Καθαρά Δευτέρα: 4 εκδρομές για να πετάξετε χαρταετό

Ταΰγετος, Λίμνη Πλαστήρα, Κόνιτσα, Αρκαδία. Γιορτάζουμε το πρώτο τριήμερο του χρόνου όπως του αξίζει: σε ειδυλλιακά τοπία, γραφικά χωριουδάκια και οικονομικούς ξενώνες σε τέσσερις αγαπημένους ελληνικούς προορισμούς.
Καθαρά Δευτέρα: 4 εκδρομές για να πετάξετε χαρταετό
της Ηρώς Κουνάδη

Το πρώτο τριήμερο του χρόνου είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι μια πρώτη… πρόβα διακοπών –ειδικά από τότε που τα απλά Σαββατοκύριακα άρχισαν να σπανίζουν, για τους περισσότερους εξ ημών– αλλά είναι και δύσκολο θέμα: Γιατί θέλουμε ένα μέρος σίγουρα οικονομικό, και με σχετικά εύκολη πρόσβαση (όσοι βρέθηκαν μαζί μας ακινητοποιημένοι επί έξι ώρες στους δρόμους λόγω του χιονιού το 2011 ξέρουν πολύ καλά τι εννοούμε) και, βέβαια, όσο πιο όμορφο γίνεται –δεν πηγαίνουμε και κάθε μέρα εκδρομή. Ζητάμε πολλά; Το βέβαιο είναι ότι τα βρίσκουμε, σε τέσσερις αγαπημένους προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Καρύταινα, Ορεινή Αρκαδία

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας «μυστικά» χωριά στην Ορεινή Αρκαδία, η Καρύταινα με το επιβλητικό φράγκικο κάστρο της, που ο νυχτερινός φωτισμός το κάνει φαντασμαγορικό, τα γραφικά σοκάκια και την… ησυχία της, είναι ο ιδανικός προορισμός για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που όλη η υπόλοιπη Αρκαδία θα «βουλιάζει» από την πολυκοσμία. Οι λάτρεις της αδρεναλίνης έχουν έναν ακόμα λόγο να την επιλέξουν: Είναι το κοντινότερο χωριό στην βάση της Trekking Hellas Αρκαδίας, στο Βλαχοράφτη, απ’ όπου ξεκινούν οι εξορμήσεις για rafting στον Λούσιο. Η τιμή είναι 50€ κατ’ άτομο, περιλαμβανομένου μεσημεριανού γεύματος.

Διαβάστε περισσότερα - Καρύταινα: Ένα χωριό που άξιζε για πέντε (χιλιάδες) 

Διαδρομή:
Περί τις τρεις ώρες, ή 220 χιλιόμετρα, από την Αθήνα. Η καλύτερη διαδρομή για να αποφύγετε τους φιδωτούς δρόμους του Μαινάλου είναι μέσω Μεγαλόπολης, από την καινούρια Εθνική Οδό Τρίπολης – Μεγαλόπολης, που μειώνει την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων στα είκοσι περίπου λεπτά. Από τη Μεγαλόπολη, η Καρύταινα απέχει μόνο είκοσι χιλιόμετρα νορμάλ οδοστρώματος.

Φαγητό: Σπιτικά μαγειρευτά (hit το κρασάτο αγριογούρουνο) και ζουμερή σχάρα, περικυκλωμένοι από κύκνους, αλεπούδες, φασιανούς, παπάκια και άλλους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, στην πανέμορφη φάρμα – εστιατόριο που λέγεται «Τα Παπάκια», περί τα δύο χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Τοπικές σπεσιαλιτέ στο Κάστρο, μέσα στο χωριό, και λαχταριστά, χειροποίητα σουβλάκια στα κάρβουνα, στην πλατεία του χωριού.

Διαμονή: Στον πέτρινο Ξενώνα Βρένθη (τηλ.: 27910 31650) στο κέντρο του χωριού, με δυνατό χαρτί την πανοραμική του θέα στο καταπράσινο τοπίο και το κάστρο, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 40€ για το δίκλινο δωμάτιο. Επίσης, στα λιτά αλλά προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Καρύταινα Rooms (τηλ.: 27910 31203) τα παράθυρα των οποίων απολαμβάνουν υπέροχη θέα στο Κάστρο και το φαράγγι του Λούσιου. Οι τιμές ξεκινούν από 35€ για το δίκλινο δωμάτιο.

Λίμνη Πλαστήρα

Τα γαλήνια νερά της λίμνης, η καταπράσινη κορνίζα τους, τα μικρά, κουκλίστικα χωριουδάκια γύρω της, οι αμέτρητες ευκαιρίες δραστηριοτήτων που καλύπτουν τα πάντα, από πεζοπορία και ιππασία μέχρι ποδήλατο βουνού και canoe kayak συνθέτουν έναν προορισμό ιδανικό τόσο για τους λάτρεις της δράσης και της περιπέτειας, όσο και για όσους θέλουν απλά να χαλαρώσουν χαζεύοντας τη λίμνη.

Οι ειδυλλιακές διαδρομές γύρω από την λίμνη, για πεζοπορία, ποδηλατάδες ή… αυτοκινητάδες είναι άπειρες. Η δική μας αγαπημένη, είναι εκείνη που συνδέει τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι καλύπτοντας εννιά χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών. Δύο χωριά που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Νεράιδα και η Καστανιά, ενώ αν επιθυμήσετε… δράση, κατευθυνθείτε προς το Μορφοβούνι για ιππασία με τα άλογα του Ιππικού Τουρισμού, ή προς τα Καλύβια Πεζούλας για ενοικίαση mountain bike.

Διαβάστε περισσότερα για τα χωριά της λίμνης και τις δραστηριότητες γύρω της, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Διαδρομή: Περί τα 325 χιλιόμετρα, ή τέσσερις ώρες από την Αθήνα, 262 χιλιόμετρα ή τρεις παρά κάτι ώρες από την Θεσσαλονίκη.

Φαγητό: Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Φαγοπότι, στα Καλύβια Πεζούλας. Σπιτικά μαγειρευτά και… σουβλιστά ντόπια κρέατα στον Κελεπούρη, στο Νεοχώρι. Νόστιμη σχάρα και μαγειρευτά στον Τσουκαλά, στον δρόμο που οδηγεί από το Κρυονέρι στην Κερασιά, αλλά και στον Κορκοταρά, στη Φυλακτή.

Διαμονή: Στον ατμοσφαιρικό ξενώνα Ονείρων Άκρη, στην Καστανιά, σε τιμές που ξεκινούν από 60€ για το δίκλινο με πρωινό. Στο ρομαντικό Αρχοντικό Ζακόνι, στο Νεοχώρι, σε τιμές που κυμαίνονται στα 80€ το δίκλινο με πρωινό –κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ. Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενοδοχείου Όραμα, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 55€ για το δίκλινο με πρωινό και θέα στη λίμνη (κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ).

Στα χωριά του Ταΰγετου

Ο Ταΰγετος είναι –κατά την ταπεινή μας άποψη– το ομορφότερο βουνό της Ελλάδας. Την άνοιξη, μάλιστα, βρίσκεται στα καλύτερά του: Καταπράσινα φαράγγια, τρεχούμενα νερά, μυστικά γραφικά χωριουδάκια και ειδυλλιακά μονοπάτια που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Ένα από τα καλύτερα και ευκολότερα, ακόμη και αν είστε υπερ-αρχάριοι, μονοπάτια είναι εκείνο που ξεκινά από την πηγή Μαγγανιάρη και σκαρφαλώνει μέχρι την κορυφή Προφήτης Ηλίας, στα 2.047 μέτρα –ή μέχρι όπου αντέχετε. Στα μέσα περίπου της διαδρομής αυτής, βρίσκεται το Καταφύγιο του Ταΰγετου, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Η διαδρομή από την πηγή Μαγγανιάρη έως το καταφύγιο διαρκεί περί τις δύο ώρες. Για να κανονίσετε τη διαμονή σας στο καταφύγιο, αλλά και για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΣ Σπάρτης, στο τηλέφωνο 27310 22574.

Αν, πάλι, προτιμάτε να βασιστείτε σε κάποιο από τα up-and-coming χωριουδάκια του Ταΰγετου και να οργανώσετε τις διαδρομές σας από εκεί, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην γραφική Παλαιοπαναγιά και το μικρούλι Ξηροκάμπι: και τα δύο ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, και τη μοναδική τους θέα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού. Οι λάτρεις της Ιστορίας, βέβαια, δεν θα πρέπει να παραλείψουν και τις βόλτες στην επίσης πανέμορφη αυτήν την εποχή Καστροπολιτεία του Μυστρά

Διαβάστε περισσότερα: Ταΰγετος: Παραμύθι σε τρεις πράξεις και Μυστράς: Τα μυστικά του κάστρου 

Διαδρομή:
Περίπου τρεις ώρες, ή 250 χιλιόμετρα, από την Αθήνα.

Φαγητό: Το εστιατόριο Τόριζα, στον ομώνυμο οικισμό, σερβίρει σπιτικά μαγειρευτά και τοπική κουζίνα: Δοκιμάστε οπωσδήποτε το παστό χοιρινό που οι ντόπιοι ονομάζουν σύγκλινο, και τον κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες. Εξαιρετική σπιτική κουζίνα (hit το γουρουνόπουλο με πατάτες στον φούρνο) σε τεράστιες μερίδες σερβίρει και το μεζεδοπωλείο Το Ελληνικόν στην πλατεία του Ξηροκαμπίου. Σπιτική κουζίνα και τοπικές νοστιμιές, με υπέροχη θέα στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, θα απολαύσετε στα Χρώματα, στα Πικουλιάνικα. Κορυφαία τοπική κουζίνα (μοσχαράκι με πορτοκάλι, σύγκλινο Μάνης και χορτοπιτάκια με σπιτική ζύμη) με φανταστική θέα στις κορυφές του Ταΰγετου, στο ταβερνάκι του Ξενώνα Φάρις.

Διαμονή: Στα όμορφα δωμάτια του προαναφερθέντος Ξενώνα Φάρις, που απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο καταπράσινο τοπίο γύρω τους. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 70€ το δίκλινο με πρωινό –κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ. Στον όμορφο, όσο και low budget, Ξενώνα Ρούγα, στην κουκλίστικη και σχεδόν εγκαταλελειμμένη Κουμουστά. Το δίκλινο κοστίζει 40€ και η διαμονή σας εδώ θα είναι εμπειρία. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Στα υπέροχα, πολυτελή δωμάτια του Ilaeira Mountain Resort στην Παλαιοπαναγιά, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 90€ για το δίκλινο με πρωινό –κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Κόνιτσα

Είναι η ιδανική βάση για να εξορμήσετε στο Δυτικό Ζαγόρι, να ανακαλύψετε τα ανεξερεύνητα –και πιο αυθεντικά ηπειρώτικα– Μαστοροχώρια, να επιδοθείτε σε ανελέητο rafting και ατελείωτες διαδρομές γύρω από τα ποτάμια της (τον Αώο και τον Βοϊδομάτη) ή απλώς να… αράξετε και να χαζεύετε την παλιά της πόλη και τα λιθόκτιστα σοκάκια της. Είναι, επίσης, η απόλυτη low budget επιλογή τις περιόδους που τα Ζαγοροχώρια δίπλα της πλημμυρίζουν από κόσμο που ανεβάζει τις τιμές. Προσθέστε σε όλα αυτά την εύκολη πρόσβαση (χωρίς δρόμους με φουρκέτες και αλλεπάλληλες στροφές) από την Εγνατία και την συγκλονιστική ηπειρώτικη κουζίνα της, και δεν έχετε κανένα λόγο να το σκέφτεστε ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα - Κόνιτσα: Στα καλντερίμια της Ηπείρου

Διαδρομή: Πέντε περίπου ώρες, ή 502 χιλιόμετρα από την Αθήνα, τρεις-παρά-κάτι ώρες ή 300 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Αν έρχεστε από την Αθήνα, εμείς προτείνουμε την διαδρομή από τον Μπράλο-Μετέωρα-Κατάρα-Εγνατία-Γιάννενα, που είναι μεν μεγαλύτερη χιλιομετρικά από την εναλλακτική του Ρίο-Αντίρριο, αλλά πολύ πιο ξεκούραστη, και σε μακράν καλύτερους δρόμους.

Διαμονή: Μία από τις καλύτερες επιλογές στην Κόνιτσα είναι το Hamko (70€ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό – κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ). Κορυφαίο στη λίστα των low budget επιλογών έρχεται το Gefyri (53€ το δίκλινο, συν 8€ επιπλέον κατ’ άτομο προαιρετικά για πρωινό - κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ). Ενδιαφέρουσες, επίσης low budget, προτάσεις είναι και οι ξενώνες Gerakofolia (35€ το studio δύο ατόμων – κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ) και Το Τζάκι (36€ το δίκλινο – κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ).

Φαγητό: Εξαιρετικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο Καπνισμένο Τσουκάλι, στην Κόνιτσα, και στο Μπουραζάνι –μη χάσετε το αγριογούρουνο και την ολόφρεσκη ποταμίσια πέστροφα– στο ομώνυμο χωριό, περί τα δέκα χιλιόμετρα από την Κόνιτσα προς τα αλβανικά σύνορα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v