ντόπιων κρασιών, στα 12 Γράδα στη Βέροια. Σούπερ τοπική κουζίνα με μικρασιατικές πινελιές στα Οινομαγειρέματα στη Νάουσα και νοστιμιές για τις οποίες αξίζει να οδηγήσετε την απόσταση ως το Αρκοχώρι (αγριογούρουνο με κάστανα και χοιρινό με αμπελόφυλλα, για να πάρετε μια ιδέα) στο Χάραμα.

Στο Καϊμακτσαλάν…

Οι βόλτες: Επικεντρώνονται κατά βάση στον γοητευτικότατο Παλιό Άγιο Αθανάσιο, το πέτρινο χωριό-μπιζουδάκι της Μακεδονίας. Δεν περιορίζονται, όμως, εκεί: Αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό χωριό της Παναγίτσας, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Αθανασίου, που εξελίσσεται σε «άντρο» εναλλακτικών δραστηριοτήτων χάρη στην πίστα moto cross και στο ανεμοδρόμιό της. Στα ριζά του βουνού, θα βρείτε τον παράδεισο των Λουτρών Ποζάρ στην λουτρόπολη της Αριδαίας, με τις υπηρεσίες σπα και τις φαντασμαγορικές φυσικές θερμοπηγές. Περισσότερες διαδρομές και χωριουδάκια για να εξερευνήσετε έχουμε εδώ.

Mount Voras (Kaimaktsalan) Ski Center view, 1700m, Greece

Το φαγητό: Τοπική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αλλά και μικρασιατικές νοστιμιές όπως μαντί και γιαουρτλού, στο Πέτρινο στο χωριό που λέγεται Παναγίτσα, και στα Καλά της Αντωνίας, στο κέντρο του Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Αν ο δρόμος σας φέρει στο Λουτράκι Αριδαίας, μια στάση αξίζει σίγουρα να κάνετε στο Παραδοσιακό, για τα λαχταριστά ντόπια κρεατικά που περιλαμβάνουν κεμπάπ, γουρουνόπουλο και κατσικάκι στο φούρνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v