Τοποθετημένο στην άκρη της Λακωνίας, κρυμμένο πίσω από γιγάντιους βράχους και βαθιά φαράγγια, το Κυπαρίσσι προσφέρεται για αυθεντικές ελληνικές διακοπές, μακριά από οτιδήποτε αστικό και… κουραστικό.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Έλενας Μπούλια
Βούτηξε ο Πάρνωνας τα πόδια του στο Μυρτώο πέλαγος και φύτρωσε ένα Κυπαρίσσι! Ο λόγος για το πανέμορφο, παραθαλάσσιο και εντελώς απομονωμένο χωριό του Νομού Λακωνίας, τον κόλπο του οποίου ουκ ολίγοι celebrities και επιχειρηματίες (βλέπε: Νταϊάνα και Ντόντι ή ζεύγος Μπους) έχουν κατά καιρούς επιλέξει για διακοπές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Κάτι ήξεραν. Η πρόσβαση στο χωριό δεν είναι εύκολη. Η διαδρομή από Αθήνα διαρκεί 4μιση ώρες και περνά από Κόρινθο-Τρίπολη-Σπαρτή-Γεράκι-Άγιο Δημήτριο-Κυπαρίσσι. Ο δρόμος από ένα σημείο και μετά είναι στενός, με μεγάλους βράχους να κόβουν την ορατότητα και επιβλητικά φαράγγια. Φτάνοντας, όμως, στη Βρύση, τον άνω οικισμό του Κυπαρισσιού, και αντικρίζοντας την θάλασσα τα ξεχνάς όλα. Χαλάλι και η διαδρομή και κούραση. Το Κυπαρίσσι, με τα γραφικότατα σπιτάκια του, τις φιλόξενες αυλές και τα στενά δρομάκια ανοίγει την αγκαλιά του για να σε υποδεχθεί. Τώρα ξεκινούν οι διακοπές…
Παραλίες
Ανάμεσα σε τρεις καταγάλανες αμμουδιές έχει να επιλέξει ο επισκέπτης στο χωριό. Οι δυο απ' αυτές, η Μεγάλη και η Μικρή Άμμος με το μικρό, άσπρο βότσαλο, βρίσκονται στον οικισμό της Παραλίας, ενώ η τρίτη, αυτή της Αγίας Κυριακής, απέχει 2 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία, με ζεστά και ήσυχα νερά, από την οποία απολαμβάνει κανείς την θέα στο χωριό και στο πέλαγος. Πίσω από την παραλία αυτή βρίσκεται και ένα σπήλαιο, το Θύννι, με τα ζεστά, ρηχά νερά, στο οποίο -σύμφωνα με τους ντόπιους- γεννούν τα εποχιακά ψάρια, π.χ. τα μαγιάτικα.
Το κεντρικό λιμάνι του Κυπαρισσιού βρίσκεται στην Παραλία. Εκεί δένουν κότερα και σκάφη την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Ωστόσο, όταν έχει «καιρό», κατευθύνονται προς το πιο απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την παραλία της Αγίας Κυριακής.
Βόλτες – αξιοθέατα Η ιστορία του χωριού μετρά πολλούς αιώνες. Κατά την αρχαιότητα το Κυπαρίσσι ονομαζόταν «Κύφαντα», λόγω της μορφολογίας της περιοχής, με τις απότομες χαράδρες και τις καμπύλες βουνών και λόφων (κύφος = κύρτωμα). Η ονομασία Κυπαρίσσι επικράτησε κατά την Βυζαντινή περίοδο και η ετυμολογία της εμφανίζει δύο εκδοχές: Είτε προέρχεται από τον μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, τον Κυπαρίσση, είτε από την εξέλιξη της λέξης Κυπαρισσία, της κωμόπολης του νομού Μεσσηνίας.
Αξιοθέατα που έχουν απομείνει από εκείνα τα χρόνια αποτελούν αναμφίβολα το Ασκληπιείο, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, και η αρχαία πόλη των Κυφάντων, σημερινή Παλαιοχώρα, στην πλαγιά του βουνού. Θρησκευτικού ενδιαφέροντος σημεία αποτελούν η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, στη Βρύση (χτίστηκε το 1893) και η Αγία Τριάδα, στην Παραλία (χτίστηκε το 1883), ενώ και το σχολείο του Κυπαρισσίου αποτελεί ενδιαφέρον αξιοθέατο, αφού χτίστηκε στις αρχές του 1900 και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς.
Κατά τα άλλα, η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορικές εκδρομές και περιπάτους, τόσο παραθαλάσσιους, όπως η βόλτα προς το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου, όσο και ορεινούς, μέσα στα δάση και σε παρθένα φυσικά τοπία. Αν πάλι θέλετε να «βολτάρετε» με το αυτοκίνητο, μία διαδρομή που αξίζει είναι αυτή προς το ορεινό χωριό Κρεμαστή, πνιγμένο στα έλατα, με τα εξαιρετικά ταβερνάκια στα οποία θα δοκιμάσετε πρωτότυπα τοπικά πιάτα.
Φαγητό – ποτό Για φαγητό στην Παραλία του Κυπαρισσίου προτείνουμε την ταβέρνα «Τροκαντερό», στην οποία θα απολαύσετε φαγητά της ώρας, μαγειρευτά αλλά και φρέσκα ψάρια. Αν, πάλι, λαχταράτε σουβλάκια και ψητά της ώρας κατευθυνθείτε στο καινούργιο σουβλατζίδικο «Καμάρες».
Για τον καφέ ή το ποτό σας, μέχρι αργά το βράδυ, ομορφότερη θέα προσφέρει ο «Μώλος», πάνω στο κεντρικό λιμάνι της Παραλίας.
Διαμονή Για την διαμονή σας στο χωριό έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε περιποιημένα ενοικιαζόμενα καταλύμματα της Παραλίας, με αρκετά χαμηλές τιμές. Ένα από αυτά είναι το Μυρτώο, ακριβώς πάνω στη μεγάλη αμμουδιά, και με μαγευτική θέα στην θάλασσα από όλα τα δωμάτια. Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα, κλιματισμό και τηλεόραση και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ (δεν περιλαμβάνεται πρωινό).
Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο Παραλιακό, στο οποίο θα βρείτε δωμάτια για δύο έως τέσσερα άτομα, με κλιματισμό, τηλεόραση, μπαλκόνι και θέα στην θάλασσα (τα περισσότερα). Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 30 έως 60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού μπουφέ από ντόπια και χειροποίητα κυρίως προϊόντα.