Imagine the City - Αίγινα: Φαντάσου το νησί

Η ομάδα που «Φαντάζεται την Αίγινα» αλλιώς μιλά στο in2life για τις ιδέες που αλλάζουν τις πόλεις και την ζωή μας.
Imagine the City - Αίγινα: Φαντάσου το νησί
της Ηρώς Κουνάδη

«Πώς φαντάζεσαι την πόλη σου;». Μια ερώτηση τόσο απλή όσο αυτή ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν γωνιές της Ελλάδας τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσο ένα σκοτεινό δρομάκι στου Ψυρρή και η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, με φως και πολύχρωμες ιδέες. Το νεότερο μέλος του Imagine the City, η Αίγινα, ετοιμάζει αυτές τις μέρες πυρετωδώς την πρώτη δική της έκθεση αρχιτεκτονικής (και όχι μόνο) φαντασίας.

«Όλοι χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες σαν αυτές» λέει η κ. Νέλλη Σφακιανάκη, μέλος της τριανταμελούς ομάδας Aegina Rising, που διοργανώνει και επιμελείται το "Imagine the City: Αίγινα", όταν τη ρωτάω πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για ένα νησιώτικο Imagine. «Αφού ξεκίνησε το Imagine the City, είναι μια ωραία ιδέα να περάσει από όλες τις πόλεις».

Η κεντρική ομάδα του Imagine the City, που παρέχει όλο το οργανωτικό υλικό και την οποία σας συστήσαμε πριν από λίγο καιρό, συνεργάζεται με μια ομάδα σε κάθε πόλη. Η Aegina Rising ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούλιο να ετοιμάζει το Imagine the City της Αίγινας. Η πρώτη δράση της ομάδας έγινε τα Χριστούγεννα, με το δέντρο των ευχών που στήθηκε στην παλιά προβλήτα του νησιού. «Η ιδέα ήταν να συμμετέχει ο κόσμος, και πήγε καλά. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή» λέει η κ. Σφακιανάκη. Τα μπουκάλια με τις ευχές των συμμετεχόντων κρεμάστηκαν στο δέντρο, και εν συνεχεία ρίχτηκαν στη θάλασσα, λαμπυρίζοντας από τον φώσφορο με τον οποίο είχαν επενδυθεί, και πέρασαν στην απέναντι όχθη, όπου ο καθένας μπορούσε να πάρει και να διαβάσει μία ευχή.



Σχεδιάζοντας την φαντασία

Η έκθεση "Imagine the City: Αίγινα", η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές κατά κύριο λόγο ιδέες για έργα ανάπλασης και προτάσεις για την Αίγινα. «Επικοινωνήσαμε και με άλλες περιφέρειες, για να μάθουμε τι θα ήθελαν εκείνοι για τον τόπο τους» αναφέρει η κ. Σφακιανάκη. «Η ιδέα είναι ότι μαθαίνεις τις ανάγκες, τις γνωρίζεις καλά, και εν συνεχεία προσπαθείς κάτι να κάνεις: Ό,τι μπορούμε να μαζέψουμε από ιδέες θα το δώσουμε στους μελετητές που θα συμμετάσχουν. Δεν θέλουμε να έχουμε μελέτες που προϋπήρχαν, που θα βγουν από ένα συρτάρι. Όταν ξέρει κανείς τον τόπο, αφουγκράζεται καλύτερα τις ανάγκες του».



Παράλληλα με την μεγάλη κεντρική έκθεση θα πραγματοποιηθούν και πολλές ακόμα εκδηλώσεις, ομιλίες, συζητήσεις, παραστάσεις χορού, συναυλίες. «Θα είναι σαν μια μεγάλη γιορτή. Το θέμα δεν είναι να γίνει μια αρχιτεκτονική έκθεση, αλλά να «μπει» και ο κόσμος σε αυτό. Να σκεφτεί για τον τόπο του, και να πει την άποψή του. Στην ομάδα δεν είμαστε όλοι αρχιτέκτονες. Ήταν περισσότερο η ιδέα του Imagine the City που μας γοήτευσε» λέει η κ. Σφακιανάκη.

«Υπάρχει, βέβαια, πάντα το ερωτηματικό του τι θα γίνει μετά» συνεχίζει. «Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το τι απ’ όλα αυτά θα υλοποιηθεί, και με ποιον τρόπο. Σιγά σιγά, όμως. Ένα-ένα τα βήματα. Εμείς θέλουμε κατ’ αρχήν να βάλουμε την έκθεση στο κέντρο, να την δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Έχουμε ένα θεματάκι με τον χώρο στην Αίγινα. Αρχικά θέλαμε η έκθεση να στεγαστεί στο Ορφανοτροφείο του Καποδίστρια, το οποίο βάλαμε και στο λογότυπό μας –για το Imagine κάθε πόλη πρέπει να διαλέξει ένα τοπόσημο. Θέλαμε μέσα από αυτήν την κίνηση να ανοίξει η προοπτική ότι το βάζουμε στην καθημερινότητά μας. Η Εφορία Αρχαιοτήτων, όμως, είναι αρνητική». Το πιθανότερο, τελικά, σενάριο είναι η έκθεση να στεγαστεί στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, που διαθέτει και μια πολύ όμορφη αυλή για να φιλοξενεί εκδηλώσεις το καλοκαίρι.



Φαντάσου... την Αίγινα

«Η τοπική κοινωνία το χρειάζεται αυτό» απαντά η κ. Σφακιανάκη όταν τη ρωτάω αν είναι θετική μέχρι στιγμής η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημά τους. «Είμαστε μια ομάδα νέων, που δεν έχουμε εμπλακεί ποτέ με κομματικά ζητήματα, κι αυτό βοηθάει ώστε ο κόσμος να είναι λιγότερο προκατειλημμένος. Η Αίγινα έχει ιδιαίτερη κουλτούρα σαν νησί, και ο κόσμος της έχει ενδιαφέρον. Υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες που ζουν εδώ. Θα υπάρξουν, ενδεχομένως, προβλήματα και αντιδράσεις. Πάντα κάτι γίνεται και όλα τα περιμένουμε. Δεν νομίζω, όμως, ότι αυτό θα είναι εμπόδιο. Το πρώτο Imagine the City θα ανοίξει τον δρόμο για να οργανωθούν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες. Πάμε να δώσουμε κάτι, όχι να πάρουμε πιστοποίηση. Ίσως μια τέτοια αντίστοιχη έκθεση να ξαναγίνει μετά από 2-3 χρόνια, αφού αξιολογηθεί το πώς πήγε η προηγούμενη».

Στην ερώτησή μου για το πώς φαντάζεται η ίδια το νησί, τι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο, η κ. Σφακιανάκη απαντά ότι «η Αίγινα έχει ανάγκη να ανοιχτεί. Αισθάνομαι ότι είναι ένα νησί που έχει ενέργεια, η οποία όμως μένει «κλειστή», όπως υπάρχουν και πολλά κτίρια που μένουν κλειστά. Το Ορφανοτροφείο, για παράδειγμα, που είναι ένα υπέροχο κτίριο, δεν έχει βρεθεί τρόπος να ενταχθεί στην πόλη, κι αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Χώροι όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, επίσης, και η Κολώνα (σ.σ.: ο αρχαιολογικός χώρος του Ναού του Απόλλωνα, που πήρε το όνομά του από τον ένα και μοναδικό κίονα που στέκεται ως σήμερα) δεν είναι ζωντανοί. Ο κόσμος δεν τα έχει πραγματικά μέσα στη ζωή του: Μπορεί να τα έχει επισκεφθεί μια-δυο φορές, αλλά δεν τα εντάσσει, ας πούμε, στις βόλτες στην καθημερινότητά του.



»Ο κάτοικος της Αίγινας δεν έχει «ενωθεί» με αυτά τα σημεία, είναι ξεκομμένος. Μέρη όπως η Παλαιοχώρα ή ο Ναός της Αφαίας, μοιάζουν σαν να είναι μόνα τους, να στέκουν σιωπηλά και να έχουν την δική τους Ιστορία, όχι την ιστορία των κατοίκων. Όλα αυτά μπορούν να δώσουν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο στο νησί.

»Η Αίγινα έχει πολύ ωραίες βόλτες. Πόσα μέρη στον κόσμο έχουν αρχαιολογικό χώρο στον οποίο μπορείς να κολυμπήσεις; Πηγαίνεις, όμως, στην παραλία της Κολώνας, και είναι γεμάτη αποτσίγαρα και σκουπίδια. Ως άνθρωπος πρέπει να σεβαστείς και την άμμο, όχι μόνο την Κολώνα. Από εκεί και πέρα, το νησί έχει, όπως κάθε τόπος, προβλήματα στο πάρκινγκ και στην καθαριότητα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν» καταλήγει.

Σχεδιάζοντας... το μέλλον

Στα επόμενα σχέδια της ομάδας περιλαμβάνονται εκδηλώσεις και δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, στις 18 Μαΐου, αλλά και η συμμετοχή στην εθελοντική καμπάνια καθαρισμού Let’s Do It Greece http://www.letsdoitgreece.org/. Για το Imagine the City, μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει λάβει περί τις είκοσι συμμετοχές, τόσο από ντόπιους όσο και από κόσμο που δεν μένει μόνιμα στο νησί –«αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Αίγινα», όπως λέει η κ. Σφακιανάκη. Η διορία για την υποβολή των συμμετοχών έχει παραταθεί έως τις 30 Απριλίου. Όσοι πιστοί... σπεύσατε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v