25η Μαρτίου: Extreme ιδέες για το τριήμερο

Rafting στον Λούσιο, mountain bike στην Αρχαία Ολυμπία, κανό στη Λίμνη Πλαστήρα, διάσχιση φαραγγιού στον Κίσσαβο. Και πολλές ακόμα ιδέες για να συνδυάσετε την τριήμερη επιστροφή στη φύση με λίγη δράση, το πρώτο ανοιξιάτικο τριήμερο.
25η Μαρτίου: Extreme ιδέες για το τριήμερο
της Ηρώς Κουνάδη 

Αν ο χειμώνας φαίνεται υπέροχος από το παράθυρο ενός «χουχουλιάρικου» δωματίου, που ζεσταίνεται από ένα τζάκι, η άνοιξη είναι ωραιότερη όταν την κοιτάζεις μέσα από ένα δάσος. Γι’ αυτό κι εμείς απαρνιόμαστε για λίγο το άραγμα σε παραδοσιακά καφενεδάκια και τις χαλαρές βόλτες στα καλντερίμια του χωριού, κι αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ανοιξιάτικου τριημέρου σε δραστηριότητες που συνδυάζουν –λιγότερη ή περισσότερη– δράση με φαντασμαγορικά, ανοιξιάτικα τοπία.

Rafting στον Λούσιο

Λούσιο και Αλφειό, για την ακρίβεια: αυτή είναι η ωραιότερη –και δημοφιλέστερη– διαδρομή. Καταπράσινα τοπία, συναρπαστικά περάσματα, φαντασμαγορική διαδρομή που δεν θα μπορούσατε να κάνετε με τα πόδια και μέτριος βαθμός δυσκολίας, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να τον απολαύσουν και οι αρχάριοι. Αγνοήστε τους τρομακτικούς θρύλους που έχει γεννήσει το όνομά του από την αρχαιότητα ως τον 21ο αιώνα, και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να γνωρίσετε εκ των έσω την Ορεινή Αρκαδία.

Πού αλλού; Στον Βοϊδομάτη, στο φαράγγι του Βίκου, στον Άραχθο, στα Τζουμέρκα, στον Εύηνο, στην Ορεινή Ναυπακτία. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις διαδρομές, τις εταιρείες που τις διοργανώνουν και προτάσεις για τη διαμονή και τις βόλτες σας τριγύρω, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Πού θα απευθυνθείτε: Στην Trekking Hellas, την Ανάδραση, την Eco Action ή την Alpin Club.

Πόσο θα σας κοστίσει: Το rafting κυμαίνεται στα 50 ευρώ κατ’ άτομο, εξοπλισμού και μεσημεριανού γεύματος περιλαμβανομένων. Οι τιμές διαφέρουν ελάχιστα από εταιρεία σε εταιρεία. Το κόστος διανυκτέρευσης εξαρτάται πολύ από το χωριό της Αρκαδίας στο οποίο θα επιλέξετε να μείνετε. Τα λιγότερο δημοφιλή χωριά, όπως η Καρύταινα, το Βαλτεσινίκο και η Καστάνιτσα προσφέρουν καλές επιλογές διαμονής που κυμαίνονται στα 60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, ενώ οι ΔημητσάναΣτεμνίτσα και Βυτίνα διαθέτουν μερικούς από τους γοητευτικότερους ξενώνες της περιοχής –για τους οποίους θα χρειαστεί να διαθέσετε περί τα 90-100 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.
Δείτε αναλυτικές προτάσεις διαμονής, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για κάθε χωριό ξεχωριστά, κάνοντας κλικ στα ονόματά τους.

Canoe Kayak στη Λίμνη Πλαστήρα

Το διθέσιο κανό γλιστρά απαλά επάνω στα νερά της λίμνης, τα οποία καθρεφτίζουν τα μαγευτικά τοπία, τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και τις χιονισμένες βουνοκορφές που απλώνονται γύρω της. Τα κανό της λίμνης είναι διθέσια και ασφαλέστατα και ενδείκνυνται για τις πρώτες επαφές του χρόνου με το υγρό στοιχείο, αν το rafting σας φαίνεται πολύ extreme –ή αν απλά έχετε διάθεση για κάτι πιο ήσυχο. Τα λιλιπούτεια νησάκια της και τα εντυπωσιακά φιόρδ καθιστούν την Λίμνη Πλαστήρα ιδανική για την δραστηριότητα.

Η Trekking Hellas προτείνει ένα δελεαστικότατο πακέτο, που περιλαμβάνει εκτός από το κανό δίωρη πεζοπορία στις όχθες της λίμνης, και δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό στον ξενώνα Οδυσσέας στην τιμή των 130 ευρώ το άτομο.
Δείτε, επίσης, εδώ όλα τα πακέτα της Trekking Hellas για την 25η Μαρτίου.

Πού αλλού; Εκτός από την Trekking, βόλτες με κανό στη Λίμνη Πλαστήρα διοργανώνουν και οι Alpin Club και Pindos Adventure. Επίσης, η Eco Action διοργανώνει βόλτες με κανό στην ειδυλλιακή λίμνη του Λάδωνα, αν προτιμάτε να κινηθείτε προς την Ορεινή Αρκαδία, αλλά θέλετε κάτι πιο ήσυχο από το rafting (80€ το άτομο με μία διανυκτέρευση).

Πόσο θα σας κοστίσει: Αν δεν επιλέξετε το παραπάνω πακέτο, θα υπολογίσετε γύρω στα 20 ευρώ το άτομο για την βόλτα με το κανό στη λίμνη, και κατά μέσο όρο 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Δείτε αναλυτικά προτάσεις για διαμονή και φαγητό στην λίμνη, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Mountain Bike στην Αρχαία Ολυμπία

Κι αν η ιδέα της επαφής με το παγωμένο νερό λιμνών και ποταμών πριν καν μπει ο Απρίλιος δεν σας ενθουσιάζει, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ασκηθείτε κοντά στη φύση και να απολαύσετε μαγευτικά τοπία: ένας από αυτούς είναι… ποδηλατώντας. Η περίφημη «Κοιλάδα των Θεών» την οποία διασχίζει ο Αλφειός, πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, προσφέρει αρκετές διαφορετικές διαδρομές ανάλογα με το επίπεδό σας, αρχαρίου ή προχωρημένου, και την… διάθεση της στιγμής.

Στα συν, το γεγονός πως η υψηλή τουριστική σαιζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, οπότε οι τιμές θα είναι από καλές έως εξαιρετικές, και η θέα θα είναι απερίσπαστη από πολυπληθή γκρουπ τουριστών.

Η Eco Action ετοίμασε ένα ιδιαίτερα συμφέρον πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση με πρωινό σε ένα από τα ξενοδοχεία Antonio’s και New Olympia, ένα πλήρες γεύμα στην βάση και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό –ποδηλάτων περιλαμβανομένων– στην τιμή των 72 ευρώ κατ’ άτομο.

Πού αλλού; Η Eco Action διοργανώνει επίσης mountain bike στη Λίμνη του Λάδωνα (από 70€ το άτομο με μία διανυκτέρευση). Η Trekking Hellas προτείνει ως ιδανικούς προορισμούς για τις ποδηλατάδες σας τη Λίμνη Πλαστήρα (20€ το άτομο για διαδρομή δύο ωρών) και δύο διαδρομές στην Ευρυτανία (στην ίδια τιμή). Αν πάλι προτιμάτε να μείνετε εντός τειχών, η Ανάδραση διοργανώνει βόλτες με mountain bike στην Πάρνηθα (30€ το άτομο για τρίωρη διαδρομή).

Canyoning στον Κίσσαβο

Αν οι προηγούμενες προτάσεις δεν σας φάνηκαν αρκετά… extreme, το canyoning είναι η επιλογή σας: διάσχιση φαραγγιού με σχοινιά (rappel) κατάβαση καταρρακτών και λίγη από πεζοπορία σε μερικά από τα ομορφότερα, και πιο δυσπρόσιτα, τοπία. Εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης του, το canyoning δεν είναι για όλους –απαιτεί καλή φυσική κατάσταση– ούτε για όλο τον χρόνο. Καθώς τα νερά των περισσότερων ποταμών που διασχίζουν τα φαράγγια είναι την άνοιξη φουσκωμένα, οι περισσότερες διαδρομές πραγματοποιούνται από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Το φαράγγι Καλυψώ, όμως, είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Όχι μόνο διότι θεωρείται από πολλούς ένα από τα ομορφότερα, αλλά και απαιτητικότερα, ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά και γιατί η Olympos Trek προτείνει ως ιδανικούς μήνες τον Μάρτιο και τον Απρίλιογια την διάσχισή του. Η κατάβασή του περιλαμβάνει έξι διαφορετικά rappel, εκ των οποίων το δυσκολότερο αλλά και πιο φαντασμαγορικό πραγματοποιείται σε έναν καταρράκτη 60 μέτρων. Όπως θα μαντέψατε, η δραστηριότητα προτείνεται σε άτομα που έχουν έστω μικρή προηγούμενη εμπειρία στο canyoning.

Η διαδρομή διαρκεί από 4,5 έως 6 ώρες, και κοστίζει 75 ευρώ το άτομο, ενώ μπορείτε να επιλέξετε και την μεγάλη διαδρομή, που ουσιαστικά συνδυάζει τις δύο διαδρομές του φαραγγιού. Αυτή θα σας κοστίσει 100 ευρώ το άτομο, και θα διαρκέσει ένα χορταστικό, περιπετειώδες οχτάωρο.

Δείτε στο site της Olympos Trek περισσότερες προτάσεις δραστηριοτήτων στον Κίσσαβο και τον Όλυμπο.

Διαμονή: Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο από τα «άγνωστα» αλλά ιδιαίτερα γραφικά χωριά του Κίσσαβου, δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής είναι το Αρχοντικό Σουλιώτη, στο Μεταξοχώρι (τηλ.: 24940 22040, από 80€ το δίκλινο με πρωινό) και ο Ξενώνας Αγνάντι στην Άνω Σωτηρίτσα (τηλ.: 24940 31015, 60€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v