Θεματικά Weekends: Αποδράσεις με (φθινοπωρινή) αφορμή

Ξεναγήσεις σε οινοποιεία, φυσιολατρικές εξορμήσεις στη φύση, extreme sports σε ποτάμια, άγνωστα μουσεία στην Ελλάδα... Συγκεντρώσαμε κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία που μπορείτε να επιστρατεύσετε για να συνεχίσετε να... εξαφανίζεστε τα Σαββατοκύριακα. Ποιος χρειάζεται παραλίες;
Θεματικά Weekends: Αποδράσεις με (φθινοπωρινή) αφορμή
Αν «απόδραση με αφορμή» το καλοκαίρι σημαίνει λαϊκό προσκύνημα στα φεστιβάλ Καλαμάτας και Επιδαύρου –ή σε άλλα, με λιγότερο “hype” αλλά αντίστοιχο ενδιαφέρον– το χειμώνα μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Weekends επιμορφωτικά, ψυχαγωγικά, ενημερωτικά. Weekends με καλή πρόθεση. Weekends δράσης, οινογνωσίας, γευσιγνωσίας. Weekends αγροτουριστικά. Weekends με αιτία. Γιατί οι δικαιολογίες –εχμ, αφορμές– για ταξίδι απλά δε μας τελειώνουν ποτέ.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες αφορμές για ταξιδάκι αστραπή σε προορισμούς –λιγότερο ή περισσότερο– κοντινούς και σας… βάζουμε ιδέες, όχι μόνο για να έχετε μια καλή απάντηση όταν σας ρωτήσουν «μα καλά, πάλι ταξίδι;» αλλά και για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το διήμερο στο τέλος της εβδομάδας, αποφεύγοντας τη γνωστή –επιτυχημένη, αλλά βαρετή από τις πολλές επαναλήψεις– συνταγή ξενώνας -ταβερνάκι -καφέ -επαναλάβατε.

Για τους φιλομαθείς

Η λογική του «επισκέπτομαι ένα μουσείο μια που έτυχε να βρεθώ στην πόλη/στο χωριό που το φιλοξενεί» μπορεί, στην περίπτωση των «ειδικού ενδιαφέροντος» μουσείων να αντιστραφεί και να γίνει «ταξιδεύω για να δω το μουσείο και, επί τη ευκαιρία, επισκέπτομαι και την πόλη που το φιλοξενεί». Μουσεία όπως τα Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας, Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μεταξιού στο Σουφλί και Υδροκίνησης στη Δημητσάνα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πρωτοτυπίας και της μοναδικότητάς τους.

Στο τελευταίο, για παράδειγμα, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε από κοντά, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Μετά την περιήγηση, θα περπατήσετε στο φαράγγι του Λούσιου, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από το μουσείο, κατεβαίνει στο Παλιοχώρι, φτάνει στην παραδοσιακή γέφυρα της Μονοπόρης και οδηγεί στη Μονή Φιλοσόφου και τη Μονή Προδρόμου, για να καταλήξει στην αρχαία Γόρτυνα. Και το βραδάκι επιστροφή σε κάποιον παραδοσιακό ξενώνα της γραφικής Δημητσάνας.

Άλλες προτάσεις για τους φιλότεχνους είναι το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης –που τυγχάνει και το μοναδικό μουσείο φωτογραφίας στην Ελλάδα–, το Μουσείο Κομπολογιού στο Ναύπλιο αλλά και –ξεφεύγοντας από τη λογική των μουσείων– το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται φέτος από 16 έως 25 Νοεμβρίου και παρέχει στους σινεφίλ την τέλεια αφορμή για εκδρομή. Αν σας ρωτήσουν «μα δε βαρεθήκατε με τόσα κινηματογραφικά αφιερώματα στην Αθήνα;» απαντήστε τους ότι φεστιβάλ υπάρχουν πολλά… Θεσσαλονίκη όμως μία.

Για τους φυσιολάτρες

Πόσο κοντά στη φύση αισθανθήκατε στην τελευταία σας εκδρομή; Εταιρείες που ειδικεύονται στη διοργάνωση εκδρομών με έμφαση στις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η Trekking Hellas, εγγυώνται την πραγματική επαφή με το φυσικό τοπίο, μέσω δραστηριοτήτων που θα ωφελήσουν τη φυσική σας κατάσταση, θα ικανοποιήσουν την ανάγκη σας για λίγη περιπέτεια και θα σας δώσουν μια εξαιρετική αφορμή να σηκωθείτε από τον καναπέ του ξενώνα.

Ενδιαφέροντα προγράμματα που πραγματοποιούνται μέσα στο επόμενο δίμηνο, περιλαμβάνουν το Σαββατοκύριακο 26-28/10 στην Ορεινή Αρκαδία με rafting, trekking και flying fox της Trekking Hellas, στην τιμή των 160 ευρώ το άτομο, το 3ο κυνήγι του Χελμού που διοργανώνεται από το ιστορικό Hotel Helmos Kalavrita στις 20 και 21 Οκτωβρίου και τα τριήμερα εναλλακτικού τουρισμού της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στην τιμή των 50 ευρώ κατ’ άτομο, αν είστε από 18 έως 30 ετών.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει το 3ο Κυνήγι του Χελμού, ένα Σαββατοκύριακο στη φύση των Καλαβρύτων, γεμάτο εκπλήξεις, καλό φαγητό και έναν «αγώνα», για τη συμμετοχή στον οποίο δε θα χρειαστείτε παρά μόνο το αυτοκίνητό σας και έναν… συνεργάσιμο συνοδηγό για πλήρωμα. Το κόστος συμμετοχής είναι 280 ευρώ για δύο άτομα, και περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, δείπνο την Παρασκευή και το Σάββατο και σνακ το μεσημέρι της Kυριακής.

Στο πνεύμα αυτό, αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες διοργανώνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φυσιολατρικές- «αγροτουριστικές» δραστηριότητες. Ξεχωρίσαμε τα Σαββατοκύριακα του πανέμορφου παραδοσιακού ξενώνα Αμανίτα στο Πήλιο, που περιλαμβάνουν κυνήγι μανιταριών στο δάσος της Καστανιάς και της Οξιάς, τα διήμερα 12-14 και 19-21 Οκτωβρίου, παιχνίδι με τα μήλα, στις 9-11 Νοεμβρίου και πειραματική απόσταξη τσίπουρου, στις 7-9 Δεκεμβρίου. Παράλληλα με τις δραστηριότητες, απολαμβάνετε την αυθεντική φιλοξενία, τις ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις, την παραδοσιακή αισθητική και το απαράμιλλο φυσικό τοπίο της Τσαγκαράδας που περιβάλει τον ξενώνα.

Ανάλογη και η πρόταση του παραδοσιακού ξενώνα Γεωδή στην Άρνα Λακωνίας: στις εξορμήσεις που διοργανώνονται εδώ, απολαμβάνουμε τα πορτοκαλοκίτρινα χρώματα του φθινοπωρινού τοπίου, περπατάμε ανάμεσα στις καστανιές και μαζεύουμε κάστανα τα οποία αργότερα ψήνουμε στο τζάκι του ξενώνα συνοδεία ντόπιου τσίπουρου και πολιτιστικών happenings. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα διοργανώνεται στο χωριό η γιορτή του κάστανου, ενώ στον ξενώνα διατίθενται όλα τα Σαββατοκύριακα τοπικά εδέσματα και γλυκά με βάση το κάστανο. Οι τιμές για τα δωμάτια κυμαίνονται από 100 έως 170 ευρώ.

Για τους θαλασσοπόρους

Οι θεματικές κρουαζιέρες της Superfast Ferries δε χρειάζονται, πλέον, συστάσεις. Σεμινάρια φωτογραφίας, χορού και γαστρονομίας, μεταξύ άλλων, πραγματοποιούνται εν πλω με επιτυχία εδώ και αρκετούς μήνες. Όσοι έχουν συμμετάσχει σε κάποιο από αυτά, γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν άριστο συνδυασμό του τερπνού της κρουαζιέρας μετά του ωφελίμου της επιμόρφωσης –οι υπόλοιποι σίγουρα κάτι έχετε ακούσει. Οι ευκαιρίες να το διαπιστώσετε και ιδίοις όμασι δε λείπουν, αφού μέχρι το Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί επτά ακόμη μίνι κρουαζιέρες.

Όσο για θέματα; Τάνγκο με τους δασκάλους του Bandoneon, αστρολογία με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, οινογνωσία με τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, jazz, belly dancing, chocolate passion με τον Στέλιο Παρλάρο και μουσικές βραδιές εν πλω με τους Encardia συνθέτουν ένα γεμάτο πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων. Το κόστος συμμετοχής ξεκινά από 159 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ οι κρουαζιέρες πραγματοποιούνται μόνο Σαββατοκύριακα –αναχώρηση Παρασκευή, επιστροφή Κυριακή.

Για τους έχοντες γαστριμαργικές (και οινικές) ανησυχίες

Ίσως η ευρύτερη κατηγορία των θεματικών weekends, περιλαμβάνει από ξεναγήσεις σε αμέτρητα οινοποιεία και αμπελώνες που έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους για το κοινό όλο το χρόνο μέχρι διαμονή σε αγροτουριστικά καταλύματα και μαθήματα παρασκευής παραδοσιακών σπεσιαλιτέ.

Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε την απόσταξη τσίπουρου στη Villa Rustica, στην Κόνιτσα, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και όλο το Νοέμβριο, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να μυηθείτε στα μυστικά της απόσταξης, να συμμετάσχετε ενεργά σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής τσίπουρου και να βγάλετε και να πάρετε μαζί σας το δικό σας τσίπουρο.

Εξαιρετική ιδέα και η εξόρμηση στο Κτήμα Παλυβού, στη Νεμέα, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες και το οινοποιείο, να δοκιμάσετε διαφορετικές ποικιλίες, να συμμετάσχετε σε σεμινάρια γευσιγνωσίας, να γνωρίσετε παλαιωμένα κρασιά, να απολαύσετε ένα γεύμα στο οινοποιείο –φυσικά με συνοδεία κρασιού–, να εξερευνήσετε την αρχαία Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή και να έχετε ειδική έκπτωση στην αγορά κρασιού από το οινοποιείο. Το κτήμα αποτελεί μέρος των περιώνυμων Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε κτήματα και οινοποιεία και προσφέρουν, στο σύνολό τους, μια εξαιρετική αφορμή για weekend μύησης σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

Ανάλογη –αν και λίγο πιο μακρινή– είναι και η πρόταση των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, που προτείνουν τέσσερις διαδρομές με άξονα το κρασί, από τον Όλυμπο στη Θεσσαλονίκη και τη μαγεία της Χαλκιδικής και από το ακριτικό Αμύνταιο στη μακρινή Θράκη. Αμπελώνες και οινοποιεία, ταβερνάκια και ουζερί, φυσικά τοπία και ιστορικά αξιοθέατα, συντελούν στη δημιουργία της απαραίτητης για το weekend σας οινοκατανυκτικής ατμόσφαιρας.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v