4 νησιά για να… αποχαιρετίσετε την Άνοιξη

Ένα νησί δεν φέρνει την Άνοιξη. Τέσσερα όμως, όχι απλώς την φέρνουν, αλλά την αποχαιρετούν, εγκαινιάζοντας το Καλοκαίρι μας και φιλοξενώντας τις πρώτες παγωμένες βουτιές, τις πρώτες βόλτες στα καλντερίμια τους, τα πρώτα μαγιάτικα ηλιοβασιλέματα με φόντο το Αιγαίο.
4 νησιά για να… αποχαιρετίσετε την Άνοιξη
του Γιώργου Κόκουβα

Θα σχηματιστεί κυβέρνηση; Θα βγούμε από το ευρώ; Θα συνεργαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί; Θα μας τρίξει τα δόντια η Άγκελα; Δυστυχώς, τα ερωτήματα και τα διλήμματα της πολιτικής επικαιρότητας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν σύντομα. Μπορούμε όμως να τα βάλουμε σε μια τσάντα και για ένα σαββατοκύριακο να τα μεταφέρουμε αλλού.

Όπως στον ειδυλλιακό λόφο της Παληαχώρας ή για ουζάκι στην Πέρδικα της Αίγινας. Στα κατάλευκα καλντερίμια στην Άνω Σύρο ή στα σοκάκια της Ύδρας. Στα ιστορικά μονοπάτια των Σπετσών ή στα κρυστάλλινα νερά της Μονής για τις πρώτες μας βουτιές. Το in2life παίρνει τα προβλήματα της καθημερινότητας, και για λίγο τα μεταφέρει κάπου που μπορούμε να τα διαχειριστούμε με πιο καθαρό μυαλό: Σε τέσσερα νησιά που τους πάει πολύ η Άνοιξη και αποτελούν το ιδανικό προοίμιο ενός ελληνικού καλοκαιριού. 

*Αίγινα

Το δυνατό χαρτί του Αργοσαρωνικού δεν είναι οι παραλίες των νησιών του. Ίσως γι’ αυτό να συγχωρούμε στην Αίγινα την έλλειψη συγκλονιστικών παραλιών, και να την τιμάμε με το παραπάνω την Άνοιξη, τώρα που ούτως ή άλλως διστάζουμε ακόμα να βρέξουμε τα μαγιό. 

Προτιμάμε, αντ’ αυτού, να προχωρήσουμε στην αρχοντική περαντζάδα του λιμανιού της χώρας, να καταβροχθίσουμε φρέσκο ψάρι στην μικρή αλλά θαυματουργή Πέρδικα, να ανηφορίσουμε στον λόφο της Παληαχώρας, στον δρόμο προς την Αγία Μαρίνα, με τις δεκάδες εγκαταλελειμμένες εκκλησίες και τα υπαίθρια τραπεζάκια που προσκαλούν για πικνίκ και χάζι, και τέλος, να φτάσουμε μέχρι τον υπέροχο Ναό της Αφαίας, έναν από τους πλέον καλοδιατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, που αποτελεί μάλιστα μία εκ των κορυφών του «Ιερού Τριγώνου» - οι άλλες σηματοδοτούνται από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Παρθενώνα. 

Για όσους βιάζονται να φέρουν το καλοκαίρι, την πρώτη σας βουτιά διεκδικούν η «low profile» παραλία του Κλειδιού στον δρόμο προς την Πέρδικα και τα κρυστάλλινα νερά της Μονής, στην οποία θα φτάσετε με καραβάκι από το ίδιο ψαροχώρι. Extra bonus για το νησί, η μικρή απόσταση από τον Πειραιά, και η δυνατότητα να ανεβείτε στο ferry boat με το ποδήλατο δωρεάν, για να επιδοθείτε σε νησιώτικες ποδηλατάδες τώρα που ο ήλιος δεν είναι καυτός.

Πού να φάτε: Φρέσκους ψαρομεζέδες στον Σκοτάδη, στο λιμάνι της Αίγινας, θαλασσινά με την θάλασσα της Πέρδικας να σκάει κάτω από τα πόδια σας στον Αντώνη, και σπιτικά μαγειρευτά στον Βατζούλια στον Ασώματο (μόνο Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), όλα «μερακλίδικα» και οικονομικά.

Πού να μείνετε: Στο Αιγινήτικο Αρχοντικό, στην χώρα της πόλης, όπου η κυρία Ρένα θα φροντίσει για την ευχάριστη διαμονή σας σε ένα από τα ιστορικότερα κτίρια του νησιού. Στα μικρά αλλά πεντακάθαρα δωμάτια του Electra Pension κοντά στο λιμάνι, με τον πανέμορφο κήπο (από 45€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). 

*Ύδρα

Λιγότερες από δύο ώρες γαλάζιου από τον Πειραιά και το σκηνικό μεταμορφώνεται. Τα αυτοκίνητα και κάθε λογής τροχοφόρα αντικαθιστούνται από γαϊδουράκια, το γκρίζο μπετόν δίνει τη θέση του σε αρχοντικά και οι λεωφόροι γίνονται πλακόστρωτα σοκάκια με νησιωτική αύρα. 

Περάστε από το λιμάνι με τα κανόνια και τους προμαχώνες, εξερευνήστε τα μικρά καλντερίμια και τις πεζοπορικές διαδρομές στη φύση προς την παραλία Καμίνι, και δείτε το ηλιοβασίλεμα από το café της Κοντυλένιας στην ίδια διαδρομή. Απερίσπαστη θέα μπορείτε να απολαύσετε στην Μονή του Προφήτη Ηλία, θαυμάζοντας το πολύχρωμο δάσος τριγύρω. 

Πού να φάτε: Στην Ψαροπούλα στο λιμάνι, που είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για φρέσκο ψάρι στην περιοχή. Στο Παραδοσιακό, σε ένα από τα πιο όμορφα καλντερίμια στο κέντρο της Ύδρας, με μεγάλη ποικιλία σε ουζομεζέδες, κύρια πιάτα αλλά και γλυκά. Στην Μαρίνα στην παραλία του Βλυχού, σε ένα σκηνικό «από τα παλιά», για φρέσκο ψάρι και μερακλίδικες παραδοσιακές σαλάτες. Σε όλα τα παραπάνω, οι τιμές κυμαίνονται περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Πού να μείνετε: Στο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακό αρχοντικό της Μιράντας, 100 μέτρα από το λιμάνι (80€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στην Υδρούσα με τα λιτά παραδοσιακά δωμάτια και την πανέμορφη αυλή, επίσης πολύ κοντά στο λιμάνι (65€ για το δίκλινο δωμάτιο). 

*Σύρος

Μπορεί να είναι εξίσου αδικημένη από άποψη παραλιών, αλλά ό,τι της λείπει σε εξωτική ακτή, το αναπληρώνει σε αρχοντιά: Τα όμορφα σπίτια, ο τεράστιος ναός του Αγίου Νικολάου, το πιο αναγνωρίσιμο δημαρχείο του Αιγαίου και η γλυκιά «φασαρία» της Ερμούπολης γεμίζουν τη μέρα, ενώ τα ανηφορικά καλντερίμια της Άνω Σύρου με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και το κυκλαδίτικο χρώμα υπόσχονται βράδια με ασύγκριτη αιγαιοπελαγίτικη θέα και μεζέδες στα ταβερνάκια της. 

Οι πιο… εξασκημένοι, αφού περάσουν από δρομάκια που μυρίζουν βασιλικό και πλημμυρίζουν από παρέες που ρεμβάζουν, θα ανεβούν τα 1.000 σκαλιά για να φτάσουν στην κορυφή του λόφου και να χορτάσουν γαλάζιο. Οι ακόμα πιο τολμηροί, θα αψηφήσουν την θερμοκρασία του νερού και θα βουτήξουν στον Μέγα Γυαλό ή στον όμορφο ορμίσκο της Βάρης.

Πού να φάτε: Σε οποιαδήποτε από τις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες της περιοχής Κίνι, για φρέσκο ψάρι που… σπαρταράει. Για ούζο και μεζεδάκι, μην παραλείψετε μια βόλτα από τον Λίλη, το ταβερνάκι όπου έπαιζε κάποτε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Στην Χρούσσα της Ερμούπολης για ελληνική κουζίνα και στο Αμβύξ στο λιμάνι για ιταλικά εδέσματα.

Πού να μείνετε: Στο απομονωμένο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ερμούπολη, ειδυλλιακό Dolphin Bay Hotel, που προσφέρει ευρύχωρα δωμάτια με όλες τις ανέσεις (70€ για το δίκλινο δωμάτιο), στο οικογενειακό πρόσφατα ανακαινισμένο Benois στην περιοχή του Γαλησσά, λίγα βήματα από την παραλία (45€  για το δίκλινο δωμάτιο) ή στο Pefkakia Park στην Ερμούπολη, που συνδυάζει θέα στο πάρκο και εγγύτητα στο λιμάνι και την νυχτερινή ζωή (42€ για το δίκλινο δωμάτιο). 

*Σπέτσες

Άλλος ένας παράδεισος από όπου έχει εξοριστεί ο θόρυβος των αυτοκινήτων μάς υποδέχεται με τα καπετανόσπιτά του να στέκουν περήφανα στο νέο λιμάνι, με τις κεραμιδοσκεπές και τα πετρόχτιστα σπιτάκια να δεσπόζουν στο παλιό, και με τα κανόνια της πλατείας κοντά στο άγαλμα της Μπουμπουλίνας, της μεγάλης μορφής της σπετσιώτικης Ιστορίας που έγραψε εδώ τον δικό της θρύλο. 

Αφού πάρετε «επαναστατικά» μαθήματα Ιστορίας στο Μουσείο των Σπετσών και στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, περιπλανηθείτε στην παραλιακή περαντζάδα και στα στενά δρομάκια πίσω από αυτή. Οι ολάνθιστες αυλές θα βρίσκονται εκεί, έτοιμες να στρώσουν άλλη μια πολύχρωμη ευωδιαστή ανάμνηση για να αρχίσετε το καλοκαίρι σας, ενώ από τα ξωκλήσια μέχρι τα καρνάγια και το μοσχοβολιστό πευκόδασος στην ενδοχώρα, όλες οι τοποθεσίες του νησιού έχουν ιδιαίτερη προσωπικότητα και αξίζουν την βόλτα και την μνήμη της φωτογραφικής σας μηχανής. 

Σημειώστε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους να τριγυρίσετε τις ομορφιές του μικρού νησιού είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο από την Ντάπια, το νέο λιμάνι και να… κάνετε πετάλι. Για το παραλιακό sightseeing και τις πρώτες γεύσεις από αλμύρα στα πόδια, περάστε από την αμμουδιά των Αγίων Αναργύρων και την περιβόητη Σπηλιά του Μπεκίρη για νερό από την πηγή ή τον πιο «mainstream» Άγιο Μάμα.

Πού να φάτε: Φρέσκο ψάρι και νόστιμους μεζέδες στον Ταρσανά στο παλιό λιμάνι και στο μεζεδοπωλείο Ορλώφ. Για κρεατικά και σχάρα που θα την μυρίσετε από μακριά, πιάστε τραπέζι στου Στέλιου – για όλες τις παραπάνω επιλογές υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Πού να μείνετε: Στα πολυτελή δωμάτια των παραδοσιακών κατοικιών Thimaras στα Κοκκινάρια, μέσα σε έναν κήπο με φοινικιές και ανθισμένα παρτέρια, και όλες τις ανέσεις, κουζίνας και πισίνας περιλαμβανομένων (55€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα λιτά δωμάτια του Yachting Club Inn με τον όμορφο κήπο και την θέα στη θάλασσα, που απέχει μόλις 60 μέτρα (από 43€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα μικρά αλλά περιποιημένα δωμάτια της Τώνιας στον Άγιο Νικόλαο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το παλιό λιμάνι σε μια ήσυχη περιοχή (70€ για το δίκλινο δωμάτιο).  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v