Κατά... λάθος οινοτουρίστας στην Ορεινή Κορινθία

Άλλο πάλι και τούτο! Είπαμε να αποδράσουμε στην Ορεινή Κορινθία για λίγες μέρες ξεκούρασης και... χτυπήσαμε φλέβα! Φλέβα κρασιού, για να μην παρεξηγούμαστε. Και ήταν τόσο καλά τα κρασιά που ανακαλύψαμε, που γυρίσαμε άρον-άρον για να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας μαζί σας.
Κατά... λάθος οινοτουρίστας στην Ορεινή Κορινθία
του Θόδωρου Λέλεκα

Ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός
Φτάνοντας στα Τρίκαλα Κορινθίας, ο επισκέπτης έχει κάθε λόγο να μπερδευτεί και να νομίζει ότι βρίσκεται στην Τοσκάνη. Κι αυτό γιατί τα γεμάτα στροφές δρομάκια που ανεβαίνουν τους λόφους της περιοχής, διασχίζουν πανέμορφες εκτάσεις στρωμένες με κυπαρίσσια, ελιές και αμπέλια.

Το αυθεντικό ελληνικό στοιχείο της περιοχής κάνει βέβαια αισθητή την παρουσία του κάθε φορά που περνάμε από κάποιο από τα πολλά χωριά της περιοχής
, όπου δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους: κάθε χωριουδάκι έχει την πλατεία του με τα παιδιά να παίζουν φωνάζοντας, το καφενείο του, την ταβέρνα με τα τραπεζάκια κάτω από τα πλατάνια και πιο πέρα το μαγαζάκι με τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής για τους εγχώριους αλλά και τους ξένους τουρίστες.

Η ορεινή Κορινθία διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές, οι οποίες, βέβαια, αξιοποιούνται κυρίως το χειμώνα, από τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Όπως διαπίστωσα ο ίδιος, ωστόσο, η περιοχή είναι εξίσου – αν όχι πολύ περισσότερο – όμορφη το καλοκαίρι. Εκτός από όσα σας είπα ως τώρα (και τα άλλα τόσα που θα σας πω στη συνέχεια), δεν είναι λίγο να φεύγεις από την Αθήνα του καύσωνα και να κοιμάσαι το βραδάκι στην δροσούλα που η φύση και το υψόμετρο ευεργετικά χαρίζουν...

Ο οινογράφος εν δράσει...
Το ομολογώ: η επίσκεψή μου στα Τρίκαλα Κορινθίας είχε αποκλειστικό σκοπό την χαλάρωση κοντά στη φύση. Όταν όμως είδα τόσα αμπέλια, πανέμορφα στρωμένα στις πλαγιές της περιοχής, δεν μπόρεσα να μην ψάξω το θέμα περισσότερο. Ελπίζω ότι με καταλαβαίνετε...

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία ορεινή – αμπελοοινικά – περιοχή, καθώς τα αμπέλια απαντώνται σε υψόμετρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 800 μέτρα (τα τουριστικά θέρετρα και αρκετά χωριά βέβαια βρίσκονται αρκετά ψηλότερα). Παράλληλα, είμαστε στις πολύ Δυτικές παρυφές της ζώνης της Νεμέας.

Ρωτώντας και ψάχνοντας, έμαθα ότι ο οινοποιός της περιοχής στον οποίον πρέπει να απευθυνθώ είναι ο Γιώργος Γκιούλης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου στο Κλημέντι Κορινθίας. Πέρασα λοιπόν λαγκάδια και βουνά (στην κυριολεξία), ρυάκια και καταπράσινα δάση, και έφτασα, μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή, στο Οινοποιείο Γκιούλη. Ευτυχώς το τζιπ μου τα κατάφερε θαυμάσια στους απαιτητικούς δρόμους και χωματόδρομους της περιοχής, κι ας πήγε στράφι το πλύσιμο και το γυάλισμα που του είχα κάνει μόλις την προηγουμένη.

Tip: Αν είστε στην περιοχή και έχετε όρεξη για βόλτα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πανέμορφη λίμνη Δόξα, τον γραφικό τεχνητό υδροβιότοπο της περιοχής
. Στο ίδιο μέρος, θα επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα, όπου θα προσκυνήσετε και θα θαυμάσετε το Κρυφό Σχολειό, και από τα μπαλκόνια του θα απολαύσετε την πιο εκπληκτική θέα του τοπίου γύρω από τη λίμνη.

Ο ηγούμενος της Μονής θα σας κεράσει το πιο απίστευτο γλυκό του κουταλιού Τριαντάφυλλο, το οποίο φτιάχνουν οι ίδιοι οι καλόγεροι από τις εντυπωσιακές τριανταφυλλιές τους. Φεύγοντας θα αγοράσετε οπωσδήποτε ένα βαζάκι (τουλάχιστον), για να σερβίρετε το ασυνήθιστο αυτό γλυκό πάνω από ψητό μανούρι, και να το συνοδεύσετε με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδες Μοσχοφίλερο ή ξηρό Μοσχάτο.

Το Οινοποιείο Γκιούλη
Το Οινοποιείο Γκιούλη ιδρύθηκε το 1993 από τον Γιώργο Γκιούλη, γεωπόνο και οινολόγο εκπαιδευμένο στο Bordeaux. Πρόκειται για μικρή, οικογενειακή επιχείρηση, με ιδιόκτητα αμπέλια στην γύρω περιοχή και ετήσια παραγωγή περίπου 50.000 φιαλών.

Κάτι που κάνει το Οινοποιείο ιδιαίτερο, είναι το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες, η διαδικασία παραγωγής και βέβαια τα προϊόντα είναι όλα βιολογικά, πιστοποιημένα όχι μόνο από τον δικό μας οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, αλλά και από το αυστηρότατο Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Το Οινοποιείο Γκιούλη εξάγει στις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Κύπρο, ενώ μετέχει στις περισσότερες μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Μάλιστα, το Cabernet Sauvignon του απέσπασε το 2003 το Αργυρό μετάλλιο στον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης.

Δοκιμή των κρασιών του οινοποιείου
Από την πραγματικά ευρεία γκάμα των κρασιών του Κτήματος Γκιούλη, διάλεξα και δοκίμασα τρεις χαρακτηριστικές ετικέτες, τις οποίες και σας παρουσιάζω χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση:

1. Ονομασία: Sauvignon Gris

Χρονιά/Εσοδεία: 2006
Ποικιλία/ες: Sauvignon Gris 100%
Παραγωγός: Κτήμα Γκιούλη
Ονομασία Προέλευσης: Τοπικός Πελοποννησιακός Λευκός Ξηρός Οίνος
Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 9 Ευρώ

Την ποικιλία Sauvignon Gris την συναντάμε σε λιγοστά μέρη στην Γαλλία, σε χώρες του Νέου Κόσμου όπως η Ουρουγουάη, και, όπως φαίνεται, στην Ορεινή Κορινθία. Respect λοιπόν στον Γιώργο Γκιούλη που καινοτομεί! Το συγκεκριμένο κρασί είναι φρέσκο και δροσιστικό, με καλή οξύτητα, έντονη μεταλλικότητα και εκρηκτικά αρώματα από φρεσκοκομμένο λεμόνι και lime. Ένα ιδανικό κρασί για να συνοδεύσει τηγανητά ψαράκια και θαλασσινά, αλλά και τα περισσότερα λαδερά του καλοκαιριού.

2. Ονομασία: Ροδίτης-Chardonnay

Χρονιά/Εσοδεία: 2006
Ποικιλία/ες: Ροδίτης 30% - Chardonnay 70%
Παραγωγός: Κτήμα Γκιούλη
Ονομασία Προέλευσης: Τοπικός Κορινθιακός Λευκός Ξηρός Οίνος
Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 6 Ευρώ

Στο κρασί αυτό, ο Ροδίτης συνεισφέρει τα αρώματα και την ανεμελιά, και το Chardonnay την δομή και την ωριμότητα. Τα φρουτώδη αρώματα στη μύτη παραπέμπουν σε ώριμο καλοκαιρινό λεμόνι, ενώ τα αρώματα στο στόμα είναι πιο κλειστά και μελένια. Έχει εξαιρετική οξύτητα και ιδιαίτερα ευχάριστη επίγευση. Θα σας κάνει τέλεια παρέα σε καλοκαιρινά γεύματα με πιάτα ψαριού ή λευκού κρέατος, στην βεράντα ή στον κήπο.

3. Ονομασία: Αγιωργίτικο
Χρονιά/Εσοδεία: 2003
Ποικιλία/ες: Αγιωργίτικο 100%
Παραγωγός: Κτήμα Γκιούλη
Αλκοολικός Βαθμός: 13.2% a.b.v.
Ενδεικτική τιμή: 9 Ευρώ

Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για το καλύτερο Αγιωργίτικο που ΔΕΝ γνώριζα ότι υπάρχει. Το συγκεκριμένο προέρχεται από επιλεγμένο σταφύλι ορεινών αμπελώνων, και έχει παλαιώσει για 12-14 μήνες σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια Ermitage 2ης/3ης χρήσης. Από την πρώτη κιόλας γουλιά αναδύει φρέσκα αρώματα μαυροκόκκινων φρούτων (γλυκό κεράσι, βύσσινο) και γλυκών μπαχαρικών, έχει πολύ όμορφες ταννίνες, τέλεια οξύτητα και φίνα σοκολατένια επίγευση. Είναι ένα πολύ φιλικό Αγιωργίτικο, που παρουσιάζει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, ιδανικό για κάθε ώρα και περίσταση.

Ευκαιρία για εκδρομή!
Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να πάψει το Οινοποιείο Γκιούλη να αποτελεί το επτασφράγιστο οινικό μυστικό της περιοχής. Πιστέψτε με, αποτελεί μία εξαιρετική δικαιολογία για μία μονοήμερη εκδρομή στην Ορεινή Κορινθία, αν και καλύτερα θα ήταν να περάσετε ένα διήμερο ή Σαββατοκύριακο εκεί, για να χαρείτε όλες τις οινο-γαστρονομικές απολαύσεις, αλλά και τις όμορφες διαδρομές, τα μικρά γραφικά ξενοδοχεία, και πάνω από όλα τον καθαρό αέρα και την ηρεμία που έχει να προσφέρει η περιοχή.

Οι εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Γκιούλη πρόκειται να διπλασιαστούν στο εγγύς μέλλον, έτσι ώστε και να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής, αλλά και να δημιουργηθούν και ειδικοί χώροι για τους επισκέπτες του. Ωστόσο, είναι ήδη επισκέψιμο, κατόπιν συνεννοήσεως (τηλ. 27420-71140). Όσο για τα κρασιά του, αυτά θα τα βρείτε στα περισσότερα καλά καταστήματα βιολογικών τροφίμων, καθώς και σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v