Rafting: Τέσσερα ποτάμια - προορισμοί

Ποιο είναι το καλύτερο ποτάμι για έναν αρχάριο; Τι σημαίνει "βαθμός δυσκολίας 4"; Είναι στ’ αλήθεια μαγεμένος ο Λούσιος; Ένας επαγγελματίας οδηγός rafting απαντά στις ερωτήσεις του αδαούς, και προτείνει τα τέσσερα καλύτερα ποτάμια για αυτήν την εποχή.
Rafting: Τέσσερα ποτάμια - προορισμοί
της Ηρώς Κουνάδη

Μυρωδιά βρεγμένου χώματος. Υδάτινος ήχος που ξεπερνά κατά πολλά decibel αυτό που θα περιγράφαμε με τη λέξη κελάρυσμα. Πράσινο παντού. Κλαδιά δέντρων που μπλέκονται μεταξύ τους, διασταυρώνονται από τις δύο αντικριστές όχθες, και σκύβουν σαν διψασμένα στο νερό. «Όλοι μέσα» φωνάζει σε αυτό το σημείο ο οδηγός, κι ο ήχος από τα κλαδιά που χτυπούν στα κράνη υπερκαλύπτει για λίγες στιγμές τη βοή του νερού. Ή τουλάχιστον έτσι σου φαίνεται.

«Όταν είσαι μέσα στο ποτάμι δε σκέφτεσαι τίποτα» απαντά ο Γιάννης Συναδινός, οδηγός rafting της Trekking Hellas Αρκαδίας, στην ερώτησή μου «γιατί να κάνει κανείς rafting;». «Το ποτάμι σε παρασέρνει, μακριά από οτιδήποτε σε συνδέει με τον πολιτισμό, μακριά από οτιδήποτε έχει να κάνει με την καθημερινότητά σου. Όταν είσαι μέσα στη βάρκα, είσαι εσύ και το νερό. Και η ομάδα σου, φυσικά, η οποία όταν συντονίζεται δημιουργεί αυτό το υπέροχο συναίσθημα πως καταφέρνετε κάτι όλοι μαζί, ενώ ταυτόχρονα είστε πραγματικά κοντά στη φύση».

«Το παρατηρώ στον κόσμο που έρχεται τα Σαββατοκύριακα για rafting, με εκείνη την διάθεση που έχεις μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. Χωρίς γκρίνιες, χωρίς άγχη, κάθε Σαββατοκύριακο είναι σαν να είμαστε σε νησί κι έχουμε γίνει όλη μια παρέα» συνεχίζει.

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά μπορεί κάποιος να φοβάται. Το rafting, άλλωστε, είναι extreme sport, έτσι δεν είναι; «Ο εξοπλισμός που παρέχει η διοργανώτρια εταιρεία για την ασφάλεια των συμμετεχόντων περιλαμβάνει ισοθερμική στολή, σωσίβιο και κράνος» λέει ο κ. Συναδινός. «Σε όλα τα extreme sports υπάρχουν κίνδυνοι. Το rafting θεωρώ ότι εγκυμονεί τον μικρότερο κίνδυνο απ’ όλα. Απόδειξη ότι έχουμε πολύ συχνά συμμετέχοντες 50 και 60 χρονών. Το ρεκόρ μας είναι τα 80» καταλήγει χαμογελώντας.

Τα πρακτικά
«Ο βαθμός δυσκολίας κυμαίνεται από 1 έως 6» εξηγεί ο κ. Συναδινός. «Το 6 είναι το αδιαπέραστο –τουλάχιστον με βάρκα του rafting– ποτάμι. Μέχρι τέταρτου βαθμού είναι αυτά που λέμε "εμπορικά εμπόδια": εκείνα στα οποία οργανώνονται καταβάσεις από τις διοργανώτριες εταιρείες. Ο Ερύμανθος, στην Ορεινή Αρκαδία, για παράδειγμα, που έχει βαθμό δυσκολίας 4, είναι το πιο δύσκολο εμπορικό ποτάμι. Καταβάσεις εκεί γίνονται μόνο δύο μήνες το χρόνο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ για να συμμετέχεις πρέπει απαραιτήτως να έχεις προηγούμενη εμπειρία».

Τα καλύτερα ποτάμια γι’ αυτήν την εποχή
Λούσιος (Ορεινή Αρκαδία)

Παρεξηγημένο όσο κανένα, πανέμορφο κατά γενική ομολογία, με μυθικές καταβολές και ιδιαίτερα περάσματα, το δημοφιλέστερο ποτάμι της Ορεινής Αρκαδίας είναι –ό,τι και να λέμε– το πρώτο που έρχεται στο μυαλό του περισσότερου κόσμου όταν σκέφτεται το rafting. Ο Λούσιος είναι παραπόταμος του Αλφειού. Oι διαδρομές του καταλήγουν στη διασταύρωση των δύο ποταμών και συνεχίζουν για λίγο ή για πολύ, στον Αλφειό. Διατρέχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι που δεν είναι «περπατήσιμο», μπορείτε δηλαδή να το θαυμάσετε μόνο μέσα από το ποτάμι. Και όχι, δεν είναι μαγεμένος. Το θανατηφόρο ατύχημα που τον στιγμάτισε πριν από μερικά χρόνια ήταν αποτέλεσμα κακής εκτίμησης της διοργανώτριας εταιρείας, και δεν είχε καν σχέση με rafting.

Η γνώμη του οδηγού: «Το μεγάλο του πλεονέκτημα σε σχέση με όλα τα άλλα ποτάμια είναι η φύση. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγικό, τεράστια πλατάνια σε σημεία καλύπτουν ολόκληρο το ποτάμι. Είναι, επίσης, το πιο κοντινό στην Αθήνα σημείο για rafting» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομές: 7 χιλιόμετρα η πρώτη (μικρή διαδρομή) και 9 χιλιόμετρα η δεύτερη (μεγάλη διαδρομή)
Βαθμός δυσκολίας: 2ου - 3ου η μικρή (Α) διαδρομή, και 2ου έως 4ου βαθμού η μεγάλη (Β) διαδρομή.
Εταιρείες: Trekking Hellas (50€ το άτομο για την πρώτη διαδρομή, 75€ το άτομο για τη δεύτερη)

Πού θα μείνετε: Σε οποιοδήποτε από τα χωριά του Μαινάλου προτιμάτε. Πιο κοντά στη βάση της Trekking Hellas, στη Βλαχορράφτη, είναι η Καρύταινα, η οποία τυγχάνει και η προσωπική μας αδυναμία. Λιγότερο «ανεπτυγμένη» και πιο αυθεντική από τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα, η Καρύταινα είναι ένα κουκλίστικο χωριό με πέτρινα σπιτάκια και κόκκινες κεραμιδοσκεπές, το οποίο στεφανώνει ένα παραμυθένιο κάστρο.
Δείτε προτάσεις διαμονής στην Καρύταινα, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του Μαινάλου, κάνοντας κλικ επάνω στο όνομα του καθενός.

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ και ζουμερή σχάρα στα Παπάκια, περί τα 2 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Σπιτικά μαγειρευτά στο Κάστρο, στην Καρύταινα. Αν ο δρόμος σας φέρει στη Δημητσάνα, πιάστε θέση για ελληνική κουζίνα «της μαμάς» στο Δρυμώνα, για ντόπιο αγριογούρουνο στο Στέκι της Γεύσης και για εξαιρετικά μαγειρευτά, αλλά και ζουμερή σχάρα, στον ατμοσφαιρικό Θόλο. Στη Βυτίνα, τέλος, τοπικές σπεσιαλιτέ και νόστιμα μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στα Κόκκινα Πιθάρια.

Tip: Η Βλαχορράφτη απέχει από την Αθήνα περίπου δυόμιση ώρες: ακολουθείτε την Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως, εν συνεχεία την Εθνική Τρίπολης – Μεγαλόπολης. Στην Μεγαλόπολη θα συναντήσετε πινακίδες για Καρύταινα, κι από εκεί νέες πινακίδες σας οδηγούν στη Βλαχορράφτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να «γλιτώσετε» την διανυκτέρευση. Έτσι, όμως, θα χάσετε την μισή από την γοητεία της εξόρμησης.

Βοϊδομάτης (Ζαγοροχώρια)

Το πρώτο που θα ακούσετε να λέγεται για τον Βοϊδομάτη είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης. Τα νερά του έχουν σε πολλά σημεία την εξωτική εκείνη απόχρωση που θυμάστε από την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη. Διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι περιττό να αναζητήσουμε λόγια που να περιγράφουν το τοπίο γύρω του. Πέτρινα γεφύρια, φυσικές πηγές και μικροί καταρράκτες στολίζουν ακόμα περισσότερο σημεία της εντυπωσιακής διαδρομής του.

Η γνώμη του οδηγού: «Ωραίο τοπίο. Πολύ –μα πολύ– κρύο νερό. Φημίζεται γι’ αυτό. Είναι, επίσης, ιδανικό για αρχάριους» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομή: 5 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: 2 (μικρή)
Εταιρείες: Trekking Hellas (35 € το άτομο), Alpine Zone (30€ το άτομο για γκρουπ 4 ατόμων, 35€ το άτομο για δύο άτομα), No Limits (35€ το άτομο)

Πού θα μείνετε: Στα ειδυλλιακά Ζαγοροχώρια, ή στην εναλλακτική Κόνιτσα. Η κατάβαση του Βοϊδομάτη ξεκινά από το γεφύρι της Αρίστης, στο Δυτικό Ζαγόρι, οπότε το γραφικό, πέτρινο χωριό αποτελεί ιδανική βάση για την εξόρμησή σας. Περίπου μισή ώρα οδηγικής ανάβασης από την Αρίστη θα συναντήσετε το εξίσου –αν όχι περισσότερο– γραφικό, αν και μάλλον «τουριστικό», Μεγάλο Πάπιγκο. Εμείς, πάντως, θα ψηφίζαμε την Κόνιτσα, αν θέλετε να μείνετε μακριά από τα πλήθη των Ζαγορίων, να εξερευνήσετε την ομορφιά της παλιάς της πόλης, και να επισκεφθείτε τα ξεχασμένα στο χρόνο Μαστοροχώρια της Ηπείρου. Η απόσταση που θα σας χωρίζει από το σημείο εκκίνησης της διαδρομής του rafting θα είναι το πολύ μισή ώρα με το αυτοκίνητο.
Δείτε προτάσεις διαμονής στην Κόνιτσα, αλλά και στα Ζαγοροχώρια, σε παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life κάνοντας κλικ στο όνομα του κάθε χωριού.

Πού θα φάτε: Θεσπέσια μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στο Καπνισμένο Τσουκάλι, στην Κόνιτσα. Ντόπιο αγριογούρουνο και ποταμίσια πέστροφα στο Μπουραζάνι, στο ομώνυμο χωριό, περί τα δέκα χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Ζουμερά ντόπια κρέατα στη σχάρα στο Επ’ Αρίστη, στην Αρίστη.

Tip: Η βάση της Trekking Hellas Ηπείρου βρίσκεται στα Ιωάννινα. Οι φίλοι των city breaks –ή απλά οι λάτρεις της πόλης με τη λίμνη– μπορούν να καταλύσουν εκεί, και να χρησιμοποιήσουν τα βανάκια της εταιρείας που ξεκινούν από τη βάση για τις μεταφορές τους προς και από τον Βοϊδομάτη.

Εύηνος (Ορεινή Ναυπακτία)

Ήσυχος, καταγάλανος, πλαισιωμένος από την φύση της Ορεινής Ναυπακτίας, ο Εύηνος πηγάζει από τα Βαρδούσια, και χύνεται στον Πατραϊκό Κόλπο. Η διαδρομή του rafting περνά από τα ιστορικής σημασίας περάσματα που περιγράφει ο Δ. Σολωμός στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», και καταλήγει στην τεχνητή Ολυμπιακή πίστα kayak.

Η γνώμη του οδηγού: «Είναι μακράν το καλύτερο ποτάμι για έναν αρχάριο. Δεν έχει δύσκολες στροφές και περάσματα, είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ευθεία» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομή: 10 χιλιόμετρα
Βαθμός δυσκολίας: 1 (μικρή)
Εταιρείες: Trekking Hellas (50€ το άτομο), Alpin Club (55€ το άτομο)

Πού θα μείνετε: Σε οποιοδήποτε από τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας προτιμάτε, ή –αν είστε φαν των city breaks– στη Ναύπακτο, απ’ όπου, αναλόγως τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας, θα έχετε την ευκαιρία να χαράξετε οδηγικές διαδρομές για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή. Εμείς προτείνουμε το μικρούλι, άγνωστο εν πολλοίς, Χάνι Μπανιά, για φυσιολατρικές περιηγήσεις και το γραφικό Παλαιοξάρι, όπου βρίσκεται και το new entry της λίστας με τους αγαπημένους μας ορεινούς ξενώνες, το Δάσος Θέρετρον.

Πού θα φάτε: Εξαίσια μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα στο Πλατάνι, στην Άνω Χώρα. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με κάποιες επιρροές του διεθνούς ρεπερτορίου, στο Σπιτικό στη Ναύπακτο. Ασυναγώνιστη σχάρα στην ταβέρνα που έχει συνδέσει το όνομά της με την περιοχή: στον ξακουστό Παπαδόπουλο, στη Χιλιαδού.

Tip: Φέρτε μαζί σας ποδήλατα –ή επιλέξτε ένα από τα ξενοδοχεία της περιοχής που νοικιάζουν mountain bike. Η περιοχή ενδείκνυται για ποδηλατικές εξερευνήσεις –κι η χαλάρωση μετά το rafting μπορεί να περιμένει… για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Άραχθος (Τζουμέρκα)

Άγρια ομορφιά, επιβλητικό φαράγγι, βλάστηση που θα σας κάνει να πιστέψετε ότι βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Ο Άραχθος μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με τα χωριά δίπλα του, τα «εναλλακτικά» Τζουμέρκα: είναι λιγότερο δημοφιλής από τους ποταμούς – γείτονές του, Βοϊδομάτη και Αώο, έχει τη δική του, σχεδόν απόκοσμη ομορφιά, και μοιράζει απλόχερα την ευτυχία της πρωτογενούς ανακάλυψης –ή της ψευδαίσθησής της.

Η γνώμη του οδηγού: «Αξίζει και μόνο για τους φαντασμαγορικούς καταρράκτες του, που φτάνουν τα 30-40 μέτρα. Σε κάποια σημεία το τοπίο είναι εντελώς απόκοσμο, όλο πέτρα και βουνό. Έχει, επίσης, πολύ νερό. Η καλύτερη διαδρομή είναι αυτή που περνά από τις πηγές του» λέει ο κ. Συναδινός.

Διαδρομές: Τρεις διαφορετικές, 7, 9 και 13 χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Βαθμός δυσκολίας: 2 έως 4+ (μικρή έως μεγάλη δυσκολία) αναλόγως τη διαδρομή. Για ορισμένες διαδρομές στον Άραχθο απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.
Εταιρείες: Alpin Club (150€ το άτομο, με δύο διανυκτερεύσεις, Παρασκευή και Σάββατο, στα ξύλινα σπιτάκια της Alpin στον Εύηνο), Trekking Hellas (40-45€ το άτομο, αναλόγως τη διαδρομή), No Limits (από 45€ έως 60€ το άτομο, αναλόγως διαδρομής)

Πού θα μείνετε: Στα πανέμορφα, ξεχασμένα στο χρόνο και αυθεντικότερα από το… απέναντι δέος των Ζαγοροχωρίων, Τζουμέρκα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να βολτάρετε στα λιθόκτιστα, ανηφορικά δρομάκια των θαυμάσιων χωριών Συράκο και Καλαρρύτες, να αναπνεύσετε άρωμα δάσους στο πνιγμένο στο πράσινο μονοπάτι που τα συνδέει, να επισκεφθείτε το πιο low profile, πλην εξίσου σαγηνευτικό, χωριό Καταρράκτη, και να θαυμάσετε τον 17 μέτρων καταρράκτη που του έδωσε το όνομά του. Οι λάτρεις του sightseeing θα εντάξουν στο πρόγραμμα το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, περίπου δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα, και τη λαξευμένη στο βράχο Μονή Κηπίνας, κοντά στους Καλαρρύτες.

Από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην περιοχή είναι τα ξύλινα σπιτάκια του δασικού χωριού Κέδρος (τηλ.: 26850 31791) στον Καταρράκτη, που ξεκινούν από 70 ευρώ το δίκλινο, και το παραδοσιακό κατάλυμα Συρράκο (τηλ.: 26510 53410) στο ομώνυμο χωριό, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 50-60 ευρώ για το δίκλινο.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Τζουμέρκα, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Πού θα φάτε: Ασυναγώνιστη σχάρα –hit το κοκορέτσι– στο Πέτρινο στα Πράμαντα, και στο ταβερνάκι στα Τσόπελα όπου τα σπιτικά μπιφτέκια έχουν την τιμητική τους. Νοστιμότατα μαγειρευτά στον Παπά στους Μελισσουργούς, αλλά και στο κιόσκι που θα συναντήσετε στη διαδρομή από το χωριό Καταρράκτη προς το ομώνυμο θαύμα της φύσης.

Tip: Το Δασικό Χωριό Κέδρος, στον Καταρράκτη, προσφέρει, επίσης, πακέτα που περιλαμβάνουν διαμονή και δραστηριότητες όπως rafting και trekking, με την Trekking Hellas, τα οποία ξεκινούν από 230 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v