Βουτιά και γεύση: 3 εκδρομές… δίπλα μας

Δύο παραλίες της αττικής ακτογραμμής και ένα… κοντινό διακοπονήσι κάνουν δυνατά τα σχεδόν αδύνατα: και υπέροχα νερά, και γραφικά ταβερνάκια, και χωρίς να βγούμε εκτός προϋπολογισμού, και το πολύ μια ώρα μακριά από το σπίτι μας.
Βουτιά και γεύση: 3 εκδρομές… δίπλα μας
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι, ξέρουμε. Η παραλιακή έχει κίνηση, οι παραλίες είναι πήχτρα, και λεφτά δεν υπάρχουν. Από την άλλη, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε νωρίς, να πιάσετε έγκαιρα μια θέση στον ίσκιο –ή στον ήλιο, αν έχετε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα αντηλιακά– και να επιλέξετε σωστά τα καλύτερα και οικονομικότερα ταβερνάκια για το μεσημεριανό… ή το βραδινό σας, αναλόγως πόσες ώρες θα κολλήσετε στην παραλία.

Αν εξακολουθείτε να διαβάζετε κατσουφιασμένοι, βρείτε έναν κάτοικο κεντροδυτικής Ευρώπης και δοκιμάστε να του εξηγήσετε γιατί δεν πάτε στην παραλία που απέχει μία ώρα οδήγησης από το κατώφλι του σπιτιού σας. Η ζήλια στο βλέμμα του ίσως σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Το Θυμάρι και η Παλαιά Φώκαια
 
Το Θυμάρι είναι μια από τις κοντινότερες «μακρινές» παραλίες, με αποτέλεσμα να τηρείται μεν η σύμβαση «περισσότερη οδήγηση – καλύτερη παραλία» που ισχύει γενικώς στην αττική ακτογραμμή, αλλά και να μην χρειάζεται να περάσετε τρεις ώρες στην κίνηση της Παραλιακής για να την προσεγγίσετε.

Από το πλάτωμα όπου αφήνετε το αυτοκίνητο, αγναντεύετε τη θάλασσα και… διαλέγετε παραλία: υπάρχει ένας μικρός, βοτσαλωτός κολπίσκος στα αριστερά σας και μια μεγάλη αμμουδιά στα δεξιά. Κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένια άμμος συνηγορούν υπέρ της δεύτερης. Προσοχή στα βραχάκια μέσα στο νερό.

Κι όταν πεινάσετε: Θα πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, και θα κάνετε στάση στην Παλαιά Φώκαια, στο πρώτο ταβερνάκι που θα συναντήσετε, την Γαλήνη. Μην σας τρομάζει η «τουριστική» εικόνα των ουζερί στη σειρά. Τα φρέσκα καλαμαράκια είναι από τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει, οι πατάτες φρεσκοτηγανισμένες, τα τραπεζάκια δίπλα στο κύμα αγναντεύουν το ηλιοβασίλεμα και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά με τίποτα τα 20€ το άτομο.

Η Ψάθα και το ταβερνάκι του Σακελλάρη

Η Ψάθα, σχεδόν δίπλα στο Αλεποχώρι, είναι μια από τις πλέον απομακρυσμένες παραλίες της Αττικής, καθώς απέχει περί τα 66 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Είναι, επίσης, μία από τις μεγαλύτερες, τις πιο… δροσιστικές –τα νερά είναι, μυστηριωδώς, σχεδόν πάντα παγωμένα– και μία από τις ομορφότερες, με μεγάλα, ολόλευκα βότσαλα μέσα κι έξω από το νερό, κι ένα υπέροχο πευκοδάσος για κορνίζα. Η πλευρά που φιλοξενεί τα ταβερνάκια της κατοικείται από γλυκύτατες πάπιες και γλάρους, που βουτούν και κολυμπούν προσφέροντας δωρεάν θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Κι όταν πεινάσετε: Θα πιάσετε τραπέζι στο ταβερνάκι του Σακελλάρη, το τελευταίο της σχετικής σειράς, κάτω από τις ψάθες και δίπλα στο κύμα. Μπλε καρέκλες και γλαστράκια με βασιλικό στολίζουν τα τραπέζια, ουζοποικιλίες και ολόφρεσκα θαλασσινά ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Υπολογίστε περί τα 20-25€ το άτομο.

Κι αν βαριέστε να οδηγείτε…

Το Αγκίστρι απέχει μόλις μιάμιση ώρα με το ferry boat (και 21€ μετ’ επιστροφής) ή 50 λεπτά (και 27€ μετ’ επιστροφής) με το flying dolphin από τον Πειραιά, κι είναι ό,τι κοντινότερο σε εξωτικές παραλίες έχει να επιδείξει ο Σαρωνικός. Μια καλή ιδέα είναι να φορτώσετε τα ποδήλατα στο ferry boat (η μεταφορά τους είναι δωρεάν) και να διασχίσετε το πευκοδάσος της ενδοχώρας, καταλήγοντας, μετά από 10-15 λεπτά στη Μικρή ή τη Μεγάλη Δραγονέρα. Η πρώτη είναι βοτσαλωτή και εντελώς απαλλαγμένη από οποιαδήποτε «αξιοποίηση», η δεύτερη είναι αμμουδερή με beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Και στις δύο, όπως και στην λίγο πιο απομακρυσμένη Απόνησο, τα πεύκα φτάνουν σχεδόν ως το κύμα.

Εναλλακτικά, αν δεν είστε σε mood για ποδηλατάδες, θα βουτήξετε στη μικρούλα, βοτσαλωτή παραλία της Σκληρής, 5-10 λεπτά με τα πόδια από τη Σκάλα, όπου σας αφήνει το ferry boat, ή στην μεγαλύτερη, και σαφώς εξωτικότερη παραλία-σταρ του νησιού, που λέγεται Χαλικιάδα. Διαβάστε λεπτομέρειες για όλες τις παραλίες και τις διαδρομές του νησιού σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Κι όταν πεινάσετε: Πιάστε θέση στο μπαλκονάκι της Αλκυόνης, για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες συνοδεία του απαραίτητου ούζου, με θέα στα καταγάλανα νερά της Σκληρής (tip: μη χάσετε την σπιτική μανιταρόπιττα). Αν φτάσετε στην Απόνησο, ή μια από τις Δραγονέρες, και αντέχετε λίγο πετάλι ακόμα, εξαιρετική επιλογή αποτελεί το ένα και μοναδικό ταβερνάκι στα Λιμενάρια, που σερβίρει φρεσκότατα θαλασσινά, αλλά και κάποιες επιλογές σε σχάρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v